Local

Dispar punctele de colectare a deșeurilor din municipiul Iași. Cetățenii vor fi taxați pentru cantitatea de gunoi pe care o aruncă – FOTO

Publicat: 23 mai 2024
_____ Vizualizări 23 Comentarii
Dispar punctele de colectare a deșeurilor din municipiul Iași. Cetățenii vor fi taxați pentru cantitatea de gunoi pe care o aruncă - FOTO
Ieșenii vor primi cartele speciale

Începând cu luna octombrie a anului 2024, punctele de colectare a deșeurilor din Iași dispar, iar în schimb vor fi amplasate insule eco-digitalizate. Ieșenii vor fi taxați în funcție de cantitatea de gunoi pe care o aruncă

În total, vor fi instalate 338 de insule eco-digitalizate, supraterane și subterane. Deocamdată, va fi pusă în aplicare prima parte a proiectului, fiind aduse 175 de bucăți, iar 150 dintre ele vor fi supraterane și 25 subterane. Ieșenii vor primi carduri, iar în funcție de cantitatea de gunoi aruncată vor fi taxați de operatorul de salubritate. Investiția totală ajunge la 34.844.818 lei, fonduri asigurate prin PNRR.

Dispar punctele de colectare a gunoiului în Iași

În Iași, modul cum sunt gestionate deșeurile va fi schimbat, începând cu luna octombrie 2024. Punctele gospodărești existente vor fi înlocuite cu insule ecologice digitalizate, care vor avea o capacitate de stocare mult mai mare. Mai mult de atât, cetățenii vor primi cartele pe care le vor folosi când aruncă deșeuri. Aceștia vor fi taxați în funcție de cantitatea de gunoi pe care o aruncă. Dacă procentul de colectare separată va crește, ieșenii vor plăti mai puțin, deoarece deșeurile vor fi reciclate și vândute, iar banii vor fi reduși din factura clienților.

În prima etapă, vor fi montate 25 de insule ecologice subterane în cartierele Tătărași, Cantemir și în zona Clopotari. Cele 150 supraterane vor fi montate în zona Centrală, Copou, Păcurari, Dacia, Galata, Alexandru, Tătărași.

„Pentru ieșeni se va schimba radical modul în care ei vor fi controlați cum își depun deșeurile. Aceste insule ecologice sunt 100 la sută digitalizate, vom ști exact cine a depus deșeurile, ce cantitate a fost depusă, dacă au fost depuse corespunzător. Ele vin cu un sistem de autonomie cu baterie solară. Ele nu sunt un recipient de un metru cub, cum avem acum, ci vor fi între 3 și 5 mc. Vor fi înlocuite și 330 din cele 530 de puncte gospodărești, iar Salubris va face efortul să le înlocuiască și pe celelalte anul viitor. Noi urmează să achiziționăm și 5 autospeciale de gunoi, care vor fi operate doar de șoferi. Va fi mai simplu, deoarece sunt dotate cu o macara care vor ridica gunoiul”, a mai adăugat Cătălin Neculau.

Până la finalul anului 2025, vor fi instalate toate cele 338 de insule ecologice digitalizate.

„Toate contractele sunt semnate, iar aceste insule ecologice au fost ofertate și licitate de către Ministerul Mediului, ei fac la nivel de țară. În trimestrul 4 al anului 2024, vor apărea primele astfel de insule ecologice și vor fi instalate toate până în 31 decembrie 2025”, a precizat Cătălin Neculau, directorul general Salubris SA.

Ieșenii care aruncă deșeurile greșit pot fi amendați

Cu noul sistem va fi mult mai ușor pentru companie să gestioneze deșeurile și să vadă cine nu a depozitat gunoiul corect. Astfel, cei depistați riscă să fie amendați de poliție.

„Desigur că utilizatorii pot fi trași la răspundere, dacă nu depozitează corect gunoiul. Cu ajutorul cartelelor vom putea ști exact ce se întâmplă, plus că mai avem și camere de supraveghere. În acest sens, colaborăm cu Poliția Locală, pentru a dispune sancțiunile”, a încheiat Cătălin Neculau.

Până la finalul anului 2025, vor dispărea toate punctele de colectare a deșeurilor, iar în schimb vor apărea insule ecologice digitalizate.

Comentarii
  • Ce vrajeala! Se colecteaza separat de ani buni, dar pana acum niciun ban nu s-a „intors” pe facturile iesenilor. Hai sictir Salubris! A ajuns inca o instititie sa ii „controleze” pe ieseni.

  • Ăștia chiar nu văd cât de mult plătim pentru apă, gunoi, parcare, impozit, taxe și pe aer?
    Ieșeni cât mai puteți suporta?
    Până când!!!!

  • Sunt ieșean, dar mai proști oameni ca în orașul asta nu am întâlnit.
    Votați!!!
    Ca să puteți fura steaguri la zile de sărbătoare!!!

  • O altă găselniță.Deja am văzut de mult timp bătrâni care duc gunoi menajer la coșurile de pe trotuare și nu își mai bat capul.

  • Mare manager.
    Au cântar la fața locului?
    Colectez separat de ani de zile, nu mi s-a scăzut un ban de pe factura , deoarece nu îmi păzesc eu vecinii sa ducă la punctul gospodăresc gunoiul selectat/separat.
    Ca sunt într-o asociație și o mare familie.
    Sunt vecini care nu se cunosc și nu vorbesc cu anii între ei.
    Iar așa zisa colaborare cu Poliția Locală, lasă mult mult de dorit.
    Avem niște tarife la gunoi și apa mai mare ca în Occident, dar salarii de România.
    Mare manager plimba fatuca aia tânără, poate învață și ceva în plus…

  • In timp ce fraerii plătesc ,șefii salubris sunt in Dubai la plaja ,mue salubris cat voi selecta eu vreodată că sa vindeți voi să aveți bani pt Dubai ….. blestemul sa va ajungă ordinarilor ,in frunte cu termo service.

  • Inca un motiv in plus pentru unii sa lase gunoiul langa ghena. Noi nu mai platim taxa de gunoi, platim camere de supraveghere, gps-urile maturatorilor. Cred ca domnul director are niste probleme la mansarda, singura solutie e sa mearga sa doarma la groapa de gunoi.

  • Nimic nu se face in interesul cetateanului. De ani de zile se face colectare selectiva, cu promisiunea ca vor scadea costurile si deci facturile la gunoi vor fi mai mici. Nici gand, de scadere a pretului dimpotriva, in fiecare an preturile la gunoi AU CRESCUT , Salubris gasind motive temeinice , care au fost aprobate in „competentul” Consiliu Local. Si cresterile nu au fost corectate cu procentul inflatiei, ci au crescut cu procente nesimtite de 25 -35 %. Justificarea pentru aceste preturi fiind investitii facute de Salubris: pubele inteligente care costau cat un logan, si care au disparut dupa cateva luni, de eficiente ce au fost. GPS-uri montate pe fiecare auto, care nu stiu ce efiucienta au avut din moment ce costuriel cu colectarea nu au scazut. Si alte investitii care mai de care mai „inteligenta” si mai „necesara” care nu si-au dovedit utilitatea decat in cresterea procentului „spagii” incasate de decidentii din Salubris. Acum aceasta gaselnita „extraordinar de utila” cu noile puncte de colectare si cu accesul cu cartela va avea ca efect o multime de sacose cu gunoi menajer abandonate peste tot. Sunt curios cati dinte cei care vor avea cartela pt acces la punctul de colectare va scana cartela , ca sa fie ulterior taxat cu un pret exorbitant? Mai bine abandoneaza punga langa sau intr-un cos pentru gunoi de pe trotuar. Si asa va intra in derizoriu inca o initiativa „inteligenta” a „creativului” director Neculau. Dar, cetateni, nu disperati, creativitatea lui Catalin nu are limite !!! Aveti putintica rabdare si va lansa o alta solutie „super eficienta” !!!!!

  • Trebuie redus cuantunul acestui serviciu deoarece este extrem, extrem de scump mai ales ca acum vor avea totul sub cheie cum se spune si nu vor avea tone de deseuri in plus aruncate aiurea, pentru care se tot plangeau pana acum.
    Deci, concluzia e clara si anume cine plateste poate arunca gunoiul la aceste noi sisteme ale lor, iar asta inseamna eficienta maxima si prin urmare a eficientizarii activitatii lor, PRETUL prestatiei trebuie sa scada intr-un mod semnificativ.

  • @Anonim: este foarte adevarat ca intr-o societate perfecta crescand eficienta ar trebui sa scada pretul. Corect, dar ai luat in calcul , citez : „cine plateste, poate arunca gunoiul la aceste sisteme ale lor…”. Dar gunoiul celor ca NU VOR PLATI, cine il va ridica? Tot Salubrisul ! Si vor avea FOARTE MULTE TONE DE GUNOI aruncate aiurea, care se vor creste costurile de colectare. Efectul imediat va fi CRESTEREA pretului, si nu scaderea asa cum incearca sa argumenteze Salubris eficienta acestei investitii. Parerea mea !

  • Un mare bullshit.
    Românul o să arunce gunoiul direct in stradă sau pe lângă aceste așa-zise „insule” de mare prostie.
    Iar cu actualele contracte ce se va întâmpla?
    Ar fi logic, dacă vom avea cartele, respectiv taxați la kilogram, să nu mai existe…

    Mari proști… Ori o mare șifonează de fonduri europene…

  • Dacă Salubris face prostia asta, o să fie plin de saci de gunoi prin scările de bloc care nu au camere. Și așa sunt destui chiriași carora le este lene să-l ducă la pubela.

  • Platiti sclavilor. Platiti 50% taxe la stat din salariul vostru lunar, platiti 19% taxe TVA la stat la orice cumparati, platiti taxe la masina pe care o aveti, la combustibilul pe care il consumati, la casa pe care o aveti, la locul de parcare pe care il folositi. Acum platiti si suplimentar la gunoiul pe care il aruncati pt ca VIATA VOASTRA TREBUIE SA FIE TAXATA. Nu aveti dreptul sa fiti bogati pt ca singurul vostru scop e sa PLATITI TAXE!

    Si le platiti pt ca motive inventate vor fi mereu. Acum motivul e sa salvati planeta. Pt ca da, sunteti atat de limitati incat credeti ca daca veti plati taxe suplimentare veti salva planeta si soarele nu va mai incalzi atat de tare :)) Abia astept sa va ia astia masinile si casele in numele incalzirii globale

  • eu ma impresia ca SALUSBRIS SA vrea sa transforme Iasul precum Napoli. munti de gunoaie. iesenii nu recicleaza acuma daramite cand vor fi instalate aceste insule ecologice digitalizate. numai zic de ramatori, isi vor face harakiri in plm!

  • asta este doar implementarea politicilor WEF pentru credit social
    felicitari ieseni!
    sunteti parte dintr-un experiment social WEF: astazi arunci mai putin gunoi, iar maine respiri mai putin sau deloc – tot pe card 🙂

  • Minciuna cu banii care se intoarc pe facturile de gunoi ca urmare a colectarii separate intruneste elementele constitutive ale infractiunii de inselaciune, in forma continuata. Prin astfel de manopere frauduloase, Salubris incaseaza bani frumosi din vanzatea deseurilor si pe munca gratuita a iesenilor pacaliti cu „salvarea planetei”. Procurorii – alti trantori platiti de pulime -, au obligatia profesionala sa se sesizeze din oficiu pentru aceasta infractiune.

  • Ati auzit de amprenta de carbon? Veti auzi. Totul va fi calculat. Peste tot unde mergeti, tot ce mancati, tot ce aruncati la gunoi. Totul e despre control. Cand veti depasi limita stabilita de stat… nu veti mai putea manca, calatori, arunca la gunoi. E despre control si voi credeti ca e despre salvat planeta. CSF NCSF.

  • :)) ati spus ca nu mai vreti comunism dar stati la coada la reciclare ca sa va luati 50 de bani inapoi si veti avea cartele ca sa va aruncati gunoiul. Cartele, cozi… suna cunoscut. Dar macar sunteti fericiti ca salvati planeta :))

  • In Italia au avut aceasta idee si toti oamenii au iesit in strada si nu s-a mai implementat. Italienii nu suporta toate mizeriile, aia ies in strada la protest, au sindicate puternice care le apara drepturile si organizeaza proteste. Stau gunoiele la tomberon,omul plateste taxa sa vina masina sa le ridice si la revedere.
    O sa ajunga taxa pe gunoi mai scumpa de cat mancarea pe care o cumparam. Si fara sindicate, noi iesenii ce asteptam ?

Adauga un comentariu