BZI LIVE

Emisiunea BZI LIVE pentru noua generație. În faţa a mii de liceeni sunt invitate două figuri reprezentative pentru aceasta. Subiectul abordat a făcut furori în toată România

Publicat: 15 oct. 2019

Marți, 15 octombrie 2019, începând cu ora 15.00, în Studioul BZI LIVE este programată o emisiune de interes și atractivitate pentru noua generație. În faţa a mii de liceeni și profesori de sunt invitate două figuri reprezentative. Subiectul abordat a făcut furori în toată România. Dialogul se va axa pe ediția din acest an a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT), din perspectiva liceenilor și a profesorilor, despre Lectură, interesul tinerilor pentru cultura. Astfel, invitați sunt: prof. dr. Mona Alina Boțoiu, Liceul Teoretic Alexandru Ioan Cuza. Aceasta preda Limba, și literatura romană și are următoarele cărți publicate: „Caligrafii critice”, Editura Princeps, 2009; „Neoclasicismele clasicismului francez”, Editura Junimea 2010. Are o rubrică permanentă în Revista Cronică, 2011-2013 fiind redactor al Revistei Lyceum de la unitatea de învățământ unde activează.

Alături de domnia sa va fi Mălina Grigoriță, eleva în clasa a XII-a, tot în cadrul liceului Cuza. Ea a fost tehnoredactor şi redactor al Revistei Lyceum, 2019, nrumarul 36, redactor şef la Revista ECO, 2018 – prezent, a făcut lectură la Salonul de Literatură Junimea 2018. De asemenea, a obținut locul al II-lea la Concursul Internaţional de Creaţie Literară „Universul Cuvintelor”, pentru poezie. Debutul literar al adolescentei a fost în Revista Literară „Boema”, luna octombrie anul acesta, la Secțiunea Poezie. Având în vedere toate acestea, cei doi invitați vor demonstra că tinerii iubesc literatură, citesc, au pasiuni legate de segmentul cultural, se implica în diverse proiecte pentru întreaga comunitate și generația lor.

De reamintit că, inclusiv profesorul Boțoiu respectiv eleva Grigoriță au fost membri ai proiectului FILIT 2019 legat de decernarea „Premiului liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte” a făcut ca şi anul acesta juriul să fie alcătuit din elevi pasionaţi de lectură de la 11 licee ieşene, care au votat romanul câştigător. Nominalizările „Premiului liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte a anului 2018” au fost: Gabriela Adameşteanu – „Fontana di Trevi”, „Florina Iliş – „Cartea numerilor”, Andreea Rasuceanu – „O formă de viaţă necunoscută”, Bogdan Suceava – „Avalon”, „Secretele emigranţilor fericiţi”, Radu Vancu – „Transparenţa”. Grila de jurizare a avut drept criterii impactul lectorial, originalitatea viziunii scriitoriceşti, polifonia mesajului, arhitectura operei şi, nu în ultimul rând, stilul şi limbajul, atent urmărite de către cei 19 elevi de la licee teoretice şi colegii naţionale din Iaşi, îndrumaţi de 18 cadre didactice. Din partea acestora au avut un discurs Ioana Tatarusanu, eleva în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Iaşi şi elevul Christian Flandorfer de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” Iaşi. În discursul său, inspectorul şcolar general, prof. dr. Genoveva Aurelia Fărcaş, a apreciat drept o nouă reuşita colaborarea interinstituţională cu Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi, considerând că toate activităţile derulate în 16 unităţi şcolare ieşene sub titlul generic „Scriitori în şcoli”.

Toti cei care doresc sa adreseze intrebari o pot face la rubrica de comentarii, pe www.bzi.ro sau in direct, accesand http://www.facebook.com/cotidianul.bzi.

Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare productie media strangand zeci de mii de vizualizari!

Ai ratat una din emisiunile BZI LIVE?! Nicio problema, le poti vedea dand un click pe link-ul de mai jos:
BZI LIVE – cel mai ambitios proiect media existent in Iasi! Iata lista emisiunilor noastre

 loading...

Adauga un comentariu