Prima pagină » Sanatate » Dr. Oana Bișoc, despre accidentul vascular silențios. Este posibil să faci un AVC și să nu știi? – VIDEO

Dr. Oana Bișoc, despre accidentul vascular silențios. Este posibil să faci un AVC și să nu știi? – VIDEO

27 feb. 2023, 13:48,
în Sanatate

Dr. Oana Bișoc, medic primar neurolog, Clinica II de Neurologie a Spitalului de Neurochirurgie „N. Oblu”, din Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre accidentul vascular silențios. Este posibil să faci un AVC și să nu știi? Iată cum poate fi verificat acest lucru.

Accidentul vascular silențios se produce în același mod ca accidentul vascular ischemic, adică prin oprirea bruscă a alimentării cu sânge a creierului. Astfel, creierul este privat de oxigen, iar celulele sale sunt puternic afectate.

Accidentul vascular cerebral silențios nu este ușor de recunoscut, fiindcă întreruperea fluxului sanguin nu se desfășoară într-o zonă care controlează o funcție vizibilă, așa cum este vorbirea. În acest fel, sunt persoane care nu află niciodată că au suferit un AVC sau descoperă acest lucru cu ajutorul investigațiilor imagistice, precum CT sau RMN. Doar prin intermediul acestor investigații pot fi observate zonele deteriorate ale creierului.

Dr. Oana Bișoc, despre accidentul vascular silențios: „Se întâmplă să constatăm că un pacient are vase mici ale creierului afectate, pe care el nu le-a sesizat ca simptomatologie”

Accidentul vascular cerebral poate fi și silențios, atunci când sunt afectate vase mici ale creierului, din zone care nu controlează o funcție vizibilă. Astfel, se întâmplă ca medicii să constate că, un pacient care are factori de risc, să aibă și vase mici ale creierului afectate, pe care nu le-a sesizat ca simptomatologie în niciun fel.

„Există cazuri și știm că există, pentru că partea asta de investigație imagistică s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. Nu știu cât pot să leg un accident vascular minor, din punct de vedere al impactului asupra substanței cerebrale de un anume tip de simptomatoogie, dar sunt accidente pe care le vedem la explorări RMN, de exemplu, prin rezonanță magnetică. Adică se întâmplă să constatăm că un pacient, care de exemplu are factor de risc, are și vase mici ale creierului afectate, pe care el nu le-a sesizat ca simptomatologie în niciun fel.”, a declarat medicul Oana Bișoc, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Dr. Oana Bișoc: „E suficient ce vedem pe tomograf, pentru a aprecia oportunitatea tratamentului embolitic în urgență”

Potrivit medicului Oana Bișoc, computerul tomograf arată o mare parte din leziunile vasculare cerebrale, în special pe cele care presupun sângerare. De asemenea, există și accidente vasculare foarte mici sau din zone care sunt mai puțin vizibile pe tomograf, cum sunt cele de la baza creierului, trunchiului cerebral, zonă care face legătura cu măduva spinării.

„Computerul tomograf arată o mare parte din leziunile vasculare cerebrale, categoric pe cele care presupun sângerare. Pe cele ischemice le arată sau se pot evidenția cu anumite mențiuni. În speță, sunt accidentele vasculare care sunt foarte mici, sunt accidentele vasculare din zone care sunt mai puțin vizibile pe tomograf, cum ar fi partea de la baza creierului, trunchiul cerebral, zonă care face legătura cu măduva spinării și mai sunt accidentele vasculare, care sunt foarte precoce. Dar este metoda prin care putem aprecia, adică e suficient ce vedem pe tomograf, pentru a aprecia oportunitatea tratamentului embolitic în urgență, de exemplu. Deci răspunsul este da, e utilă metoda pentru patologia vasculară, uneori nu e suficient.”, a adăugat medicul primar neurolog Oana Bișoc.

Bugetul.ro
Găselnița Digi RCS RDS pentru abonații din România. Toți cei care au un abonament la compania de telecomunicații se pot bucura de filme și în aplicația Digi TV
redactia.ro
De ce nu mai vrea Ilie Bolojan să fie premier. Nicușor Dan a dat răspunsul
Bugetul.ro
Gospodarii care își ridică un solar în grădină pot primi amenzi chiar şi de 100.000 de lei, dacă nu sunt atenţi la o serie de norme banale
a1.ro
Ce se întâmplă cu ajutorul de înmormântare. Anunțul făcut de Dragoş Anastasiu, consilier al președintelui Nicușor Dan
Playtech.ro
Ce sumă maximă poți retrage de la bancomat fără să fii luat la întrebări de bancă sau de ANAF
observatornews.ro
Israel a atacat Iran cu 200 de avioane: capi ai armatei, uciși. Teheranul, contraatac cu 100 de drone
Playsport.ro
Un bărbat a descoperit 150 de tone de aur pe câmpul său arabil. O comoară de 4 miliarde de euro
Evz.ro
Vara a început timid, dar urmează caniculă greu de suportat. Prognoza ANM
realitatea.net
Reguli mai DURE pentru călătoria cu avionul în spațiul UE. Orice solicitant va avea nevoie de autorizație de călătorie
SportpeSurse
Momente sfâșietoare la priveghiul fiului de doi ani al lui Ionel Ganea. Fostul fotbalist, distrus de durere: ”Scoală-te tată, haide! Haide că nu mai pot”. O ambulanță la intrarea în locuința familiei
Playtech.ro
Ce sumă maximă poți retrage de la bancomat fără să fii luat la întrebări de bancă sau de ANAF
Dailybusiness.ro
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
RomaniaTV
Blocaj total la negocierile pentru Guvern. Ilie Bolojan a refuzat categoric să fie prim-ministru
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
EXCLUSIV Revin ploile, vremea se schimbă la 180 de grade. Romica Jurca anunță potop și furtuni în aceste zone
redactia.ro
Scandal la Bacalaureat 2025. Este căutat elevul care ar fi fotografiat subiectele la română și puse pe internet. Unde s-ar fi întâmplat totul
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`