Economic Local

Fermierii din Iași pot cere adeverințele de la APIA începând cu 16 martie 2022

Publicat: 14 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fermierii din Iași pot cere adeverințele de la APIA începând cu 16 martie 2022
Fermierii din Iași pot solicita online adeverințele de la APIA

Fermierii din Iași pot solicita adeverințele de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) începând cu data de 16 martie 2022. Documentele le sunt necesare agricultorilor care vor să obțină credite bancare

Agricultorii din Iași care vor să obțină credite bancare trebuie să solicite adeverințele de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). O condiție obligatorie pentru obținerea documentelor este ca fermierii să depună cererea unică de plată în campania din anul 2022, necesară obținerii subvențiilor. APIA a încheiat convenții cu instituțiile bancare și nebancare, respectiv cu două fonduri de garantare, Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN-SA (FGCR) și Fondul Național de Garantare a Creditului pentru întreprinderi Mici și Mijlocii IFN-SA (FNGCIMM).

Potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus cererea de solicitare a subvențiilor, aferentă anului 2022. Valoarea creditului va fi de până la 90 la sută din suma înscrisă în adeverința cuvenită solicitantului. În anul 2021 au fost depuse peste 300 de solicitări din partea fermierilor din județ care au vrut să obțină credite de la bănci.

Fermierii din Iași pot obține adeverințe de la APIA pentru creditele bancare

În ceea ce privește comisioanele practicate de instituțiile finanțatoare, APIA atrage atenția fermierilor din Iași care doresc să acceseze credite să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare ce vizează costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii.

APIA derulează în perioada 15 martie – 15 mai 2022 campania de depunere a cererilor unice de plată. În primele două săptămâni de la demararea acestei campanii, fermierii din Iași au depus 1.482 de cereri pentru 3.272 de hectare exploatate. Săptămânal se autorizează în jur de 200-300 de cereri ale agricultorilor care vor să obțină banii în campania derulată în acest an.

Specialiștii APIA se așteaptă ca 17.000 de fermieri să depună cererile în 2022

Fermierii nu trebuie să se deplaseze la sediul APIA Iași pentru a depune cererile unice de plată, cum se întâmpla în anii precedenți. Semnătura electronică trebuie aplicată pe cererea unică de plată, descărcată din aplicația IPA online, la data depunerii cererii. Angajamentele și declarațiile, parte a cererii unice de plată, se vor semna, de asemenea, electronic la aceeași dată. Agricultorii din Iași transmit declarațiile privind completarea și asumarea, precum și închiderea cererii unice de plată, 2022, prin mijloace electronice prin care certifică faptul că au întocmit, completat și actualizat datele și informațiile din cererea unică de plată și își asumă corectitudinea și veridicitatea acestora.

Totodată, își exprimă acordul pentru închiderea cererii unice de către funcționarul APIA. Potrivit specialiștilor, în această perioadă, fermierii mici depun cererile la APIA. În anul 2021 au depus cererile 17.000 de fermieri din Iași. Agricultorii vor cumpăra utilaje agricole cu fonduri europene. Fermierii din Iași care cer adeverințele de la APIA le pot solicita online.

Adauga un comentariu