Economic Local

Fermierii din Iași vor investi 3 milioane de euro, fonduri europene, în afacerile din mediul rural

Publicat: 16 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fermierii din Iași vor investi 3 milioane de euro fonduri europene în afacerile din mediul rural
Ieșenii au accesat noi fonduri europene pentru dezvoltarea afacerilor din mediul rural

Fermierii din Iași vor investi 3 milioane de euro, fonduri europene primite de la AFIR, în afacerile din mediul rural. Beneficiarii vor achiziționa utilaje agricole, vor înființa sere cu legume sau vor deschide afaceri în domeniul non-agricol

Ieșenii care au depus proiecte în mai multe scheme de finanțare, în anul 2021, și au semnat contractele de finanțare vor primi banii ceruți de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Beneficiarii din Iași au semnat în ultimele două luni contracte în valoare de 3 milioane de euro. Banii primiți de fermierii din Iași vor fi investiți în sere cu legume, în modernizarea fermelor vegetale prin achiziția unor utilaje agricole moderne dar și înființarea unor afaceri din domeniul non-agricol, respectiv atelier de mobilă sau o fabrică pentru produse cosmetice, în mediul rural. Sumele pe care le primesc beneficiarii din județ sunt cuprinse între 40.000 și 300.000 de euro, în funcție de proiectul depus.

Din suma totală virată de AFIR în conturile fermierilor din Iași, 3 milioane de euro, cei mai mulți bani au fost accesați de tinerii fermieri care vor să achiziționeze utilaje agricole și să înființeze sere cu legume. Interesul pentru sumele disponibile în măsurile destinate tinerilor fermieri a fost mare din partea ieșenilor care au reușit să dezvolte afaceri de succes cu banii europeni.

Fermierii din Iași s-au instalat ca tineri fermieri

Ieșenii care s-au instalat ca tineri fermieri în ultimii trei ani au accesat fonduri europene în valoare de 7 milioane de euro. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a plătit celor 175 de beneficiari din Iași banii necesari pentru modernizarea serelor cu legume, înființarea unor ferme zootehnice sau dezvoltarea unor afaceri apicole. Cele mai multe dosare au fost depuse de tinerii care au vrut să dezvolte afaceri în sectorul legumicol, unul dintre domeniile care, în ultimii ani, a atras investitori.

Astfel, o parte din cei care investesc fondurile neramburbursabile în valoare de 40.000 de euro sunt și persoane care au muncit în străinătate și vor să rămână în localitățile natale. Multe proiecte pentru obținerea fondurilor europene au fost depuse de către ieșenii din comunele Sinești, Cozmești, Popești, Țuțora, Golăești și orașul Târgu Frumos. Antreprenorii din mediul rural au primit banii pentru a moderniza serele cu legume.

Ieșenii investesc fonduri europene și în afacerile din domeniul non-agricol

Ieșenii investesc 315.000 de euro, fonduri europene, în domeniul non-agricol. Un spațiu de producție a sucurilor va fi construit de Ioana Roibu cu fonduri europene în valoare de 65.000 de euro. Dredcom Box SRL, din comuna Rediu, primește 60.000 de euro pentru a achiziționa echipamente de producție. O fabrică de produse cosmetice va fi construită în comuna Holboca, cu 60.000 de euro primiți de Atgaya SRL.

Un alt proiect din Iași care vizează investiții în domeniul non-agricol a fost aprobat de AFIR, fiind depus de Ramely SRL care va investi 60.000 de euro într-o fabrică de producție a mobilierului, în comuna Miroslava, din Iași. Fondurile europene alocate Submăsurii 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități non-agricole s-au epuizat în 5 zile. Fermierii din Iași au primit în anul 2022 fonduri europene în valoare totală de 6 milioane de euro.

Adauga un comentariu