Boli si tratamente

Exercitiul prescris ca medicament in cancer. Care sunt beneficiile

Publicat: 19 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Exercitiul prescris ca medicament in cancer. Care sunt beneficiile
Exercitiul prescris ca medicament in cancer

Potrivit cercetatorilor, exercitiile fizice sunt importante pentru prevenirea cancerului. Dar exercitiul prescris ca medicament in cancer ar aduce numeroase beneficii pacientilor. Ce fel de exercitii sunt recomandate si cum ii ajuta pe bolnavi afla din randurile de mai jos.

Exercitiul fizic previne si ajuta la tratarea multor forme de boli de inima, diabet, obezitate, etc. Dar, potrivit unui studiu, este extrem de benefic pentru persoanele care traiesc cu cancer si dupa vindecare. Exercitiul prescris ca medicament in cancer este ideea celei mai recente initiative din SUA, numita Moving Through. Ea este condusa de Kathryn Schmitz, profesor de stiinte ale sanatatii publice la Penn State College of Medicine si o echipa internationala de medici si cercetatori in sanatate.

Exercitiile fizice previn si scad riscul de cancer

Intr-o lucrare publicata in CA: A Cancer Journal for Clinicians, Schmitz si colegii cercetatori contureaza noi recomandari de exercitii pentru persoanele care traiesc cu cancer si dincolo de aceasta boala. „Cu peste 43 de milioane de supravietuitori ai cancerului la nivel mondial, avem o nevoie tot mai mare de a aborda problemele unice de sanatate cu care se confrunta persoanele care traiesc cu si dincolo de cancer si de a intelege mai bine modul in care exercitiile fizice pot ajuta la prevenirea si controlul cancerului”, a spus Schmitz. Aceasta este, de asemenea, membru al Institutul Penn State Cancer.

„Acest grup multidisciplinar, de lideri in fruntea oncologiei a urmarit sa transpuna cele mai recente dovezi stiintifice in recomandari practice pentru clinicieni si public si sa creeze un impact global printr-o voce unita”, a adaugat Schmitz.

Reduc stresul psihologic cauzat de boala

Potrivit cercetatorilor, exercitiile fizice sunt importante pentru prevenirea cancerului si pot scadea riscul de a dezvolta cancer de colon, san, endometru, rinichi, vezica, esofag si stomac.

Exercitiile in timpul si dupa tratamentul cancerului pot ajuta la reducerea oboselii, anxietatii, depresiei, a stresului psihologic cauzat de boala. Pot imbunatati functia fizica si calitatea vietii pacientului. De asemenea, contribuie, la imbunatatirea supravietuirii dupa un diagnostic de cancer la san, colon sau prostata. Studiile mai arata ca exercitiile efectuate regulat contribuie la scaderea severitatii efectelor secundare ale terapiei anticancer.

Exercitiul prescris ca medicament in cancer

Exercitiile trebuie adaptate la abilitatile pacientului, efectele adverse ale terapiei, progresul bolii si starea generala de sanatate a acestuia. Cercetatorii recomanda, in general, 30 de minute de exercitii aerobice moderat intense de trei ori pe saptamana. De exemplu, mers pe jos, jogging, ciclism, inot. Pe langa antrenamentul aerobic, pacientii ar trebui sa faca si exercitii de rezistenta – de exemplu, ridicare de greutati. Exercitiile nu trebuie sa depaseasca 20-30 de minute, de doua ori pe saptamana, si sa vizeze principalele grupe musculare.

Dar, Schmitz a spus ca profesionistii din domeniul sanatatii pot personaliza, de asemenea, retetele de exercitii fizice. „Prin cercetarea noastra, am ajuns la un punct in care putem oferi prescriptii specifice de exercitiu FITT – ceea ce inseamna frecventa, intensitate, timp si tip – pentru rezultate specifice precum calitatea vietii, oboseala, durere si altele”, a spus Schmitz. „De exemplu, daca vedem un bolnav de cancer la nivelul capului si gatului cu un set specific de simptome, i-am putea oferi o reteta de exercitiu personalizata pentru el.”

Schmitz a mai spus ca o alta componenta a acestei initiative la nivel international vizeaza identificarea unor resurse si programe care sa vina efectiv in sprijinul bolnavilor. Site-ul Moving Through Cancer are un registru de exercitii care pot ajuta pacientii, familiile, furnizorii de servicii medicale.

Adauga un comentariu