Sanatate

Este terapia Bowen o păcăleală? Ce efecte au fost semnalate

Publicat: 16 oct. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Este terapia Bowen o păcăleală Ce efecte au fost semnalate
Mulți consideră că terapia Bowen este doar un alt tip de masaj, ceea ce nu este adevărat

Terapia Bowen (Bowtech) presupune stimularea cu delicatețe a fasciei (țesutul care acoperă toate organele și mușchii) pentru a reduce durerea. Cei care practică acest tip de terapie susțin că aceasta stimulează puterea naturală de autovindecare a organismului, echilibrându-l din punct de vedere fizic, mental și energetic. Până în prezent, dovezile științifice care să ateste eficacitatea terapiei Bowen sunt limitate, acest tip de tratament nefiind cercetat în detaliu, astfel că multă lume este curioasă să afle dacă terapia Bowen este o păcăleală.

Este terapia Bowen o păcăleală?

Există câteva studii despre efectele acestei terapii, dar rezultatele obținute nu oferă dovezi concrete. Aceasta nu poate fi numită o procedură medicală din cauza lipsei de dovezi medicale și științifice concludente.
Mulți consideră că terapia Bowen este doar un alt tip de masaj, ceea ce nu este adevărat.

Cu toate acestea, chiar dacă majoritatea poveștilor de succes sunt în mare parte anecdote, terapia Bowen are un număr de adepți devotați, fiind totodată mai puțin invazivă decât osteopatia. În schimb, practicantul efectuează o serie de presiuni ușoare în mai multe puncte ale mușchilor care, se presupune, canalizează energia naturală către zonele cu probleme. Această modalitate ar trebui să promoveze vindecarea corpului cu ajutorul propriilor resurse. Modul în care acest lucru se întâmplă rămâne un mister. Cu toate acestea, având în vedere cei presupuși 9.000 de practicanți din întreaga lume, este posibil să fi funcționat pentru câțiva.

Osteopații efectuează un masaj blând asemănător cu cel ale chiropracticienilor, dar cred într-o viziune mai holistică asupra sănătății, iar masajul se aseamănă mai degrabă cu o ședință relaxantă, viziune asemănătoare cu cea a terapeuților maseuri Bowen. Dacă urmați acest tip de terapie și sunteți gravidă, trebuie să-i comunicați acest lucru și practicantului, fiindcă este esențial să evite mișcările în zona coccisului, deoarece acestea ar putea provoca un avort spontan. Terapia Bowen este promovată ca fiind un imbold dat corpului pentru a se vindeca singur, permițându-i să se relaxeze și să activeze sistemul nervos parasimpatic, printr-o abordare mai pasivă.

Efectele secundare ale acestei abordări holistice

Deși nu au fost raportate pericole asociate cu terapia Bowen, există câteva efecte secundare ușoare care au fost semnalate. Conform Centrului Bowen Noosa, Bowen poate fi folosit pentru a declanșa travaliul, pentru a ameliora grețurile de dimineață, pentru a ajuta cu durerile de spate și cele sciatice, cu sindromul de tunel carpian, sau pentru a îmbunătăți poziția fetusului. Dacă efectele secundare persistă, consultați direct terapeutul Bowen, astfel încât să ia la cunoștință și să vă poată oferi soluțiile potrivite. Este important de recunoscut că, asemenea altor terapii alternative, rezultatele raportate de pacienți sunt în mare parte măsurători subiective.

De obicei, este nevoie de 48 până la 72 de ore pentru ca efectele terapiei Bowen să se declanșeze, iar în unele cazuri, simptomele bolii pacientului ar putea să se înrăutățească temporar în respectiva perioadă. Cu toate acestea, există multe persoane care au un punct de vedere ferm în legătură cu terapia Bowen, etichetând-o nu doar ca fiind inutilă, ci ca pe o fraudă în toată regula.

Oficial, terapeuții își folosesc degetele (în special degetele mari de la mâini) pentru a aplica mișcări ușoare de balansare asupra mușchilor, tendoanelor și țesuturilor conjunctive. În practică, maseurii terapeuți combină adesea mai multe modalități și tehnici de tratament într-o singură ședință, și tratează pacienții pentru perioade mai lungi de timp decât cele evaluate în cadrul studiilor clinice.

Adauga un comentariu