Eveniment-Social

EXCLUSIV! Pas uriaș pentru combaterea efectelor poluării în municipiul Iași. Banii investiți sunt de peste zece milioane de euro

Publicat: 07 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
EXCLUSIV Pas uriaș pentru combaterea efectelor poluării în municipiul Iași. Banii investiți sunt de peste zece milioane de euro
Poluare la Iași

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a primit o veste uriașă! Zilele trecute, conform evaluărilor făcute de Ministerul Fondurilor Europene, proiectul ce vizează fondarea unui Centru de cercetare cu tehnici integrate pentru investigarea aerosolilor atmosferici în România a obținut un punctaj excelent. Acesta, cu 92 de puncte, este în top cinci cele mai bune din țară pe segmentul celor destinate infrastructurii de cercetare.

„A fost o muncă de echipă în care s-au implicat specialiști din domenii interdisciplinare, inclusiv directorii Stațiunilor de Cercetare ale Universității «Cuza». Proiectul are o valoare de 12 milioane de euro”, a declarat prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, prorector pentru activități studențești și parteneriate cu mediul economic și sectorul public la „Cuza”.

Conform evaluărilor făcute de Ministerul Fondurilor Europene, proiectul care vizează fondarea unui Centru de cercetare cu tehnici integrate pentru investigarea aerosolilor atmosferici în România a obținut un punctaj excelent. Acesta este realizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Concret, este vorba de un pas uriaș pentru combaterea efectelor poluării în orașul Iași. Banii investiți sunt de peste zece milioane de euro.

A fost o muncă de echipă

Acesta își propune să aducă contribuții semnificative la dezvoltarea unei infrastructuri de cercetare la Universitatea „Cuza”. Totul aliniat la standarde internaționale pentru a răspunde cerințelor din domeniul Energie, mediu și schimbări climatice. Vorbim de gestionarea riscului indus de schimbările climatice asupra resurselor, prin activități axate pe investigarea caracteristicilor și comportamentului aerosolilor atmosferici din România. Plecăm de la cei proveniți atât din surse antropice, cât și naturale, în condițiile efectelor negative exercitate de aceștia asupra: climei/modificărilor climatice, calității mediului și stării de sănătate a oamenilor.

„Acesta, cu 92 de puncte, este în top cinci cele mai bune din țară pe segmentul celor destinate infrastructurii de cercetare. A fost o muncă de echipă în care s-au implicat specialiști din domenii interdisciplinare, inclusiv directorii Stațiunilor de Cercetare ale Universității «Cuza»”, a declarat prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, prorector pentru activități studențești și parteneriate cu mediul economic și sectorul public la «Cuza»”.

Este vizat un areal geografic uriaș din România

Propunerea de proiect a fost depusă în cadrul apelului Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, Axa prioritară: 1. Cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare (CDI) în sprijinul competitivității economice și dezvoltării afacerilor. Intitulat RECENT-AIR, acesta prezintă interesante caracteristici: aduce contribuții semnificative la dezvoltarea unei noi infrastructuri de cercetare la Universitatea „Cuza” și pentru nord-estul României. Sunt implicate cinci locații geografice distincte (Iași, Mădârjac, Rarău în regiunea Nord-Est, respectiv, Agigea și Tulnici în regiunea Sud-Est. Ele au fost selectate în mod strategic pentru potențialul lor de a facilita generarea de informații științifice relevante și de încredere. Asta pe termen mediu, dar și lung (prin măsurători în regim intensiv, dar și prin monitorizare continuă).

Contribuție vitală pentru Uniunea Europeană, prin modalitatea de abordare a problemelor de mediu

Cei implicați în coordonarea proiectului sunt: prof. univ. dr. Cecilia Arsene și prof. univ. dr. Romeo Olariu din cadrul Facultății de Chimie, respectiv conf. univ. dr. Silviu Gurlui – Facultatea de Fizică. Aceștia arată că este o contribuție vitală pentru Uniunea Europeană, prin modalitatea de abordare a problemelor de mediu.

„Nivelul de dotare cu echipamente de cercetare și dezvoltare a laboratoarelor, calitatea științifică de excepție a echipelor de cercetare sunt vizate. De asemenea, nivelul de top, actualitatea și importanța științifică și practică a cercetărilor care vor fi realizate, modul dinamic, flexibil și profesionist în care sunt abordate proiectele de cercetare sunt avute în vedere. Asta duce la creșterea numărului de specialiști, descriu și îi conferă rețelei propuse atribute precum: performanță, profesionalism, utilitate si unicitate. Toate aceste aspecte, coroborate cu potențialul de cercetare aferent unei rețele teritoriale de centre de cercetare, distribuită echilibrat din punct de vedere teritorial. Ele vor fi deținute de UAIC Iași, contribuind din plin la edificarea unei structuri de cercetare unice în România, de vitală importanță pentru Uniunea Europeană prin modalitatea de abordare a problemelor de mediu «cooperare și interacțiune între laboratoarele rețelei, dar și cu celelalte rețele de cercetare din Europa». E vorba de o reală utilitate pentru mediul economico-social, constituind astfel o alternativă viabilă pentru viitorul profesional al cercetătorilor de elită”, a sintetizat profesorul Arsene proiectul și impactul său.

Adauga un comentariu