Economic Local

Fermierii din Iași primesc fonduri europene în valoare de 1,2 milioane de euro

Publicat: 09 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fermierii din Iași primesc fonduri europene în valoare de 12 milioane de euro
Fermierii din Iași primesc fonduri europene pentru dezvoltarea afacerilor din mediul rural

Fermierii din Iași primesc fonduri europene pentru dezvoltarea exploatațiilor agricole. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a virat în conturile beneficiarilor 21 de milioane de euro, din care 1,2 milioane pentru ieșeni

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) virează în conturile fermierilor din Iași, care vor să dezvolte afacerile din mediul rural, fonduri europene în valoare de 1,2 milioane de euro. Pentru proiectele de investiții în exploatații agricole, în ferme, pentru unități de procesare, dar și pentru dezvoltarea mediului rural, AFIR a alimentat conturile beneficiarilor din toată țara cu fonduri în valoare de 21,05 milioane de euro.

Pentru beneficiarii Măsurii 10-”Agro-mediu și climă”, Măsurii 11-”Agricultura ecologică”, Măsurii 13-”Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice” și ai Măsurii 14- ”Bunăstarea animalelor”, AFIR a autorizat și a transferat către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), pentru a efectua plățile către beneficiarii Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), 96,85 de milioane de euro, bani care au ajuns deja în conturile fermierilor. Crescătorii de porci și păsări, din Iași, au încasat de la APIA ajutoare financiare în valoare de 5 milioane de lei, în Măsura 14.

Ieșenii investesc fonduri europene în sectorul pomicol

Ieșenii au depus proiecte în ultima sesiune deschisă de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), în perioada decembrie 2021-martie 2022. Aceștia vor să investească fonduri europene în valoare de 500.000 de euro în domeniul agricol, respectiv în dezvoltarea afacerilor, dar și în sectorul pomicol. Cererile de finanțare au fost depuse în Submăsura 16.4-Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectorul agricol. Fondurile alocate acestei submăsuri s-au epuizat, fiind depuse proiecte în valoare de 53 de milioane de euro, fiind înregistrate 242 de cereri.

De asemenea, în Submăsura 16.4a-Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectorul pomicol, s-au depus 70 de cereri în valoare de 15 milioane de euro, sumă mai mare decât cea disponibilă. Noi sesiuni de depunere a proiectelor ar putea fi deschise în această vară. Specialiștii AFIR verifică dosarele depuse anul trecut când, în fiecare lună, au fost deschise sesiuni de finanțare.

Ieșenii vor să investească banii europeni în afacerile din mediul rural

Un prim raport de selecție al dosarelor a fost publicat pe site-ul AFIR, pentru cererile depuse în Submăsura 6.4-Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole. Fermierii eligibili la finanțare vor putea semna contractele pentru a primi banii solicitați în perioada 2 noiembrie-1 decembrie 20212 Astfel, SC Olma SRL, din satul Războieni, comuna Ion Neculce, va investi 70.000 de euro în afacere.

Un spațiu de producție a sucurilor va fi construit de Ioana Roibu cu fonduri europene, în valoare de 65.000 de euro. Dredcom Box SRL, din comuna Rediu, primește 60.000 de euro pentru a achiziționa echipamente de producție. O fabrică de produse cosmetice va fi construită în comuna Holboca, cu 60.000 de euro primiți de Atgaya SRL.

Un alt proiect din Iași care vizează investiții în domeniul non-agricol a fost aprobat de AFIR, fiind depus de Ramely SRL, care va investi 60.000 de euro într-o fabrică de producție a mobilierului, din Miroslava. Fermierii din Iași care primesc fonduri europene trebuie să respecte planul de afaceri.

Adauga un comentariu