Economic Local

Două noi focare de pestă porcină africană au izbucnit în județul Iași. DSVSA a luat măsurile necesare pentru stoparea răspândirii virusului în alte gospodării

Publicat: 01 mart. 2021
Fermă cu porci, din județul Iași
Specialiștii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași au descoperit două noi focare de pestă porcină africană (PPA), în comunele Costuleni și Răducăneni. Medicii sanitar-veterinari au demarat o serie de măsuri pentru a preveni răspândirea PPA

Specialiștii din cadrul DSVSA Iași au descoperit două noi focare de pestă porcină, în comunele Costuleni și Răducăneni. Virusul pestei porcine africane (PPA) a afectat porcii domestici din gospodării. În ultima săptămână au izbucnit 22 de focare de pestă porcină în toată țara, fiind înregistrate cinci focare în Moldova, două în județul Iași și trei în județul Vaslui

Specialiștii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași au descoperit, în ultima săptămână, noi focare de pestă porcină africană. Primul focar a izbucnit în Costuleni, unde au fost descoperiți trei porci domestici infectați cu virusul PPA. A doua zi, pe un teren de vânătoare din vecinătate, a fost găsit un porc mistreț mort confirmat cu PPA. După câteva zile, la Răducăneni au fost descoperite 6 animale care au fost afectate de aceeași boală. În ultima săptămână, în țară au izbucnit 22 de focare de pestă porcină africană dintre care cinci în Moldova, respectiv două în județul Iași și trei în județul Vaslui. Au rămas active un număr de 443 de focare PPA din care șapte focare în exploatații comerciale și șase focare în exploatații comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 91.584 de porcine.

Medicii sanitar-veterinari din Iași iau măsuri pentru închiderea focarelor de pestă porcină din Costuleni și Răducăneni

Printre măsurile dispuse de specialiștii din Iași în combaterea răspândirii pestei porcine sunt efectuarea inspecțiilor sau a patrulărilor zilnice de către gestionarii fondurilor cinegetice pentru depistarea de porci mistreți morți sau bolnavi. Medicii veterinari din județ vor fi anunțați despre cazurile de mistreți găsiți morți, iar recoltarea probelor de la mistreții împușcați sau găsiți morți se va face de către medicul veterinar oficial sau de personalul tehnic instruit al gestionărilor fondurilor cinegetice, în condiții de biosecuritate severe. În decursul anul 2020, în județul Iași, pesta porcină africană a afectat un număr de 462 de animale domestice, în 31 de focare apărute în gospodării. Ca urmare a aplicării planurilor de măsuri specifice, dispuse prin intermediul Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB), de medicii veterinari și specialiștii din cadrul DSVSA Iași, toate aceste focare erau eradicate la data de 31 decembrie 2021.

Focarele de pestă porcină la mistreți se sting în cel puțin 2 ani de la apariția lor

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, și până în prezent, au fost diagnosticate 5.070 de cazuri la mistreți în 41 de județe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor. În județul Bacău, medicii veterinari au înregistrat 65 de mistreți găsiți morți după ce au fost infectați cu PPA, iar în județul Botoșani, 113 mistreți au murit din cauza pestei porcine africane. De asemenea, în județul Galați au fost înregistrați 36 de mistreți morți din cauza PPA.

Medicii veterinari din județul Neamț au descoperit 4 mistreți morți din cauza pestei porcine africane, 28 morți în județul Vaslui și alți 32 în județul Vrancea. Pesta porcină africană este extrem de contagioasă și poate fi răspânditâ prin contact direct cu porci infectați, fluide biologice provenite de la porcii contaminați și prin contact indirect prin intermediul echipamentelor agricole, camioanelor sau oamenilor care au venit în contact cu animalele bolnave. Analizele anchetelor epidemiologie efectuate în focarele active arată că transmiterea bolii a fost făcută prin nerespectarea măsurilor de biosecuritate și a restricțiilor de mișcare ale animalelor, administrarea în hrana suinelor a resturilor alimentare.

DSVSA Iași verifică fermele de păsări din Iași pentru prevenirea răspândirii gripei aviare

Medicii veterinari verifică fermele de păsări pentru a preveni răspândirea gripei aviare, descoperită în Ucraina și Slovacia. Asttfel, DSVSA verifică condițiile referitoare la producerea, ambalarea, transportul, depozitarea și comercializarea cărnii de pasăre și a ouălor provenite din comerțul intracomunitar, precum și de la unități din România. Aceste controale oficiale vor avea un caracter nediscriminatoriu și se vor desfășura la locul de destinație al cărnii de pasăre/ouălor, la nivelul unităților de reambalare și centrelor de ambalare a ouălor, la nivelul unităților de depozitare a cărnii de pasăre/ouă, unităților de tranșare/procesare a cărnii de pasăre. De asemenea, vor fi verificate toate mărfurile intrate pe teritoriul României, în județul Iași, să nu provină din state membre/zone în care evoluează gripa aviară înalt patogenă. Astfel, vor fi constituite și echipe mixte formate din medicii sanitar-veterinari și inspectori ai IPJ Iași.

Comentarii
  • Coronavirus, pesta porcină, boli inventate de funcționarul român la comanda celor din afară. Sportul nostru național, tăierea pădurilor. ..

Adauga un comentariu