Titlurile zilei

EXCLUSIV! Dezvăluirea care confirmă ilegalitatea licitației pentru spitalul mobil de la Lețcani. Artificiul tehnic prin care firma turcă SDI Global LLC a pus mâna pe 13 milioane de euro a fost scos la iveală! – FOTO

Publicat: 22 mai 2020

Un nou scandal a apărut în jurul licitației privind spitalul mobil pentru tratarea pacienților cu COVID-19 de la Lețcani. După dezvăluirile firmei Rhymer LTD din India, o altă societate care a participat la licitație dezvăluie modul prin care Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară Euronest a derulat procedura. Firma Koombo Prodysa SRL (International Truss) din Slatina a arătat integral cum ADI Euronest a derulat procedura pentru a favoriza firma SDI Global LLC A.Ș din Ankara, Turcia. Ofertele între cele două firme au fost de doar un milion de euro. Containerele și echipamentele medicale nu au plecat nici acum din Turcia, în ciuda promisiunilor lui Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași

Un alt competitor care a participat la licitația pentru furnizarea spitalului mobil pentru tratatea pacienților infectați cu coronavirus de la Lețcani a dezvăluit modul prin care Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest a atribuit procedura de peste 13 milioane de euro firmei turcești SDI Global LLC A.Ș. Reprezentanții firmei Koombo Prodsya SRL din Slatina au scos la iveală o nouă serie de nereguli făcute de ADI Euronest în derularea procedurii privind spitalul mobil, sub oblăduirea lui Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.
Koombo Prodsya SRL este deținută în totalitate de către Asociația „Anastasya Maria Elena”. Brandul societății este „International Truss”. Firma din țara noastră este a doua dintre participantele la licitație care demască neregulile făcute de cei de la Iași, după firma indiană Rhymer Infrastructures and Projects PVT. LTD, care a dezvăluit cum a fost păcălită de Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași și de Alina Popa, directorul ADI Euronest.

International Truss acuză neclaritățile din fișa de achiziție derulată de ADI Euronest pentru spitalul mobil

Reprezentanții International Truss au arătat că au trimis către toate entitățile din România în perioada pandemiei de COVID-19 soluțiile lor privind montarea de astfel de spitale mobile modulare. De altfel, aceștia au și prezentat proiectul lor către toate entitățile din țară. Firma a intrat în contact cu ADI Euronest, iar de atunci au apărut deja primele neclarități în proiectul de la Lețcani.

„În data de 3 aprilie 2020, compania noastră a transmis în atenția Consiliului Județean Iași propunerea noastră cu privire la posibile soluții privind spitale mobile temporare, module de decontaminare, dispozitive de decontaminare, centre de tratament, centre de izolare și carantină pentru boli contagioase. Precizăm că toate aceste informații privind posibilele soluții au fost primite de către toate primăriile, consiliile județene și prefecturile din țară, în aceeași perioadă. Din partea ADI Euronest am primit în data de 11 aprilie 2020 invitația de participare la această licitație. Este de precizat că încă de la primirea documentației pentru licitație, s-au observat nenumărate «neclarități» în Fișa de Date a Achiziției, precum și în caietul de sarcini publicat”, susțin cei de la International Truss.

Firma din județul Olt arată voalat că străinii au fost favorizați de ADI Euronest

Mai mult, societatea din județul Slatina ține să arate că neclaritățile din caietul de sarcini pentru furnizarea spitalului mobil puteau induce în eroare cele două firme din străinătate.

„Se solicită prezentarea, în formă fizică sau prin mijloace electronice, documentației numită documente de calificare, dar în cadrul aceleiași fișe de date a achiziției nu se regăsește acest termen menționat. Ci din contră, apare termenul condiții de participare”. În urma clarificărilor solicitate, ADI Euronest a arătat că termenul documente de calificare este unul și același cu termenul condiții de participare. Se nasc însă câteva întrebări.

Cum au dedus ofertanții străini, nevorbitori de Limba română, că aceste denumiri sunt una și aceeași ca definiție în fișa de date a achiziției? Cât de repede s-a tradus documentația de licitație publicată de ADI Euronest, de către ofertanții străini, având în vedere că din data de 11 aprilie 2020 (sâmbăta), când a avut loc publicarea documentației, până la data de 16 aprilie 2020, (data de depunere oferte) au fost doar 4 zile calendaristice pentru întocmirea ofertelor conform caietului de sarcini? Aducem în vedere că documentația de licitație a fost publicată în Limba română”, arată cei de la International Truss.

Procesul-verbal a fost falsificat? Turcii nu au ajuns fizic la sediul Consiliului Județean Iași

Firma din județul Olt a dezvăluit și artificiul prin care turcii de la SDI Global LLC A.Ș. au fost declarați câștigători. Reprezentanții International Truss au arătat că în procesul-verbal este trecut că turcii au depus oferta în fizic, la fel ca ei. Numai că niciun reprezentant al firmei din Turcia nu a fost prezent la sediul Consiliului Județean în ziua respectivă.

„În data de 16 aprilie 2020, echipa noastră a depus fizic oferta la sediul ADI Euronest. Reprezentantul nostru a fost prezent la intrarea în incinta Consiliului Județean Iași începând cu ora 11:24 și a rămas până la ora 14:26. Precizăm că ora limită de depunere a ofertelor era ora 14:00. În respectivul proces-verbal este menționat că două oferte au fost primite electronic, iar alte două oferte au fost primite în formă fizică.

Oferta noastră, la ora 12:16, iar oferta de la compania din Turcia (câștigătoare), la ora 12:37. Cum a ajuns fizic această ofertă să fie depusă la 12:37, când reprezentantul nostru a fost prezent fizic la intrarea în incinta clădirii Consiliului Județean Iași, de la ora 11:24, și a rămas la intrare până la ora 14:26, special pentru a observa dacă mai există participanți care depun oferte în format fizic în acea perioadă de timp? Este o întrebare demnă de răspuns”, au mai spus cei de la firma din Olt.

ADI Euronest nu a respectat perioada de contestație. Turcii au fost favorizați de instituția din Consiliul Județean

Ca și indienii de la Rhymer LTD, cei de la International Truss au acuzat faptul că ADI Euronest nu a respectat perioada de depunere a contestației de zece zile, așa cum era trecut în fișa de date a achiziției.

„De ce ar mai fi necesară depunerea unei contestații în termen de 10 zile conform legii 101/2016, când deja semnarea contractului a fost comunicată în media cu respectivul câștigător care a fost declarat ? Care a fost de fapt scopul acestei licitații? Ca urmare a faptului că la data comunicării rezultatului evaluării s-a constatat și confirmat prin comunicate de presă că atribuirea contractului a fost realizată prin semnarea contractului, compania noastră a decis să renunțăm la înaintarea unei contestații deoarece am considerat că este mai importantă realizarea actului medical. O posibilă contestare ar fi scos la suprafață, ca imagine, nenumărate «defecțiuni» în documentația licitației, precum și în evenimentele ulterioare, care sunt ușor de identificat în evoluția acestei investiții”, au arătat cei de la International Truss.

Containerele nu au plecat nici acum din Ankara. Turcia sărbătorește Ramadanul la sfârșit de săptămână

Culmea, containerele care compun spitalul mobil pentru tratarea pacienților cu coronavirus de la Lețcani sunt și acum în Ankara. Deși cei de la Euronest și Maricel Popa au spus că turcii le vor livra după ce trece perioada de carantină instituită în țara respectivă. O persoană din Turcia a arătat pentru BZI că realitatea este cu totul alta.

„Ministerul Sănătății din Turcia poate da derogare, poate face proceduri de grăbire a livrărilor de echipamente medicale în situații de urgență. Nu există că nu se poate face pe perioadă de carantină nimic. În Instanbul reușesc să facă într-un timp record un spital de 1.000 paturi lângă aeroportul Ataturk. Apoi, la final de săptămână, aici e mare sărbătoare, Ramadanul, iar ei nu lucrează deloc. Deci este posibil să mai tragă de timp”, a spus persoana respectivă pentru BZI.

În edițiile următoare vom reveni și cu alte dezvăluiri privind proiectul spitalului mobil de la Lețcani, care s-a dovedit a fi o mare bătaie de joc a lui Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.

Comentarii
 • Procedura de negociere fara publicare presupune o negociere a ofertelor depuse intre comisia de evaluare si reprezentatii imputerniciti ai ofertantilor prezenti la deschiderea ofertelor.Adica,comisia de evaluare trebuia sa negocieze cu fiecare dintre ofertant,separat,oferta depusa.Intrebati doctorii prezenti in cadrul comisiei de evaluare daca au negociat ceva cu ofertanti si ce au negociat.TIC,TAC,TIC,TAC

 • Procedura de negociere fara publicare presupune o negociere a ofertelor depuse intre comisia de evaluare si reprezentatii imputerniciti ai ofertantilor prezenti la deschiderea ofertelor.Adica,comisia de evaluare trebuia sa negocieze cu fiecare dintre ofertant,separat,oferta depusa.Intrebati doctorii prezenti in cadrul comisiei de evaluare daca au negociat ceva cu ofertanti si ce au negociat.TIC,TAC,TIC,TAC

 • Maricel ia C.J.-ul drept “Tarlaua Proprie SRL”
  De stilul falimentar în care şi-a condus propriile afaceri, domnul actual încă şef de C.J. nu se poate dezbăra cu niciun chip. Falimentul face parte din zestrea genetică a domniei sale. Cu banii lui, e liber să facă absolut orice vrea. Să-i joace la păcănele, să le dea foc, să-i lipească de frunte guristului ori să-i bage în bikinii dansatoarei. Treaba lui. La fel stă treaba şi cu firmele pe care le-a înfiinţat de-a lungul anilor. Sau pe care le-a preluat. Nu intrăm în detalii, nu scormonim acum trecutul că n-are sens. Actualitatea e mult mai importantă şi consecinţele mult mai grave.

  Tratând Consiliul Judeţean ca pe un sereleu la care e majoritar şi unic acţionar, ba chiar şi singurul administrator, adică ceva gen SC “Tarlaua Proprie” SRL, Maricel şi-a permis să azvârle cu nonşalanţă 10 milioane de euro strânşi cu mare greutate din truda tuturor locuitorilor acestui judeţ. Ca asta a fost suma plătită pentru nebulosul spital de la Leţcani. Costuri iniţiale, că vor urma şi altele, încă nebănuite şi netrecute în bugetul iniţial. Cum s-a şi întâmplat deja cu cele privind asfaltarea zonei.

  De exemplu, containerele, care încă nici n-au ajuns la destinaţie, sunt deja niţel ruginite. În lunile de vară, musai aer condiţionat, altfel te coci la propriu acolo. La iarnă, facturile de la încălzire. Că-s containere din fier, n-au nici pe departe aceeaşi eficienţă termică precum clădirile făcute din materiale de construcţii obişnuite. Şi vor apărea, cu siguranţă, multe alte neprevăzute.

  Dar, să revenim la timpul prezent! Care-i rostul acestei “investiţii”? La ce ne foloseşte ea acum?

  Pandemia se retrage uşor-uşor, în spitalele oraşului sunt suficiente locuri libere. La Recuperare – 525, la Spitalul Militar – 250, la CFR – tot 250, iar la Sfântul Spiridon… 800!

  Ca să dea randament şi să aibă eficienţă împotriva COVID-ului, acestea trebuie doar dotate cu strictul necesar. Ventilatoare, defibrilatoare, imagistică medicală. Costurile totale pentru aşa ceva? Maxim, cu cea mai mare largheţe, şi tot nu ajung la 3 milioane de euro…

  Dacă s-ar fi orientat realist spre direcţia asta, efemerului stăpân al Palatului Administrativ i-ar mai fi rămas 7 milioane de euro. Sumă suficientă pentru a dota 1.000 de gospodării rurale cu W.C.-uri actualizate conform standardelor mileniului III şi nu Epocii de Piatră. Sau 400 km de drum judeţean bine asfaltat, cu câte două-trei benzi pe sens. Ori 300 km de alimentare cu apă. Probleme încă mari, cu care se confruntă aproape jumătate din populaţia judeţului.

  Însă, din câte se vede, lui Maricel îi plac mai mult turcii. Sau, în fine, biştarii lor. Iar spitalul lui va vindeca doar ţânţarii. La vară, de insolaţie.

 • Caietul de sarcini afisat pe site-ul EURONEST e semnat de 2 persoane fara studii in domeniul medical.De cine totusi a fost intocmit legal?
  Oare cine a semnat referatul de transfer a banilor din contul Judetul Iasi in contul EURONEST?TIC,TAC,TIC,TAC

 • Poate ne lamureste cineva cum a fost stabilta valoarea estimata a spitalului COVD.
  A existat o consultare a pietei?Au fost primite oferte de pret?

 • Persoana care a gestionat defectuos achiziția spitalului este directoarea EURONEST Popa Alina, Domnul Președinte nu are atribuții decât de a conduce plenul CJ unde se exprima votul de oportunitate al consilierilor. Dacă EURONEST a greșit trebuie să răspundă.

 • Deja doctorasii si economistii au vorbit si au dat in gat tarasenia cu spitalul.Ideea este ca tot vor raspunde penal de ce au semnat.Oare ce urmeaza?

Adauga un comentariu