Local

Două noi transplanturi de cornee la Iași. Prof. dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie, vorbește despre intervenții

Publicat: 24 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Două noi transplanturi de cornee la Iași. Prof. dr. Camelia Bogdănici șefa Clinicii de Oftalmologie vorbește despre intervenții
Două transplanturi de cornee efectuate în Clinica de Oftalmologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Spiridon” din Iași, condusă de prof. dr. Camelia Bogdănici

Două transplanturi de cornee efectuate la Iași, în Clinica de Oftalmologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Spiridon”, condusă de prof. dr. Camelia Bogdănici. Pacienții care primesc o șansă la o viață normală sunt doi tineri în vârstă de 29 și 37 de ani

Doi tineri vor putea duce de astăzi o viață normală. Aceștia au primit o șansă la o viață mai bună după ce au fost compatibili pentru efectuarea transplantului de cornee pe care îl așteptau de mai multă vreme. Cele două intervenții sunt primele efectuate din acest an în Clinica de Oftalmologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Spiridon”, condusă de prof. dr. Camelia Bogdănici.

”Cele două cornei prelevate pe data de 20 februarie 2022 de la Bacău vor ajunge la doi pacienți: un bărbat de 37 ani cu ochi unic funcțional, diagnosticat cu Keratopatia în bandeletă. Cel de-al doilea primitor este tot un bărbat, în vârstă de 29 ani, diagnosticat cu Leucim corneean. Cei doi au fost compatibili. Intervențiile vor fi efectuate în cursul zilei de joi, 24 februarie 2022. Ieri dimineață, am mai primit două cornei donate de la Moinești. Cel mai probabil, acestea vor fi transplantate în cursul săptămânii viitoare”, a declarat prof. dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Spiridon”.

Două transplanturi de cornee la Iași și două renale, de la același donator

Amintim că cei doi bărbați cu afecțiuni oftalmologice, dar și alți 3 pacienți, au fost salvați și duc acum o viață mai bună după ce duminică, 20 februarie 2022, la Spitalul Județean de Urgențe Bacău, o echipă de medici ieșeni și mai mulți medici din cadrul unității medicale băcăuane au prelevat mai multe organe de la un bărbat de 54 de ani. Acesta se afla în moarte cerebrală. Au fost prelevate ficatul, corneea și rinichii. Intervenția a durat câteva ore, însă totul a decurs fără incidente. Rinichii au fost transplantați tot la Iași, la doi pacienți de 57 de ani, respectiv 45 de ani. Intervenția a decurs foarte bine, iar evoluția acestora este una bună.

”În dimineața zilei de duminică, 20 februarie 2022, echipe medicale sosite din Iași și Bacău au reușit o operațiune de prelevare de organe de la un pacient din Bacău, în vârstă de 54 de ani, aflat în moarte cerebrală. Sub coordonarea echipei ATI din unitatea noastră s-a procedat la prelevarea ficatului, rinichilor și a corneei. Operațiunea a început în jurul orei 03:00 și a durat până dimineața. Odată cu soarele duminicii, a răsărit și speranța la viață a unor pacienți ce vor beneficia de organele prelevate. Nu în ultimul rând, exprimăm condoleanțe familiei îndurerate, care a înțeles că acordul de prelevare poate reprezenta salvarea altor vieți”, au precizat reprezentanții Spitalului Județean de Urgențe Bacău.

Zeci de pacienți au ajuns în stare gravă la Oftalmologie în anul 2021

Zeci de persoane au ajuns în stare gravă la Oftalmologie în anul 2021! Pentru mulți dintre aceștia nu s-a mai putut face nimic. Medicii ieșeni sunt îngrijorați, deoarece pacienții ignoră simptomatologiile minore oftalmologice și ajung chiar să își piardă vederea. La Clinica de Oftalmologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Spiridon” au ajuns în anul 2021 câteva zeci de persoane cu afecțiuni oftalmologice severe. Pentru mulți dintre aceștia era deja prea târziu, iar medicii nu au mai putut face nimic.

Pacienții au mers la medic după 3-4 săptămâni de la apariția primelor simptome, iar situația s-a agravat și aceștia și-au pierdut vederea. Trebuie precizat că în cadrul clinicii nu s-a mai efectuat un transplant de cornee de la jumătatea anului 2021, primele din anul 2022 fiind acestea de joi, 24 februarie 2022. Printre pacienții cu afecțiuni grave oftalmologice se află și doi pacienți mai norocoși care vor beneficia de transplanturi de cornee la Iași.

Adauga un comentariu