Local

Două intervenţii de transplant de cornee, realizate la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi

Publicat: 27 apr. 2021
Au fost realizate două intervenţii de transplant de cornee în clinica de oftalmologie din cadrul Spitalului Sf. Spiridon din Iaşi

Au fost realizate două intervenţii de transplant de cornee în clinica de oftalmologie din cadrul Spitalului Sf. Spiridon din Iaşi. Astfel, echipa condusă de prof. dr. Chiseliţa a realizat intervenţiile de la un donator în moarte cerebrală.

Pacienţii care au primit corneele sunt Maria S. care a fost diagnosticată cu OD, keratopatie în bandeleta şi un bărbat în vârstă de 73 ani cu perforaţia de cornee care reprezenta o urgenţă şi a avut şansa transplantului, astfel pierdea un ochi.

Două transplanturi de rinichi, realizate la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași

La Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” au fost realizate două transplanturi de rinichi în urma prelevării organelor de la un donator aflat în moarte cerebrală. Au fost efectuate transplanturile cu numărul 16 și 17 din acest an. Unul dintre primitori este un pacient în vârstă de 50 de ani din Focșani care se afla în programul de dializă din anul 2018, iar al doilea primitor este o femeie în vârstă de 43 de ani din Suceava, care se afla în programul de dializă din anul 2006. Aceasta suferea de nefropatie de reflux, o afecțiune urologică congenitală.

Ambele intervenții s-au desfășurat fără incidente, iar în momentul de față pacienții se recuperează în cadrul Compartimentului de Transplant Renal.

„Avem o distribuție regională a cazurilor, adică sunt transplantați pacienți din toate zonele țării și în mod deosebit din toate județele Moldovei în funcție de compatibilitatea imunologică. Prioritatea principală este compatibilitatea și vechimea în dializă și nu regiunea geografică de unde provine pacientul”, a declarat conf. dr. Ionuț Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași.

Din cele 17 transplanturi realizate în acest an, 12 sunt realizate în urma prelevării de organe de la donatori aflați în moarte cerebrală și cinci de la donatori vii.

Comentarii
Adauga un comentariu