Actualitate

Eugen Tomac, europarlamentar PMP, despre criza energetică fără precedent, dar şi realităţile social politice de la nivelul UE, în Studioul BZI LIVE – EXCLUSIV, VIDEO

Publicat: 15 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Eugen Tomac europarlamentar PMP despre criza energetică fără precedent dar şi realităţile social politice de la nivelul UE în Studioul BZI LIVE - EXCLUSIV VIDEO
Europarlamentarul Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, declarații în Studioul BZI LIVE

Eugen Tomac, europarlamentar al Partidului Mişcarea Populară, a transmis în exclusivitate într-o emisiune BZI LIVE faptul că alături de alţi 40 de colegi europarlamentari a prezentat Comisiei Europene că în România este un fenomen fără precedent. Astfel, romanii văd cu îngrijorare fenomenul crizei energetice deoarece preţul la energie, carburanţi, gaze naturale au crescut într-un ritm ameţitor. în urma sesizării celor 41 de europarlamentari CE a deschis o anchetă şi a recunoscut că sunt probleme.

„Pe mine ca român şi om politic mă cutremură această imagine pe care o avem, dincolo de criza de sănătate publică care ne-a bulversat vine şi o criză energetică fără precedent, neanunţată care a fost generată şi întreţinută de entităţi statale cu scopuri bine definite. Eu şi alţi 40 de colegi europarlametari din UE am sesizat Comisia Europeană pentru că are atribuţiile să declanşeze o investigaţie, dacă Rusia manipulează preţul pieţei de gaze astfel încât să intervină pe subiecte politice. Din acest punct de vedere este evident că asistăm la un dublu limbaj din partea Moscovei şi utilizează o paraghie pentru a şantaja Europa.

Este evident şi este esenţial ca oamenii politici din UE să abordeze unitar protejarea cetăţenilor. Aici discutăm despre securitatea internă. Este evident că din punct de vedere al consumului ne aflăm în faţa unei provocări fără precedent. Această explozie a preţurilor va genera la rându-i o serie de scumpiri în lanţ, inflantie şi situaţii imposibile consumatorului final. Una este să ai un buget pe care ţi-l ordonezi în funcţie de cheltuieli şi alta e să te trezeşti cu nişte preţuri care îţi afectează viaţa de zi cu zi. Nu aveam cum să mă abţin să nu solicit CE o anchetă. Am văzut primul efect, CE a recunoscut că este o problemă. A recomandat o serie de măsuri care guvernele trebuie să le adopte: statele să subvenţioneze cheltuielile. Din nefericire, România este că nimeni altcineva”, a transmis Eugen Tomac, europarlamentar PMP.

Eugen Tomac, despre implicarea Federaţiei Ruse în criză energetică

Europarlamentarul Eugen Tomac a precizat pentru BZI.ro că este evident că acest dublu limbaj al Moscovei este unul dublu, iar Federaţia Rusă utilizează o pârghie pentru a şantaja Europa. De asemenea, membrul PMP a adus în discuţia şi ajutorul pe care România îl aduce Republicii Moldova.

„Este esenţial să ne consolidăm stocurile de gaze necesare pentru această iarnă şi nu doar pentru noi. Gazoductul Iaşi – Ungheni a fost creat pentru a nu mai face Republica Moldova dependentă. Noi trebuie să avem curaj să spunem că noi nu vom lăsa Republica Moldova în acest impas. Nu doar pe noi ne apasa această criză, dar avem şi obligaţia politică să susţinem Republica Moldova. Este absolut necesar să prezentăm lucrurile complet să putem să intervenim şi pe această dimensiune extrem de importantă. Ne place sau nu, dar Republica Moldova este reponsabilitatea noastră. Presiunea devine din ce în ce mai mare. Este limpede că dincolo de orgolii politice este esenţial să înţelegem că traversăm mai multe crize. Vom putea să le depăşim dacă vom avea curajul să luăm decizii într-un timp foarte scurt”, a conchis europarlamentarul.

 

Adauga un comentariu