Titlurile zilei

Elefantul Gaba va deveni principalul punct de atracție din Iași! Va putea fi admirat într-un spațiu special amenajat, care a costat 2,8 milioane de euro. Profesorul Remus Zamfirescu se va ocupa de primirea publicului – GALERIE FOTO EXCLUSIVå

Publicat: 31 mart. 2021
Bulevardul Independenței văzut de sus, dinspre Târgu Cucu
Muzeul de Istorie Naturală va deveni principalul punct de atracție al orașului Iași. De la mijlocul anului 2019, muzeul se află în plin șantier, acolo unde se execută lucrări de refacere și reconsolidare în baza unor fonduri europene. Valoarea totală a proiectului este de 2.8 milioane de euro, lucrările urmând a se finaliza la mijlocul anului 2021. Acesta a fost închis publicului din anul 2013

Muzeul de Istorie Naturală va deveni principalul punct de atracție al orașului Iași! În interiorul acestuia au loc transformări unice.
Aici, oficialii Primăriei Iași arată că progresul de execuție al lucrărilor de construcție la Muzeul de Istorie Naturală este de aproximativ 80 la sută. Exponatele muzeului au fost depozitate în spații special amenajate prin grija UAIC Iași, o parte au fost transferate la Muzeul Municipal Iași, iar elefantul Gaba a fost protejat printr-o construcție provizorie de lemn și a rămas în incinta muzeului

Cu siguranță, din această vară, Muzeul de Istorie Naturală va deveni principalul punct de atracție al orașului Iași! Pe de altă parte, și noul director interimar al instituției (desemnat de echipa rectorului Universității «Alexandru Ioan Cuza» din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader) este prof. univ. dr. Ștefan Remus Zamfirescu de la Facultatea de Biologie. Acesta își va ocupa funcția chiar de pe 1 aprilie. De reamintit că, de la mijlocul anului 2019, muzeul se află în plin șantier, acolo unde se execută lucrări de refacere și reconsolidare în baza unor fonduri europene. Valoarea totală a proiectului este de 2.8 milioane de euro, lucrările urmând a se finaliza la mijlocul anului 2021.

Prin proiect se propun măsuri de consolidare a imobilului prin sistemul confinării zidăriei cu stâlpișori din beton armat, realizarea unui spațiu administrativ în podul imobilului prin amenajarea parțială a acestuia, restaurarea elementelor artistice încă păstrate pe fațade și refacerea decorațiunilor și profilaturilor ancadramentelor ferestrelor, a brâurilor interioare și exterioare, precum și modernizarea integrală a clădirii la nivelul finisajelor interioare, a finisajelor exterioare și instalațiilor. Acestea se vor reface integral, completându-se și adaptându-se legislației în vigoare cu privire la cerințele de securitate la incendiu, a siguranței în exploatare, economia de energie, sănătatea utilizatorilor și protecția mediului.

Oficialii Primăriei Iași: „Progresul de execuție al lucrărilor de construcții la Muzeul de Istorie Naturală este de aproximativ 80 la sută”

Aici, oficialii Primăriei Iași arată că progresul de execuție al lucrărilor de construcții la Muzeul de Istorie Naturală este de aproximativ 80 la sută.

„Lucrările ce fac obiectul contractului de lucrări nr. 62582/06.06.2019 au fost eșalonate pe o perioadă de 24 de luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor de construcții, finalizarea acestora fiind estimată a se realiza în data de 12.06.2021. Ordinul de începere a lucrărilor de construcții a fost emis în data de 11.06.2019, dată comunicată executantului pentru predarea amplasamentului fiind 12.06.2019. Progresul de execuție al lucrărilor de construcții este de aproximativ 80 la sută. Exponatele muzeului au fost depozitate în spații special amenajate prin grija UAIC Iași, o parte au fost transferate la Muzeul Municipal Iași, iar elefantul Gaba a fost protejat printr-o construcție provizorie de lemn și a rămas în incinta muzeului”, arată reprezentanții Primăriei Municipiului Iași.

Se va urmări cu precădere asigurarea confortului personalului, al vizitatorilor și al utilizatorilor bibliotecii Societății de Medici și Naturaliști, dar și condiții optime de păstrare a exponatelor

Mai departe, se va urmări cu precădere asigurarea confortului personalului, al vizitatorilor și al utilizatorilor bibliotecii Societății de Medici și Naturaliști, dar și condiții optime de păstrare a exponatelor. În acest sens, vechile vitrine manufacturate vor fi înlocuite cu vitrine profesionale, care să creeze microclimatul propice conservării în condiții optime a exponatelor. Suprafața construită actuală este de 852 de metri pătrați, suprafața desfășurată de 2.749 de metri pătrați, iar suprafața utilă actuală este de 1.293,80 metri pătrați. În urma proiectului de restaurare și modernizare se vor păstra suprafețele construite și desfășurate, iar suprafața utilă a clădirii va ajunge la 1.469 de metri pătrați.

Muzeul de Istorie Naturală din Iași este primul astfel de muzeu înființat în Principatele Române

Muzeul de Istorie Naturală din Iași este primul astfel de muzeu înființat în Principatele Române, la 4 februarie 1834. Acesta deține în prezent peste 300.000 de exemplare, cele mai valoroase fiind colecțiile de insecte, moluște, amfibieni, reptile, păsări, minerale și plante. Muzeul este situat în fosta Casă Roset din Iași, clădire clasată monument istoric. Muzeul a fost fondat la inițiativa unui grup restrâns de membri ai Societății de Medici și Naturaliști din Iași, în frunte cu Iacob Cihac, Gheorghe Asachi, Mihail Zotta, Constantin Sturza și Costache Negri.

În anul 1840 s-a cumpărat pentru muzeu casa vornicului Costachi Sturza, de pe Ulița Hagioaiei, azi Bulevardul Independenței, nr. 16, clădire. Clădirea, cunoscută și sub denumirea de Casa Roset, a fost construită la sfârșitul secolului al XVIII-lea, în stil neoclasic, fiind astăzi unul din puținele monumente arhitectonice ale Iașului cu o structură a parterului de bolți pe arcei. Cabinetul de Istorie Naturală devine cunoscut marelui public și prin faptul că, în una din sălile lui, deputații din Partida Națională, în noaptea de 3/15 ianuarie 1859, au hotărât candidatura colonelului Alexandru Ioan Cuza la domnia Moldovei.
Adauga un comentariu