Prof. univ. dr. Beatrice Abalașei, decanul Facultății de Educaţie Fizică şi Sport (FEFS) din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) Iași, a practicat handbal de performanță timp de mulți ani. Astfel, aceasta a vorbit reporterilor BZI despre nivelul la care se practica înainte sportul, situația de acum și care au fost motivele ce au determinat-o să renunțe
Deși handbalul feminin nu mai este de mult timp un sport dezvoltat în oraș, prof. univ. dr. Beatrice Abalașei, fostă sportivă de performanță, susține tinerele ce vor să urmeze acest drum, făcând trimitere la povestea sa.
„Dacă mă întrebați despre handbalul ieșean, să știți că mare lucru nu pot să vă spun… Sunt niște vremuri apuse, eu m-am lăsat acum 20 de ani de acest sport, la nivel local era alta emulația, erau finanțate mai multe echipe, era tradiția handbalului feminin la Iași, de pe vremea Teromului, cu rezultate bune, cu jocuri la Cupele Europene, a fost un continuum, adică lumii îi părea rău să se renunțe la echipa Iașului, așa a fost, acum nu știu ce se întâmplă și îmi pare rău pentru că era o modalitate de a promova copiii cu talent sportiv”, a declarat prof. univ. dr. Beatrice Abalașei.
Prof. univ. dr. Beatrice Abalașei: „Eram un copil foarte activ”
Prof. univ. dr. Beatrice Abalașei a fost o sportivă implicată, ambițioasă și determinată, totul începând în copilărie.
„Fiecare copil este dotat cu calități diferite, era o modalitate de a-i pune în evidență pe cei care sunt dotați din acest punct de vedere. Eram un copil foarte activ, am crescut la țară, eu sunt din Belcești. M-au dat la acest sport ca să-mi consum energia. Întâmplarea a făcut să-mi și placă. Așa am reușit să merg mai departe, să fac parte dintr-o grupă de performanță, unde doar trei sau patru merg mai departe, nu pot să acceadă toți, întrucât este vorba despre muncă, sacrificii. În spatele a ceea ce am realizat este foarte multă muncă, sacrificii. Apoi, vreau să vă spun că a face sport nu înseamnă doar mişcare şi că e şi mult studiu, școală şi voinţă”, a menționat prof. univ. dr. Beatrice Abalașei.
De ce a renunțat la handbal ?
Prof. univ. dr. Beatrice Abalașei a renunțat, într-un final, la handbal, din cauza unui accident. De asemenea, tinerele care fac handbal sunt încurajate de către aceasta.
„Am renunțat la handbal la vârsta de 28 de ani din cauza unei accidentări, nu pentru că nu erau bani sau altceva, pentru că niciodată, la Iași, nu au fost bani pentru sport. Jucam din pasiune toți, a intervenit o accidentare în cazul meu și am fost obligată să renunț. Le sfătuiesc pe fetele care vor să facă handbal să o facă cu cea mai mare deschidere pentru că sportul, în general, îmbogățește personalitatea unui om, sunt foarte multe valori la mijloc.
Ceea ce înveți în câmpul sportiv proiectezi cu foarte multă ușurință în viața de zi cu zi. Înveți foarte multe lucruri repede, așa sunt sportivii, bine, dacă sunt atenți la ce se întâmplă în câmpul sportiv. Au performanțe și după viața sportivă. Eu am visat să merg în antrenorat, nu mi s-a potrivit. Spuneam că după ce termin facultatea devin antrenor, e diferit planul de acasă față de ăla din târg”, a precizat prof. univ. dr. Beatrice Abalașei.
Pentru nimic nu au fost bani, decat pentru a fi furati.