Boli si tratamente

Fibrom uterin: ce simptome ar trebui să vă alerteze

Publicat: 09 mart. 2021
femeie cu durere de burta
Fibromul uterin este principala cauză a consulturilor ginecologice efectuate după 40 de ani.

Fibromul uterin este principala cauză a consulturilor ginecologice efectuate după 40 de ani. Reprezintă o problemă majoră de sănătate la femeile aflate la vârsta fertilă. Această afecțiune afectează 1 din 4 femei și este principala cauză a ablației uterine. Numit și miom, fibromul uterin este cea mai frecventă tumoare necanceroasă. La 50 de ani, 70-80% dintre femei se confruntă cu această tumoră necanceroasă. Deși nu știm încă cauzele exacte ale acesteia, știm că estrogenii, dar și progesteronul au un efect asupra creșterii celulare. Știm, de asemenea, că ereditatea (o mamă, mătușă sau o soră care a avut deja un fibrom) ar dubla riscul.

Există factori de risc?

Anumiți factori de risc asociați cu apariția și creșterea fibromului uterin au fost totuși identificați. Obezitatea, debutul primei menstruatii înainte de vârsta de 12 ani, infertilitatea sau faptul că nu ați avut copil sunt factori care cresc riscul de fibrom.

Care sunt cele mai frecvente simptome

Pierderea abundenta și prelungită a sângelui în timpul menstruației (numită menoragie) nu este singurul simptom care avertizează medicul cu privire la posibila prezență a unui fibrom. Pot apărea și alte simptome:

  • Menstruatii dureroase: durerea în timpul menstruației sugerează în special prezența unui fibrom submucos care se dezvoltă sub mucoasa uterină.
  • Un sentiment de greutate la nivelul abdomenului inferior, senzatii frecvente de a urina sau constipație: aceste simptome indică adesea prezența unui fibrom dezvoltat spre exteriorul peretelui uterin care comprimă organele învecinate.
    Durere sau disconfort în timpul actului sexual.

Trebuie să știți că majoritatea fibromelor nu se manifestă și nu necesită îngrijire specială. Dar un fibrom poate evolua. De aceea, atunci când îi cunoaștem existența, este recomandabil să îl monitorizați regulat, deoarece principala sa complicație este anemia cu o pierderi semnificative de fier.

Adauga un comentariu