Eveniment-Social

Eveniment dedicat Annei Brâncoveanu, pionieră recunoscută în mediul literar, la Iași

Publicat: 12 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Eveniment dedicat Annei Brâncoveanu pionieră recunoscută în mediul literar la Iași
Astăzi, 12 aprilie 2022, începând cu ora 16:00, publicul este invitat să asiste la un eveniment dedicat Annei Brâncoveanu, contesă de Noailles, o pionieră recunoscută în mediul literar internațional de la începutul secolului al XX-lea (la Casa Muzeelor). Invitatele speciale, prof. univ. dr. Simona Modreanu de la Universitatea ”Cuza” din Iaşi, și Muriel Augry-Merlino, directoarea Institutului Francez Iași, au acceptat să evoce memoria Annei de Noailles

Casa Muzeelor din Iași organizează un eveniment dedicat Annei Brâncoveanu, pionieră recunoscută în mediul literar. Astăzi, 12 aprilie 2022, începând cu ora 16:00, publicul este invitat să asiste la un eveniment dedicat acesteia, contesă de Noailles. Invitatele speciale, prof. univ. dr. Simona Modreanu de la Universitatea ”Cuza” din Iaşi și Muriel Augry-Merlino, directoarea Institutului Francez Iași, au acceptat să evoce memoria Annei de Noailles

Casa Muzeelor din Iași organizează astăzi, 12 aprilie 2022, începând cu ora 16:00, un eveniment dedicat Annei Brâncoveanu, contesă de Noailles, o pionieră recunoscută în mediul literar internațional de la începutul secolului al XX-lea. Invitatele speciale, prof. univ. dr. Simona Modreanu de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, și Muriel Augry-Merlino, directoarea Institutului Francez Iași, au acceptat să evoce memoria Annei de Noailles, vorbind celor prezenți despre opera sa prolifică, numeroasele fațete ale personalității sale și dragostea ei pentru poezia lirică. În încheiere, actorul Vlad Ștefancu va susține un recital de poezie în Limba franceză.

Moment dedicat Annei Brâncoveanu, pionieră recunoscută în mediul literar, la Iași

Despre Anna de Noailles, poeta care a avut o frumoasă prietenie cu scriitorul francez Marcel Proust şi care a fost un nume cu rezonanţă în lumea literară a Franţei, se ştie prea puţin în România. Membră a Academiei Belgiei, laureată a Academiei Franceze, din partea căreia a primit marele premiu pentru literatură, Anna a fost admisă, în 1925, în rândurile Academiei Române. Evenimentul de la Casa Muzeelor este moderat de Ana Honcu, muzeograf, inaugurând expoziția ”Anna Brâncoveanu, contesă de Noailles. Spiritualitate românească pe meridiane”, organizată de Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași, în parteneriat cu Maison Gribaldi (Evian, Franța).

Ana Elisabeta Brâncoveanu (sau Brancovan, după grafia franceză) s-a născut în familia boierească Brâncoveanu, dintr-o mamă de origine greacă, Raluca Moussourus (sau Rachel Musurus), căsătorită cu Grigore Brâncoveanu (n. 1827-d. 1886). Mama ei era fiica lui Musuruș-pașa, ambasador al Turciei la Londra în anii 1850 și a Anei Vogoride. Raluca Musuruș a fost o cunoscută muziciană, idolul compozitorului polonez Ignacy Paderewski. Grigore Brâncoveanu și mama lui, Zoe Mavrocordat, fuseseră adoptați de către marele ban Grigore Brâncoveanu, ultimul descendent pe linie masculină al voievodului Constantin Brâncoveanu.

După circa un secol, Anna de Noailles este mai celebră pentru rolul ei de femeie de societate și aristocrată

Ana Brâncoveanu s-a căsătorit cu contele Mathieu Ferdinand Frederic Pascal de Noailles (1873-1942) la 18 august 1897, căsătoria fiind celebrată la vila Bessaraba din Amphion, în apropiere de Evian, pe țărmul sudic al lacului Léman. Soții Mathieu de Noailles și Anna de Noailles au avut un singur copil, un fiu, Anne-Jules de Noailles (1900-1979) care a avut titlul nobiliar de conte. Acesta din urmă s-a căsătorit în anul 1925 cu Hélène de Wendel, fiica marelui industriaș și deputat Guy de Wendel și a Elenei Argyropoulo, a cărei mamă era născută Sutzu, din ramura greacă a acestei familii. După circa un secol Anna de Noailles este mai celebră pentru rolul ei de femeie de societate și aristocrată, de prietenă a unor literați celebri, decât pentru poemele sale de influență parnasiană.

Debutul său poetic s-a produs în 1899, iar la scurt timp a publicat un volum antologic, în 1901, ”Le Cœur innombrable” care a avut un succes remarcabil. A fost aleasă imediat membră a prestigioasei Académie Royale Belge de Langue et de Littérature Françaises. Academia Franceză i-a acordat marele premiu pentru literatură. A fost prima femeie comandor al Legiunii de Onoare. Anna de Noailles era vara prinților Emanuel și Anton Bibescu, prieteni intimi ai lui Marcel Proust și se înrudea cu toți aristocrații care au avut reședința la Paris.

Adauga un comentariu