International

Egipt: Fratele fostului ministru al Finanțelor a fost condamnat la 30 de ani de închisoare pentru furt de antichități

Publicat: 15 feb. 2020

Fratele fostului ministru egiptean al Finanțelor a fost condamnat, sâmbătă, la 30 de ani de închisoare de un tribunal din Cairo pentru că a încercat să facă contrabandă cu mii de piese antice din Egipt, a indicat o sursă judiciară, scrie AFP.

Raouf Ghali, fratele lui Youssef Ghali, ministrul Finanțelor în regimul lui Hosni Mubarak, a fost condamnat la 30 de ani de închisoare și o amendă de 6 milioane de lire egiptene (350.800 de euro), pentru că a încercat să scoată din țară fără autorizație mii de obiecte antice către Italia.

Ghali a avut trei complici, între care fostul consul onorific italian Ladislav Otakar Skakal, deja condamnat la 15 ani de închisoare în absentia, în ianuarie, precum și doi egipteni.

Sâmbătă, tribunalul din Cairo i-a condamnat pe toți trei la 15 ani de închisoare și la o amendă de un milion de lire egiptene (58.100 de euro), potrivit unei surse judiciare.

Skakal riscă acum 30 de ani de închisoare, dacă este arestat de autoritățile egiptene.

Potrivit procurorului general, mai mult de 21.000 de piese din aur, 151 de figurine în miniatură, cinci măști de mumii, 11 vase de ceramică, trei ceramici datând din perioada islamică și un sarcofag din lemn fac parte din obiectele furate.

Poliția italiană a găsit pradă la bordul unui container pe un vas care a plecat din portul egiptean din Alexandria în direcția Salerno, sudul Italiei, în 2017.

Potrivit sursei judiciare, autoritățile egiptene au descoperit și obiecte de valoare ascunse în locuința lui Skakal și în seiful unui cont bancar al fostului consul.

Egiptul a repatriat în 2018 obiectele furate cu ajutorul autorităților italiene și a solicitat Interpolului să emită un aviz roșu pentru Skakal.

Ghali și Skakal pot face apel.

Tentativele de a scoate clandestin antichități s-au înmulțit după căderea lui Mubarak, în timpul revoltei din 2011.

În octombrie 2019, sarcofagul auriu al unui preot din perioadă faraonică, furat din Egipt în 2011, a fost prezentat la Cairo.

De mai mulți ani, Egiptul caută să promoveze moștenirea sa arheologica cu scopul de a-și relansa sectorul turistic vital pentru economie.

Adauga un comentariu