Eveniment-Social

Elevii pasionați de fizică de la Colegiul Național „Emil Racoviță” și de la Colegiul Național Iași au participat la „CERN Physics Masterclasses”

Publicat: 01 apr. 2021
În fiecare an, elevi pasionați de fizică de la Colegiul Național „Emil Racoviță” și Colegiul Național Iași au ocazia de a participa la programul internațional organizat de CERN (Consiliul European pentru Cercetare Nucleară), sub îndrumarea profesorilor de la Facultatea de Fizică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Cătălin Agheorghiesei și Daniel Radu

În fiecare an, elevi pasionați de fizică de la Colegiul Național „Emil Racoviță” și Colegiul Național Iași au ocazia de a participa la programul internațional organizat de CERN (Consiliul European pentru Cercetare Nucleară), sub îndrumarea profesorilor de la Facultatea de Fizică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Cătălin Agheorghiesei și Daniel Radu.

CERN are în dotare o rețea formată din șase acceleratoare de particule și un singur decelerator de particule, la care lucrează 10531 de angajați. Fiecare accelerator din complex accelerează particulele până la o anumită energie, după care le trimite următorului accelerator, care urmează să accelereze particulele către energii mai mari.

Anul acesta, 33 de elevi de la colegiile menționate au participat la cursurile din programul „International Masterclasses”, fiind în colaborare cu cercetătorii de la CERN și cu alți elevi din Hamburg, Bonn, Roma și Cosenza.

În contextul pandemiei, cursurile s-au desfășurat în mediul online, însă acest aspect nu a constituit o piedică în  acumularea unor cunoștințe variate de e fizică cuantică și utilizarea acestora în înregistrarea și prelucrarea unor date experimentale. „Pentru noi, elevii de clasa a XI-a, totul a fost nou, nu ne mai întâlniserăm cu această parte a fizicii până atunci, și majoritatea denumirilor erau abstracte. Urmează să studiem la școală noțiuni de fizică cuantică în clasa a XII-a.  Pas cu pas, am fost introduși în materie și am înțeles ce sunt bosonii, fermionii, quarcii și interacțiunile dintre aceste particule elementare.

„Am învățat să lucrăm cu programul folosit chiar de cercetători, denumit  „Minerva”  și am studiat particulele Higgs. După o serie de determinări la universitate, am avut oportunitatea să discutăm într-o întâlnire online cu oameni de știință ce lucrează în acest domeniu zilnic și să ne comparăm rezultatele obținute cu grupe de elevi din alte țări. Am reușit să le punem întrebări, atât legate de viața lor ca oameni de știință, cât și întrebări ale căror răspunsuri ne-au dezvoltat și mai mult dorința de cunoaștere, variind de la subiecte precum apariția universului la motivul pentru care ”string theory” necesită 10 dimensiuni pentru a avea sens.

Activitatea care a început în data de 15 martie 2021 va constitui o provocare continuă pentru studiul particulelor elementare și a informațiilor pe care ni le poate furniza interacțiunea acestora.

Iată câteva impresii ale coechipierilor mei din acest proiect:

„Experiența mea în cadrul experimentului de la acceleratorul de protoni de la CERN a fost una chiar interesantă. Pot spune că am învățat multe despre lumea subatomică în aceste câteva săptămâni, lucruri pe care altfel nu cred că le-aș fi descoperit sau aprofundat la fel de bine. Practica într-o materie în aparență pur teoretică este clar în mod binevenită. Conferința de miercuri în care am reușit să interacționăm cu savanți și cercetători ce discută zi de zi despre lucruri poate abstracte a fost o experiență minunată pentru cei curioși și pasionați de modul în care funcționează universul’’ –Iustin Ștefurac

„Experiența mea în cadrul experimentului de la CERN a fost unică. Recunosc, cu un impact pozitiv asupra mea în abordarea fizicii cuantice. Acest eveniment mi-a captat atenția și chiar mi-a clarificat unele nelămuriri. Am învățat, am lucrat, am râs, am colaborat cu diferiți profesori și colegi și chiar mă consider norocos că am reușit să am această experiență unică, ce contribuie la dezvoltarea mea personală.” -Ionuț Pădurariu

„Experiența mea în cadrul acestui program a fost una unică față de orice altă activitate din viața mea școlară. Proiectul mi-a dezvoltat perspectiva asupra fizicii, incitându-mi curiozitatea și dorința de cercetare. Am înțeles foarte bine noțiunile legate de fizica cuantică, iar faptul de a avea ocazia să le punem în practică și de a colabora cu oameni de știință de la cel mai înalt nivel a fost fascinant! Îmi doresc ca această experiență să se repete.” -Andrei  Popa

„Când m-am înscris la programul organizat de CERN ideea de fizică subatomică sau cuantică era un concept destul de abstract pentru mine, neavând prea multe tangențe cu această ramură a fizicii până atunci. Însă, acum, pot afirma cu certitudine că, mulțumită acestei oportunități, am acumulat bogate cunoștințe în domeniu și, mai mult, am descoperit o posibilă carieră de viitor. Bineînțeles, partea teoretică a fost interesantă, dar cel mai mult mi-a plăcut partea practică. Cred că toți dintre noi am fost emoționați să ne revedem o parte dintre colegi și prieteni, și pentru câteva ore, cu tot cu măștile și măsurile de protecție, ne-am amintit ce înseamnă să fim în aceeași încăpere și să lucrăm împreună. Dacă aș fi putut, aș fi făcut timpul să stea în loc numai să mă pot bucura de acele momente cu ei.

Pasiunea noastră pentru fizică a început în timpul orelor de curs dar prin această experiență de un înalt nivel științific, s-a dezvoltat și mai mult” -Andra Ciobanu

„ Experiența mea în cadrul acestui proiect a fost, fără îndoială, una care a meritat din plin tot efortul pe care l-am depus. La început nu aveam nici cea mai mică idee despre fizica cuantică. Este adevărat că la începutul acestui proiect nu prea înțelegeam foarte bine ceea ce ni se preda și nici ce va trebui să experimentăm. Însă pe parcursul derulării proiectului și a colaborării dintre noi, lucrurile au început să se clarifice. Acum am o viziune pozitivă asupra acestei ramuri minunate a fizicii. La întâlnirea online de miercuri, în care am comunicat cu savanți și cercetători, ce discută aproape zi de zi despre aceste lucruri, a fost un moment de neuitat, în care s-au prezentat rezultatele experimentului și am dialogat pe teme de interes pentru noi. ” -Eduard Neculau

„M-am alăturat proiectului organizat de CERN speriat de complexitatea subiectului abordat și de multitudinea  noțiunilor care descriu lumea subatomică. În ciuda îngrijorării inițiale, am reușit să fructific această experiență, lărgindu-mi sfera cunoștințelor și hrănindu-mi curiozitatea.”   -Andrei Pricop.

Apreciem evenimentele științifice de amploarea celui descris mai sus, în care sunt implicați elevii pentru a experimenta și interpreta datele înregistrate, mai ales într-un domeniu în continuă ascensiune, cum este fizica cuantică. Contactul cu domnii profesori universitari, cu un domeniu în care lucrează cei mai mari cercetători ai lumii, colaborarea dintre membrii echipei de proiect din țară și de peste hotare, contribuie în mod cert la lărgirea orizontului asupra științei, contribuind la dezvoltarea personală a fiecăruia dintre cei implicați. Va fi o experiență de neuitat, dobândită prin accesul la cunoașterea celui mai mare laborator pentru cercetarea particulelor elementare, unde este cel mai puternic accelerator de particule din lume (Large Hadron Collider).

„Cred că astfel de evenimente au o contribuție importantă la formarea viitorilor oameni de știință, a căror profil se conturează atât pe băncile școlii cât și prin astfel de întâlniri care motivează și susțin elevii studiul științelor.”a menționat doamna profesor Irina Zamfirescu, inspector școlar pentru fizică din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Iași.
Adauga un comentariu