Titlurile zilei

Este incredibil cum se trăiește criza coronavirus în cea mai săracă localitate din Uniunea Europeană. Oameni inconștienți stau toată ziua pe străzi și se tratează cu alcool. Autoritățile sunt în alertă maximă – FOTO, VIDEO

Publicat: 25 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Indicațiile stricte date de autorități în perioada crizei nu sunt respectate nici pe departe de locuitorii celei mai sărace localități din Uniunea Europeană. Contrar sfaturilor și ordonanțelor guvernamentale, populația de etnie romă din satul Crucea, comuna Lungani, pare să fie mai activă ca niciodată în spațiile publice, iar persoane de toate vârstele, în grupuri mai mici sau mai mari, colindă drumurile din comună zi și noapte. Autoritățile locale, în frunte cu primarul comunei, încearcă să țină sub control acest sector de populație care nu a înțeles mai nimic din efectele provocate de coronavirus. „Pe noi nu are cum să ne prindă virusul. Noi dacă muncim la câmp, nu avem ce să pățim, virusul e pentru alții, nu ajunge la noi”, spun oamenii

Dacă toată țara pare să fie oarecum paralizată în această perioadă de criză, nu același lucru se poate spune și despre locuitorii celei mai sărace localități din Uniunea Europeană. În satul Crucea din comuna ieșeană Lungani există o populație romă în proporție de aproape 95 la sută. Cei mai mulți dintre aceștia sunt asistați social și lucrează cu ziua în sectorul agricol pentru a-și câștiga existența. Deși în toate celelalte sate ale comunei Lungani, cetățenii au înțeles și chiar respectă cu strictețe indicațiile autorităților, în localitatea Crucea lucrurile stau total diferit.
În orice oră din zi și din noapte, oamenii colindă drumurile în lung și în lat, iar asta în grupuri mai mici sau mai mari, fără să se teamă o clipă de coronavirus.

„Virusul ăsta nu e pentru noi, nu ajunge aici, tocmai până la noi. Poate în alte țări sau în orașe mai mari, dar la noi nu are ce căuta virusul. Noi ne vedem de treaba noastră, mergem să lucrăm pământul la câmp și să creștem animalele, nu avem cum să ne îmbolnăvim de viruși pentru că nu credem în ei”, a spus hotărât un locuitor din satul Crucea.

Toți sătenii circulă zi și noapte pe străzi, dar se „tratează” cu alcool

Nici bătrânii, dar nici tinerii, nu par să acorde o importanță prea mare acestei pandemii și se expun atât pe ei, cât și pe cei din jur, pericolului de infecție. Situația este cu atât mai gravă cu cât igiena acestei categorii de populație este precară. Deși stau toată ziua pe străzi, sătenii din Crucea spun că au ieșit „doar până la magazin”, ca să scape de autorități.

„Stăm tot timpul numai în casă. Acum am ieșit doar până la magazin să cumpăr ceva de mâncare pentru copii. Numai eu merg la magazin, pe copii îi las acasă, ca să nu se îmbolnăvească. Acum ei sunt afară că au venit după mine, eu nu le-am dat voie”, a spus o bătrână din Crucea, înconjurată de 5 minori pe drumul public.

Alte persoane mai în putere spun că trec de această perioadă pe care unii o consideră dificilă cu ajutorul băuturilor alcoolice.

„Trecem cu bine peste virus. La noi nu se prinde, o mai dăm cu o jumate de tărie și am scăpat de toate problemele”, a mai spus un locuitor din Crucea.

Măsuri speciale luate de autorități în Crucea

Autoritățile locale din Lungani au precizat faptul că, deși situația din comună este una stabilă și fără probleme serioase, au tras un semnal de alarmă în ceea ce privește situația izolată din satul Crucea.

„Oamenii nu realizează la ce risc se expun. Toți locuitorii comunei Lungani, în special cei din Crucea, trebuie să înțeleagă faptul că este un mare pericol cu acest virus apărut peste țara noastră. Nu putem ști ce va fi, vedem de la specialiști că se poate lua chiar și pe tălpile de la papuci pe stradă, deci este foarte transmisibil. Sfatul meu este ca oamenii să stea în casă, izolați. Nu avem cazuri cu bătrâni singuri care nu-și pot asigura cumpărăturile și acordăm sprijin persoanelor nevoiașe în această perioadă de criză. Vom spori controalele în zonă și am achiziționat portavoci pe care le vom folosi pentru a rezolva situația din satul Crucea”, a declarat Ioan Corobuță, primarul comunei Lungani.

Apare un nou val de stranieri în curând

Comuna Lungani are puțin peste 6 mii de locuitori și a fost considerată mulți ani cea mai săracă comună din Uniunea Europeană, inclusiv din România. La nivelul celor patru localități din Lungani exista inițial o listă de aproximativ 40 de persoane care erau obligate să stea în izolare la domiciliu, însă cei mai mulți dintre aceștia au depășit deja perioada de 14 zile de carantină. Au fost identificate chiar cazuri suplimentare față de cele prezentate de către Direcția de Sănătate Publică. În momentul da față mai există 12 cazuri aflate în această situație în Lungani, iar autoritățile se pregătesc pentru un nou val de cetățeni veniți din străinătate. În această perioadă expiră contractele de muncă a mai multor cetățeni plecați din Crucea, care lucrează în sectorul agricol din Germania.

Adauga un comentariu