Economic Local

Fermierii din Iași au primit subvenții noi de la APIA. Instituția a virat în acest an în conturile beneficiarilor ajutoare financiare în valoare totală de 60 de milioane de euro

Publicat: 31 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fermierii din Iași au primit subvenții noi de la APIA. Instituția a virat în acest an în conturile beneficiarilor ajutoare financiare în valoare totală de 60 de milioane de euro
Beneficiarii din Iași au încasat de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură subvenții în valoare de 2 milioane de lei, pentru cererile depuse în sectorul creșterii animalelor, aferente serviciilor prestate în trimestrul al doilea al anului 2021

În ultima săptămână, fermierii din Iași au încasat de la APIA subvenții în valoare de 2 milioane de lei. Banii reprezintă ajutorul de stat în sectorul creșterii animalelor, pentru serviciile prestate în trimestrul II din anul 2021. Instituția a virat în acest an, în conturile beneficiarilor, ajutoare financiare în valoare totală de 60 de milioane de euro

Beneficiarii din Iași au încasat de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) subvenții în valoare de 2 milioane de lei, pentru cererile depuse în sectorul creșterii animalelor, aferente serviciilor prestate în trimestrul al doilea al anului 2021. Suma autorizată la plată se acordă de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), pentru solicitanții care au accesat această formă de ajutor de stat în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr. 1179/2014, privind instituirea unei scheme de ajutor în sectorul creșterii animalelor.

Fermierii din toată țara au primit ajutoare financiare în valoare de 11 milioane de lei. APIA le-a plătit beneficiarilor din județ, până în prezent, subvenții în valoare totală de 60 de milioane de euro, pentru anul de cerere 2020. Alt ajutor financiar solicitat de fermieri, care va fi plătit după efectuarea controalelor în fermele zootehnice, este cel pentru pierderile provocate de pandemia de COVID-19. Fermierii din Iași au depus 2.141 de cereri în schema pentru ajutor COVID-19.

Fermierii din Iași primesc ajutorul COVID-19 pentru pierderile provocate de pandemie

Crescătorii din Iași au depus 2.411 cereri pentru 30.973 de bovine și 2.721 de tone de lapte. Sumele acordate sunt în valoare de 142,08 lei pe cap de bovină și 232,2 lei / tona de lapte.
Suma maximă ce îi poate fi acordată unui fermier din Iași nu poate depăși 225.000 de euro. Banii vor intra în conturile crescătorilor de bovine până la finalul acestui an. Schema de ajutor de stat are rolul de susținere a activității crescătorilor din sectorul bovin, în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19. Specialiștii din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale susțin că sectorul bovin a fost grav afectat de situația creată de pandemie, iar datele statistice arată o creștere semnificativă a costurilor de producție în acest domeniu economic.

Agricultorii din județ care au solicitat subvenții și în acest an sunt verificați de inspectorii APIA

Inspectorii din cadrul acestei instituții din Iași derulează în această perioadă controale în exploatațiile fermierilor care au solicitat subvenții pentru anul 2021. Potrivit APIA, până în prezent au fost verificați 216 fermieri din numărul total inclus în eșantionul de control din anul 2021. Dintre cele 32.747 de hectare exploatate de agricultori și selectate la control au fost verificate 25.000 de hectare, prin controlul clasic la fața locului.
De asemenea, prin metoda teledetecției, adică imagini din satelit transmise inspectorilor din cadrul instituției, au fost controlați 160 de fermieri, dintre cei 245 de agricultori eșantionați, care administrează 2.500 de hectare de teren agricol. În fiecare an, la finalizarea campaniei de depunere a cererilor pentru obținerea subvențiilor, sunt selectați la control unii dintre fermierii din Iași care au solicitat aceste ajutoare de la APIA. În anul 2021 au fost depuse 18.000 de cereri pentru o suprafață exploatată de 280.000 de hectare.

Adauga un comentariu