Economic Local

Fermierii din Iași primesc banii pentru motorină, trimestrul II, la sfârșitul acestei luni

Publicat: 06 sept. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fermierii din Iași primesc banii pentru motorină trimestrul II la sfârșitul acestei luni
Fermierii din Iași primesc subvenția la motorină, trimestrul II

Fermierii din Iași care așteaptă banii pentru motorină, trimestrul II, îi primesc la finalul acestei luni. Agricultorii din Iași au primit 3 milioane de lei pentru trimestrul I, aproximativ aceeași sumă fiind estimată și pentru trimestrul II

Ieșenii care au solicitat de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) motorina utilizată în agricultură, în trimestrul II, vor primi banii la finalul lunii septembrie 2022. În ședința Guvernului a fost aprobată o Hotărâre ce modifică HG nr. 1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, în sensul completării sumelor pentru asigurarea resurselor financiare necesare plății ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură pentru perioada aprilie 2022 – septembrie 2022, trimestrele II și III.

După ce vor fi aprobate cantitățile de motorină care vor intra la plată și sumele aferente, plata va ajunge în conturile fermierilor care au depus cererile de rambursare a cantităților de motorină pentru trimestrul II din 2022, intervalul aprilie-iunie, urmând ca sumele să fie achitate progresiv și pentru restul trimestrelor pe măsură ce se depun cererile. Pentru primul trimestru din anul 2022 au fost aprobate subvenții în valoare de 3 milioane de lei, aceeași sumă fiind estimată și pentru trimestrul II.

Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare ca diferența dintre rata accizei standard şi rata accizei reduse, având o valoare unitară de 1,630 lei/litru, în conformitate cu HG nr. 146/2022. Sectoarele care beneficiază de ajutorul de stat sunt vegetal, zootehnic (inclusiv apicultură – n.r.) și îmbunătățiri funciare.

Reamintim că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale derulează schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, începând cu anul 2014. În condițiile în care prețul la motorină a crescut substanțial anul acesta, fermierii din Iași susțin că aceste ajutoare sunt prea mici și ar trebui acordați mai mulți bani drept subvenție la motorină. Inspectorii APIA au demarat controalele la fermierii din Iași care au solicitat subvenții pentru anul 2022 și, până în prezent, au fost verificați jumătate dintre ieșenii selectați la controlul la fața locului. În total, vor fi verificați, până la jumătatea lunii octombrie 2022, un număr de 483 de ieșeni care au 21.828 de parcele.

Fermierii primesc până la 1.000 de euro la hectar

Schemele în cadrul cărora pot obține fermierii subvențiile sunt SAPS (schema unică de plată pe suprafață), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire) și plata pentru tinerii fermieri. Alte scheme de plată sunt reprezentate de sprijinul cuplat în sectorul vegetal sau în sectorul zootehnic, Măsurile 10, 11 și 13, pentru agroclimă și mediu sau pentru culturi ecologice.

Banii pentru aceste scheme de plată provin de la Uniunea Europeană și sunt acordați din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Fermierii din Iași au primit subvenții în valoare de 60 de milioane de euro pentru anul de cerere 2022. Inspectorii APIA Iași susțin că, în ultimii ani, s-a redus drastic numărul fermierilor care nu respectă condițiile impuse pentru a primi subvențiile.

Adauga un comentariu