Titlurile zilei

Ferma „Caprele Irinucăi” din Iași se închide! Terenul valorează 1,5 milioane de euro și este urmărit de dezvoltatorii imobiliari. Patronii IT-iști renunță, deși aveau profit

Publicat: 08 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ferma Caprele Irinucăi din Iași se închide Terenul valorează 15 milioane de euro și este urmărit de dezvoltatorii imobiliari. Patronii IT-iști renunță deși aveau profit
Irina Ciochină, fondatorul afacerii "Caprele Irinucăi" din Iași, a decis împreună cu soțul său să închidă afacerea din cauza lipsei de personal. Investiția în ferma cu 120 de capre, terenul de 12 hectare și magazinul unde vindeau produsele se ridică la peste 100.000 de euro

Irina Ciochină, antreprenoare din Iași, care în urmă cu 10 ani a pus bazele afacerii „Caprele Irinucăi”, a decis să închidă ferma și magazinul din satul Șorogari, comuna Aroneanu. Principalul motiv care i-a determinat pe Irina și soțul său să închidă afacerea de familie, unde au investit peste 100.000 de euro, este lipsa constantă de personal. În 2020, firma se afla pe profit, spre deosebire de anul precedent, când era pe pierderi

Irina Ciochină și soțul său au înființat afacerea cu produse din lapte de capră în urmă cu 10 ani, după ce s-au întors din Olanda, unde erau plecați la muncă. Acolo au văzut că aceste produse sunt consumate de un număr mare de persoane și astfel le-a venit ideea să pună bazele unei afaceri și în România. S-au întors în satul Șorogari, comuna Aroneanu, județul Iași, au investit toți cei 100.000 de euro în fermă și magazinul cu produse, iar interesul clienților pentru aceste preparate din laptele de capră nu a întârziat să apară.

Faptul că erau preparate cu ingrediente naturale, erau sănătoase și puteau fi consumate și de copii, a atras tot mai multe persoane care plăteau de la zeci de lei la câteva sute de lei. Chiar dacă piața de desfacere nu a fost o problemă de-a lungul celor 10 ani de muncă în ferma din Șorogari, unde erau crescute 120 de căprițe, familia Ciochină a întâmpinat dificultăți în ceea ce privește forța de muncă. Chiar dacă au încercat să găsească în fiecare an ajutoare, nu au reușit să acopere toate nevoile dintr-o fermă, de aceea au decis să închidă totul și să încerce altceva din punct de vedere profesional. Irina și soțul său sunt de meserie IT-iști.

Irina Ciochină, antreprenoare din Iași: „Ne-au obosit și ne-au determinat să ne retragem”

Postarea de pe pagina de facebook a Irinei Ciochină a strâns sute de comentarii din partea clienților care le-au transmis numai mesaje de încurajare.

„Aventura noastră cu natura, iubire și căprițe se apropie de final. Vă mulțumim pentru toată încrederea, încurajările și susținerea acordate, au fost aproape 10 ani foarte frumoși și provocatori, am învățat incredibil de multe lucruri, chiar dacă multe dintre lecții au fost mai mult amărui. Lipsa constantă de personal, dar și schimbările bruște în relaționarea cu acesta ne-au obosit și ne-au determinat să ne retragem. Este un domeniu frumos, dar un lanț complex, de la firul ierbii la caserolele cu brânză din magazin. Acum, la final, suntem bucuroși că am avut ocazia să creăm ceva din toată inima, că am trăit atât de multe emoții și că am avut parte de lecții care vor rămâne cu noi pentru întreaga viață.

Am avut momente de un curaj, o forță și reziliență de care nu ne-am fi crezut în stare, de bucurie nemărginită și speranță, dar am și plâns din toată inima, ne-am luptat cu frica, furia, dezamăgiri și cu deznădejde. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru fiecare clipă, suntem recunoscători că ne-a adus aici și nu vom uita lecția de smerenie primită din lucrul cu pământul și cu animalele și nici răsăriturile superbe cu care ne-am început zilele în toți acești ani. Căprițele vor mai fi la noi în curte până pe 15 iunie, după care vom încheia producția și vom închide magazinul. Vă mulțumim pentru tot”, se arată în postarea de pe pagina de facebook „Caprele Irinucăi”.

Investitorii interesați de terenul unde se află ferma „Caprele Irinucăi” spun că prețul de vânzare este de 1,5 milioane de euro

Contactată telefonic de reporterii „BZI”, Irina Ciochină, cea care alături de soțul său a înființat afacerea cu produse naturale, susține că nu știe ce va face în continuare.

„Momentan vrem să ne liniștim puțin. Nu știu ce vom face în continuare, nu avem niciun plan. Nu ar mai fi multe de spus”, susține Irina Ciochină.

Terenul unde se află ferma familiei Ciochină este poziționat într-o zonă bună din zona metropolitană a Iașului. Anunțul că ferma se va închide și totul ar putea fi vândut a stârnit interesul investitorilor. Aceștia vor să cumpere teren de 12 hectare într-o comună unde s-au investit sume importante în proiectele imobiliare. Persoanele care s-au interesat de acest teren susțin că prețul de vânzare al proprietății este de 1,5 milioane de euro.

„Am auzit că cer suma aceasta pe terenul de 12 hectare și că sunt persoane interesate să cumpere. Eu nu vreau să cumpăr”, susține unul dintre ieșenii care locuiește în Aroneanu.

Ferma „Caprele Irinucăi” a funcționat prin intermediul societății Top Econatura SRL. În 2021, în timpul pandemiei, încasările au fost de 600.000 de lei, cu un profit de 100.000 de lei, în condițiile în care, în 2019, firma se afla pe pierderi. Problema forței de muncă în domeniul agricol este una mai veche, tot mai mulți fermieri, indiferent că au afaceri mici sau mari, se plâng de lipsa de angajați. Unii dintre aceștia vor să aducă vietnamezi care să lucreze ca ciobani în fermele cu ovine.

Fermierii din Iași obțin bani de la stat pentru persoanele angajate în mediul rural

Alți fermieri din Iași care s-au confruntat în ultimii ani cu lipsa forței de muncă au găsit cea mai bună metodă pentru a rezolva această problemă. Agricultorii au angajat tineri reîntorși din străinătate în comunele natale și au primit pentru asta ajutoare financiare de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Aceștia au accesat banii acordați de stat în programul derulat pentru a stimula angajarea tinerilor în fermele din țară, în anul 2020 fiind plătite ajutoare în valoare de 15.000 de lei. Astfel, fermierul care angajează minimum doi tineri va primi un sprijin lunar de 1.000 de lei pentru fiecare, dacă tânărul are studii superioare în domeniu, de 750 de lei, pentru persoanele cu studii medii de specialitate, și de 500 de lei pentru persoanele fără studii.

Adauga un comentariu