Titlurile zilei

Dragostea din închisoare a unei familii din comuna Ruginoasa. Cei doi se îngrijesc de 12 suflete nevinovate!

Publicat: 18 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dragostea din închisoare a unei familii din comuna Ruginoasa. Cei doi se îngrijesc de 12 suflete nevinovate
Oana și Ionel Judele sunt părinții care se chinuiesc să hrănească 12 suflete

Oana și Ionel Judele, foști deținuți ai Penitenciarului Iași și actual părinți, se chinuie zilnic să aibă grijă de 12 suflete nevinovate în 3 camere, pentru că nu-și permit mai mult de atât în acest moment. Părinții copiilor din comuna Ruginoasa au fost condamnați în urmă cu ceva timp pentru infracțiuni ce nu au fost înfăptuite de ei, ci de familiile lor, susțin aceștia. Cei doi au spus pentru reporterii BZI că au ales să ia asupra lor vina pentru niște fapte săvârșite de rude. Povestea lor de dragoste a început după gratiile închisorii și a continuat după ce au redevenit oameni liberi

Cei doi părinți, Oana și Ionel Judele, au fost condamnați la 3 ani de închisoare din cauza unor greșeli făcute în tinerețea lor. Oana, mama copiilor, în vârstă de 40 de ani, a fost nevoită să facă închisoare 2 ani și 8 luni pentru săvârșirea infracțiunilor de tâlhărie și furt calificat. Aceasta ne-a povestit că avea doar 13 ani jumătate. Din dragostea pe care o purta familiei sale, Oana a ales să ia vina asupra sa. Totul a început atunci când fratele ei mai mare a furat din casa unui prieten și Oana și-a asumat fapta pentru că s-a gândit că este minoră și va fi iertată de către oamenii legii.

„Fratele meu a furat de la un prieten din casă haine și bani și a venit Poliția. Eu, pentru că eram minoră, aveam 13 ani jumătate atunci, m-am gândit că nu mi se întâmplă nimic. Am spus polițiștilor că fapta am făcut-o eu și așa mi-au dat 2 ani și 8 luni de arest”, menționează Oana, mama celor 12 copilași.

Iar Ionel, soțul acesteia, a ieșit prin satul în care locuiește împreună cu fratele lui și alți băieți. Fratele său a iscat o ceartă la care au ajuns și organele Poliției, dar acesta fiind plin de furie nu s-a gândit înainte să acționeze și a lovit un om al Legii. Ionel a vrut să-l ajute și a declarat că el l-ar fi agresat pe polițist.

„A tras el și am zis că am făcut eu, să-l ajut. Uite așa am stat 3 ani în închisoare”, zice plin de amărăciune Ionel, tatăl copiilor.

Familia Judele are nevoie de ajutor pentru cele 12 suflete nevinovate

Bucătăria familiei Judele
Uneori nici nu le ajunge mâncarea pentru toți cei 14 membri ai familiei

Părinții acestora, chiar dacă au fost victimele închisorii, au ieșit de acolo plini de optimist și dornici să ia viața de la capăt împreună. În momentul în care au apărut acești copii în viața lor, au încercat să se descurce singuri și să îi îngrijească în condiții optime. Totuși, în acest moment nu mai pot face față nevoilor și sunt obligați să trăiască în condiții inumane. Cei doi au 12 copii. Alex, Aurel și Cristian sunt băieții mai mari, în vârstă de 21, 20, respectiv 17 ani. Ei mai muncesc cu ziua și încearcă să își ajute familia. La școală merg Andrei, în vârstă de 14 ani, Ștefan, în vârstă de 13 ani, Nicolas Fabian, 10 ani, și Anais, 6 ani. Acasă cu prinții stau Petronela, în vârstă de 5 ani; Nicoleta, fetița în vârstă de 3 ani, care suferă de nanism, Marian, care are 1 an și Andreea, care are doar 2 luni.

„Au fost momente în care mâncau o singură dată în zi și atunci doar cornul de la școală, pe care uneori îl mai împărțea cu un copil”, spune femeia cu ochii în lacrimi.

Ionel Judele a rămas cu sechele după Covid și nu mai poate munci ca altădată

Oana Judele, cu 4 dintre copiii ei
Sunt multe zile în care această mămică nu are ce să le pună pe masă celor 12 copii

Până acum un an, aceștia nu au cerut niciodată ajutor din partea nimănui, pentru că întodeauna găseau soluții. Însă Ionel, tatăl copiilor, în urma contactării virusului SARS-COV-2, a rămas cu sechele post recuperatorii ce îl împiedică să mai muncească la fel cum o făcea înainte.

„Nu mai am forță în mâini și tot ce mănânc, vomit”, mărturisește cu tristețe bărbatul.

Mama încearcă din toate puterile să îi întrețină pe toți, dar nu face față pentru că aceasta trebuie să se ocupe de toate treburile pe care soțul ei nu le mai poate face din cauza problemei de sănătate cu care se confruntă de un an de zile. Îngrijirea fetiței diagnosticată cu nanism necesită cât mai multă atenție.

„Ionel nu mai poate munci… Și eu trebuie să car apă de la atâta distanță pentru mâncare, pentru spălat rufe. Și spăl zilnic la mână fiindcă nu am mașină de spălat. Dar cu toate astea, dacă sunt chemată la pădure să tai lemne sau să le despic, mă duc” , a adăugat mama.

Laptele și cornul de la școală, un deliciu pentru sufletele nevinovate

Cel mai mic copil din familia Judele
Părinții speră ca mezinul să aibă o copilărie mai fericită

Cei mici nu au avut niciodată speranțe la cadouri sau jucării alese pentru că acești părinți nu și-au permis niciodată să facă astfel de eforturi pentru fiecare dintre ei. Au fost bucuroși de fiecare pachet și fiecare jucărie primită în dar, fie de la preoții bisericilor din împrejurimi sau de la locatarii satului.

„Eu nu mi-am permis niciodată să le cumpăr la toți câte ceva, pentru că atunci când mergea soțul la muncă puneam banii deoparte pentru a mai face o cameră. Am stat și 10 persoane într-o cameră, până acum un an“, subliniază aceasta.

Și cum cadourile nu sunt în fiecare zi, fericirea celor ce merg la școală constă în laptele și cornul pe care îl primesc și uneori îl mai aduc acasă și îl împart toți ca între frați, pentru că traiul celor 12 copii nu este deloc unul ușor.

„Mergem la școală pentru că ne jucăm, învățăm și ne dă și lapte și corn”, menționează Ana Maria, unul dintre cele 12 suflete nevinovate de care se îngrijește familia Judele.

Fetița familiei Judele care suferă de nanism
Fetița cu nanism a familiei Judele necesită o îngrijire mai specială

Adauga un comentariu