Titlurile zilei

Exclusiv! Incident extrem de grav la o grădiniță din Iași! Un morman de zăpadă a căzut peste un micuț! Părinții au câștigat daune de mii de euro în instanță!

Publicat: 19 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Exclusiv Incident extrem de grav la o grădiniță din Iași Un morman de zăpadă a căzut peste un micuț Părinții au câștigat daune de mii de euro în instanță

Părinții unui copil au dat în judecată o grădiniță din municipiul Iași. Reclamanții au solicitat despăgubiri de mii de euro, după ce peste micuț a căzut zăpadă de pe clădire, iar copilul și-a rupt piciorul. În urma incidentului, magistrații au obligat grădinița să achite daune morale de 7.500 de euro

O grădiniță din municipiul Iași a fost obligată să le achite despăgubiri de câteva mii de euro părinților unui copil. Astfel, recent, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis în parte acțiunea formulată de către cei doi soți.

„Instanța admite în parte cererea formulată de reclamanții Lucian și Mihaela A., în contradictoriu cu pârâta Grădinița cu program prelungit nr. 14. Obligă pârâta la plata către reclamanți a sumei de 33.207,75 lei (echivalentul în lei al sumei de 7.500 de euro), reprezentând daune morale”, au precizat magistrații din cadrul Judecătoriei Iași.

În urmă cu câțiva ani, cei doi ieșeni au decis să acționeze în judecată grădinița respectivă. Părinții au cerut daune morale de la instituția respectivă pentru că fiul lor și-a rupt piciorul după ce ar fi căzut peste el un morman de zăpadă de pe acoperișul clădirii.
Conform reclamanților, copilul lor și-a rupt piciorul la instituția de învățământ preșcolar din zona Canta și a necesitat spitalizare, iar părinții au apelat la instanțele de judecată.

Imobilizat la pat

Motivul conflictului pare unul banal, dar cu urmări extrem de serioase. Părinții copilului sunt oameni de afaceri, iar în lipsa lor, de micuț se ocupa o bonă. Reclamanții au povestit că a mers bona după copil, la încheierea programului. L-a luat din grădiniță și, la ieșire, s-ar fi prăbușit o bucată mare de zăpadă de pe acoperiș, chiar deasupra lor. În urma incidentului, copilul ar fi căzut și și-ar fi rupt piciorul. Incidentul a avut loc în cursul anului școlar 2013-2014.

„De pe acoperișul clădirii a căzut o cantitate semnificativă de zăpadă peste bonă și minor. În urma acestui incident, minorul a suferit o fractură spiroidă în treimea proximală, în treimea medie a femurului stâng, motiv pentru care a fost pus în aparat gipsat și a fost imobilizat la pat timp de zece săptămâni. Imobilizarea la pat a cauzat și alte probleme medicale, precum și un disconfort major, suportat cu greu de un minor de doar trei ani. Totodată, în această perioadă, minorul a fost privat de activitățile specifice vârstei sale”, au menționat reclamanții în cererea adresată instanței de judecată.

Reclamanții au invocat culpa pârâtei, sub forma neglijenței, susținând că nu și-a îndeplinit obligația de a asigura securitatea locului de acces în incinta grădiniței, prin îndepărtarea de pe acoperișul clădirii a zăpezii, cauzând astfel un prejudiciu minorului, prin vătămarea acestuia și prin suferințele suportate de el în perioada de vindecare a leziunilor.

„Am respectat dispozițiile legale”

De cealaltă parte, reprezentanții grădiniței au cerut respingerea acțiunii ca neîntemeiată, pe motiv că nu sunt îndeplinite condițiile răspunderii civile delictuale, respectiv pentru inexistența faptei ilicite.

„Am respectat dispozițiile legale și am luat toate măsurile necesare pentru a preîntâmpina posibilitatea producerii oricărui incident și pentru a asigura siguranța preșcolarilor și a personalului angajat. Astfel, pe toată perioada iernii, când au existat precipitații sub formă de ninsoare, trotuarele grădiniței au fost curățate permanent de zăpadă, gheață și a fost împrăștiată sare pentru prevenirea poleiului. Au fost montate mochete din PVC, tip iarbă, pe scările și holul de la intrarea în grădiniță, pentru a evita alunecările. Pe data de 7 februarie 2014 a fost îngrădită zona de sub acoperișul grădiniței și au fost fixate atenționări. Nu poate fi reținută vinovăția instituției, sub forma neglijenței, deoarece bona familiei a revenit pe trotuar împreună cu minorul și a ignorat atenționările”, au menționat reprezentanții grădiniței în fața judecătorilor.

Totuși, magistrații au considerat că instituția trebuie să achite despăgubiri. De remarcat este faptul că procesul a durat mai mulți ani, după ce prima instanță s-a pronunțat dosarul revenind la Judecătoria Iași.

Adauga un comentariu