Titlurile zilei

Fabrica de ulei Unirea Iași a fost transformată în depozit de cereale pentru Statele Unite ale Americii. Corporația Bunge Limited și-a bătut joc de prima investiție făcută vreodată în Zona Industrială a Iașului – FOTO

Publicat: 04 iun. 2020
Fabrica de Ulei Unirea Iași nu mai are producție după ce americanii de la Bunge au transferat utilajele într-o nouă fabrică din Buzău
Fabrica de ulei Unirea Iași, deținută de americanii de la Bunge, a fost transformată în depozit de cereale

Fabrica de ulei Unirea Iași este prima investiție industrială a regimului comunist realizată în Zona Industrială a Iașului. După o activitate de producție de peste 50 de ani, americanii de la Bunge Limited care au preluat fosta companie de stat în condiții suspecte au făcut o serie de artificii financiare în așa fel încât celebra SC Unirea SRL Iași să fie lăsată aproape fără niciun bun în patrimoniul propriu. În urmă cu 20 de ani, fabrica Unirea producea uleiuri vegetale cu peste 750 de angajați pe o platformă și utilaje în valoare de aproape 100 milioane lei, însă, în prezent, pe terenul din Calea Chișinăului se mai găsesc o mână de angajați care au grijă de silozurile americanilor

Fabrica de ulei Unirea Iași a devenit recent istorie. Americanii de la Bunge Limited, companie care activează în domeniul agriculturii, au reușit printr-o serie de artificii financiare să lase întreaga societate Unirea SRL Iași fără niciun bun în patrimoniul propriu. Înființată în 1961, fabrica de ulei Unirea din Iași a fost prima investiție majoră a regimului comunist realizată în Zona Industrială a Iașului și după aproape 50 de ani de producție continuă, halele și clădirile fabricii au fost demolate, în picioare rămânând doar câteva silozuri și depozite vechi pentru cereale (vezi foto). În momentul de față, doar 15 din cei aproape 750 de angajați, câți avea SC Unirea SRL Iași în urmă cu 20 de ani, mai lucrează pe platforma din Calea Chișinăului, aceștia neavând însă activitate de producție, ci doar de întreținere a silozurilor.

„Nu mai este producție deloc de când a fost mutată fabrica la Buzău. Proprietari sunt în continuare cei de la Bunge, dar acum funcționează doar ca depozit de cereale și sunt câțiva angajați care se ocupă de activitatea aceasta. Ce se întâmplă exact cu firma Unirea SA și ce a mai fost lăsat în proprietatea firmei știu doar șefii de la Bunge”, au spus reprezentanții SC Unirea SRL Iași.

Afacerea SC Unirea SRL Iași a fost mutată la Buzău de gigantul american Bunge Limited

Deși la închiderea activității de producție în 2008, Bunge Romania anunța că se vor construi silozuri noi în Zona Industrială Iași prin intermediul unui proiect cu fonduri europene, acestea nu au mai fost realizate niciodată, iar toate utilajele fabricii au fost mutate atunci la Buzău, acolo unde Bunge deține o fabrică asemănătoare de procesare a semințelor. Decizia a fost luată tocmai pentru că la Buzău există un nod rutier mult mai dezvoltat decât la Iași.

În cele din urmă, fosta fabrică de ulei Unirea din Iași a fost pur și simplu „înghițită” printr-o serie de proceduri care au dus la devalizarea completă a firmei la începutul anului 2020 după ce Consiliul Concurenței a aprobat fuziunea pe care Bunge a realizat-o cu mai multe companii din România, printre care Unirea Iași, Prio Combustibil și Bunge Danube. Legislația nu permite ca o anumită companie să dețină monopol pe un anumit sector de piață. Deși a întâmpinat piedici din partea Consiliului Concurenței, Adunarea Generală din cadrul Bunge România SA a finalizat aceste proceduri în ianuarie 2020.

Fuziunea prin care americanii de la Bunge au pus monopol pe piața uleiurilor

Fuziunea a fost făcută însă în așa fel încât americanii și-au bătut pur și simplu joc de fabrica istorică din Iași. Bunge Romania are un capital social de 1.294.344.720 lei și un număr de părți sociale de 21.572.412, cu o valoare nominală de 60 lei fiecare. Din toate acestea, în urma fuziunii, către Unirea SRL Iași revenea cea mai mică sumă, și anume o singură parte socială cu o valoare nominală de 60 RON, reprezentând doar 0,000005 la sută din capitalul social al Bunge România. În urma artificiilor făcute, nici măcar această sumă nu a fost încasată de compania ieșeană.

„Unirea SRL Iași, în calitate de asociat al Bunge Danube, nu va primi însă partea socială alocată, întrucât aceasta ar fi oricum anulată în urma absorbției Unirea SRL Iași de către Bunge România, deoarece Bunge România ar ajunge în situația de a-și deține propriile acțiuni. Similar, urmare a fuziunii, partea socială deja deținută de Unirea SRL Iași în capitalul social al Bunge Romania, în valoare de 60 RON, va fi anulată pe seama elementelor de capitaluri proprii existente”, se menționează în proiectul de fuziune a SC Unirea SRL Iași.

Bunge România SRL Iași, prima firmă din Iași cu afaceri de peste 1 miliard de lei

Bunge România SRL Iași face parte din gigantul american Bunge Limited, cel mai mare procesator de semințe pentru fabricarea uleiurilor vegetale la nivel internațional și a ajuns compania cu cea mai mare cifră de afaceri pe plan local. Bunge Romania SRL Iași a fost singura firmă din Iași care a depășit pragul de un miliard de lei, și anume o cifră de afaceri de 1.330.257.280 lei în 2016. Această cifră de afaceri uriașă se înregistrează contrar lucrurilor petrecute la Iași după privatizarea cunoscutei fabrici de uleiuri Unirea SRL. În realitate, întreaga afacere era controlată din Buzău și doar sediul social al societății era înscris pe Calea Chișinăului, 173 din Zona Industrială a Iașului.

Lista bunurilor transferate de la societățile absorbite, printre care Unirea Iași și Prio Combustibil București, către societatea absorbantă Bunge România, ca efect al fuziunii, cuprindea inițial și mai multe parcele de teren și construcții vechi aflate în Zona de Agrement Ciric. Întinse pe o suprafața de 426 de mp și construite în 1992, acestea au fost însă oferite în 2019 ca titlu de donație către Municipiul Iași, ele neputând fi folosite de Bunge România.
Ca administratori ai Unirea SRL Iași figurează slovacul Bahleim Robert, bulgarul Shaleva Daswani Vasselina Miroliubova și americanul Allard II George Putnam. Asociat în cadrul firmei este olandezul De Langearie Johannes, alături de compania Koninklijke Bunge BV.

Americanii au produs ulei la Iași doar câteva luni

La momentul preluării fabricii din Zona Industrială Iași , Bunge acoperea aproape o jumătate din piața de uleiuri vegetale din România. În toamna anului 2007, Bunge începea producția de ulei în fabrica Unirea din Iași, dar avea să închidă toată activitatea la începutul anului 2008. SC Bunge Romania SRL, înființată în 2004 la Iași, a preluat fabrica de ulei Unirea în condiții suspecte, după ce a semnat un fel de precontract cu fostul director al fabricii, Robert Arsene, în anul 2005. Chiar înainte de acest moment a fost schimbat dreptul de proprietate al fabricii între grupul francez Cerol și Koninklijke Bunge BV Olanda.

La momentul privatizării, cei de la Bunge Limited asigurau faptul că vor continua producția de uleiuri vegetale în fabrica unde lucrau circa 750 de angajați, iar pe deasupra vor investi în modernizarea uzinei din Zona Industrială a Iașului. Acest lucru nu numai că nu s-a întâmplat, dar numărul salariaților a început să scadă de la un an la altul, în vreme ce utilajele erau scoase pe poarta întreprinderii și transportate la Buzău.

Comentarii
 • Amplasarea „la capatul tarii”, infrastructura proasta determina astfel de decizii strategice pentru marii investitori. Urmariti amplasarea marilor „huburi” economice in Romania si aveti explicatia. Este mare pacat pentru ca, de exemplu, moldovenii cara ulei brut in Ungaria unde este prelucrat si vandut (inclusiv in Romania). Este una din marile investitii pierdute. Este la fel cu Mase Plastice (cum de a disparut cand intalnim plasticul peste tot) sau Tehnoton (dupa 1990 s-au facut televizoare color si in foste antreprize de constructii numai aici s-a continuat o perioada cu radio Gloria !!!! si, mai apoi, cu aragaze; tot personalul calificat s-a pierdut, cunosc mai multi care au devenit taximetristi).

 • Ar fi interesant daca s-ar face un istoric de la infiintare si la „privatzarea” si ducerea de rapa a acestor unitati distruse voit precum si autorii acestor masacre.Din toata zona industriala.

 • Iliescu a vandut fabricile din Romania, Cehia si Polonia si-au modernizat fabricile dupa 89, noi le-am vandut la fier vechi si am trimis oamenii in somaj, asa stia FSN si PSD sa faca politica, acum pensionarii asteapta 100 lei mariri de pensii inainte de alegeri.

 • Vai, de mine, uite ce au facut strainii! Au furat si au devalizat tara!
  Nu! ROMÂNII nostri si-au batut joc si isi bat joc in continuare si se considera afaceristi, cand de fapt nu sunt decat niste escroci parveniti, majoritatea ajunsi in funcții la stat si deodata se trezesc cu aere de sange albastru. Niste jegosi, viermi, mi-e scarba!

 • De la lovotura de stat din ’89 incoace numai asa s-a dat vina pe straini ca au furat tara, cand de fapt romanii nostri au vandut-o bucata cu bucata, iar noi astia care muncim ca prostii platim la stat 40 de ani pentru niste pensii de cacat pe care cu ceva noroc mai apucam sa luam vreo 10 ani daca nu murim datorita hotilor de la conducerile spitalelor. Asta e! Nu mai ies la vot in veci si in pururi, ca nu mai vreau sa validez existenta nenorocitilor din politica! Nu ca sunt inutili, dar sunt distructivi si de 30 de ani nu fac decat genocid in tara asta

 • tehnotonul producea deseuri electronice , nimeni nu cumpăra radiouri de la tehnoton ! Gloria era o licentă austriacă care circula prin Austria prin anii 60 ; aragazurile se vindeau prin Africa si erau primitive ! Televizoare se ansamblau , nu se produceau !Aveti unii o imagine deformată asupra competitivității industriei românesti de după 90 !
  În perioada comunista costurile erau mai mari decât prețul de vanzare si marfurile noastre nu prea aveau cautare pe piața libera !

 • Daca nu sunteti bine informati voi de la aceasta fituica bzi, TACETI si nu spuneti minciuni si nu dezinformati. Primii care au fost vinovati de distrugerea EMBLEMEI MUNICIPIULUI IASI”F-ca de ulei UNIREA” au fost cei din conducerea fabricii din anii 1992-1996. Verificati cine au fost directori in perioada respectiva si luati-i la intrebari, pentru ca dupa ce fabrica a fost privatizata prin metoda de hotie pe fata numita MEBO, directorii respectivi, ATENTIE cu legaturi la hotel Central Piatra Neamt, au folosit fabrica in interesele lor personale. Daca sunteti jurnalisti cu singe-n puta scoate-ti la iveala ADEVARUL si nu MINCIUNILE pe care le prezentati in acest articol. Dupa jecmaneala MEBO a urmat o noua privatizare cu CEREOL din iubita si preacurata tara pe nume FRANTA. Aici s-au continuat cu golaniile pina ce CEREOL nu a mai rezistat acestor golanii si A VANDUT fabrica catre BUNGE. Ei acum e acum, aici intervine o persoana care a fost numita DIRECTOR GENERAL, pe care voi jurnalistii urmeaza sa-l identificati, si de aici incepe DISTRUGEREA FABRICII. Nu BUNGE e vinovata de situatia fabricii ci cei care au ajutat la DISTRUGEREA EMBLEMEI IASULUI. Bineintels ca au mai fost multe neajunsuri si cu CEREALCOM si COMCEREAL in toata zona Moldovei si in Dobrogea, dar doresc ca voi jurnalistii sa scrieti DEVARUL si sa nu dati vina pe BUNGE.

 • Perfect adevarat ce spune Paul Ivan.Aceeasi maniera de lucru a fost peste tot.As adauga ca FPS si FPP le-au creat conditii noilor veniti,neurmarind clauzele din contractele cu privatizarea.Aici sunt mai multe de spus.

 • Interesanti sunt pasii care au fost facuti cu tradatori de unitate, care au disparut pe rand, dupa importanta fiecaruia,ramand spre final conducatorul unitatii,care a disparut sau nu, dupa inteligenta fiecaruia.Sunt pasi aparent simpli,incep cu oferte ,sfarsesc cu demiteri,asa se construieste capitalismul,pui momeala si iei tot.

 • Adevarat, FPS + supervizorii lor sunt autorii dezastrului in materie de privatizare la Iasi . ceilalti sunt doar „instrumentele ” de l;ucru ale acestora .

 • Un rol activ in aceste distrugeri l-au avut si liderii de sindicat,pe atunci inca puternici, care au manipulat masele,mana-n mana cu conducerea unitatii.Unii din ei,fara o pregatire deosebita au ajuns chiar si actionari majoritari, la firmele care lucrau.

 • un mic economist cosea care a dat putine procente la populatie (averea nu era a intregului popor) si multe procente ,peste 90 la suta la FPS. Restul stiti ce a urmat.

 • Articol superficial cu gogosi multe.
  Cand vreti sa aflati adevarul intrebati fostii angajati.
  A fost distrusa cea mai performanta companie din Iasi care era retehnologizata la momentul ciordelii la nivel de top mondial

 • economia românească era neporformantă: costuri de productie mari ce depășeau pretul de vânzare,calitatea marfurilor tehnice slabă, tehnologii ancestrale de prelucrare , neadaptarea producției la cerintele pietei , produse perimate ….. noi stăteam bine la nivel de retorică !!! asa cum sunt acesti comentaristi locali !

Adauga un comentariu