Actualitate

Europarlamentarul Tudor Ciuhodaru: Cel mai ambițios program din istoria Uniunii Europene – EU4Health 2021-2027 (UE pentru sănătate) – devine realitate

Publicat: 10 mart. 2021
Medicul Tudor Ciuhodaru
Europarlamentarul Tudor Ciuhodaru anunță adoptarea unui program european medical

 

Europarlamentarul Tudor Ciuhodaru anunţa adoptarea celui mai ambiţios program din istoria Uniunii Europene Acesta se numeşte EU4Health şi prevede mai multe avantaje medicale pe care românii le vor avea.

Printre avantajele primite, românii vor putea beneficia şi de îngrijiri medicale de calitate, la un standard european, acces la medicamente şi dispozitive medicale performante dar şi sprijin european medical de urgență:

Adoptat. Vreau ca viața fiecărui român să fie protejată. Cel mai ambițios program din istoria Uniunii Europene – EU4Health 2021-2027 (UE pentru sănătate) – devine realitate. Acum începe o nouă eră în sănătate.
E primul pas spre o adevărată Uniune Europeană a sănătății. Așa cum am promis de la începutul acestui mandat vom putea să fim tratați la Iași, București, Timişoara, Alba Iulia, Bacău, Suceava și Craiova la fel ca la Bruxelles. Parlamentul a votat acordul provizoriu la care a ajuns cu Consiliul cu 631 voturi pentru, 32 împotrivă şi 34 abțineri.
Prin noul program EU4Health toți românii vor putea beneficia de:
1. Acces la îngrijiri medicale de calitate. Un standard european de calitate în sănătate (pe care l-am susținut de atâea ori în parlament) trebuie să fie și finanțat corespunzător. Bugetul programului se ridică la 5,1 miliarde de euro!
(!) Această creștere va fi asigurată prin consolidarea majoră a sistemului național de sănătate și reducerea inegalităților față de alte statele membre dar și cele între diverse categorii sociale.
2. Acces la mai multe medicamente și dispozitive medicale performante la prețuri accesibile.
3. Metode eficiente de prevenție. Prevenția devine esențială -20% din fonduri sunt destinate doar pentru prevenirea bolilor și promovarea sănătății.
4. Sprijin european medical de urgență în cazul apariției unei crize sanitare- (livrarea de echipamente și materiale medicale esențiale din stocul nou înființat la nivel european dar și de o rezervă de personal medical de sprijin ce va putea fi mobilizat în cazul unei crize medicale).
5. Pregătirea necesară pentru eventualele amenințări transfrontaliere la adresa sănătății (nu doar epidemii) –atât în condiții de criză sanitară cât și pentru a aborda problemele noi apărute pe parcurs (legate de cancer, boli rare și îmbătrânirea populației).
Două noi programe sunt prioritare pentru mine:
1. Programul european pentru sănătatea copiilor. Vreau ca toți copiii afectați de cancer și boli rare să benefieze gratuit de cea mai bună terapie, inclusiv acces transfrontalier la cele mai noi tehnologii.
2. Și programul european pentru sănătatea femeilor- prin care toate doamnele și domnișoarele să beneficieze de acces gratuit la programe europene de diagnostic precoce și tratament pentru cele mai frecvente trei tipuri de cancer (mamar, col uterin și ovarian).
Comisia a prezentat noul program UE pentru sănătate pe 28 mai 2020. După ce Consiliul va aproba în mod oficial regulamentul, acesta va intra în vigoare în ziua următoare datei publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Regulamentul se va aplica retroactiv de la 1 ianuarie 2021.

Adauga un comentariu