Local

Finanțele din Primăria Iași, lovite din plin! Gaură uriașă în bugetul orașului, din cauza unei decizii luate greșit

Publicat: 30 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Finanțele din Primăria Iași lovite din plin Gaură uriașă în bugetul orașului din cauza unei decizii luate greșit
Aeroportul Iași a anulat o decizie impusă de Finanțele de la Primărie a plății unui impozit de 160.000 de euro

Finanțele din Primăria Iași au pierdut circa 160.000 de euro, din cauza unei decizii întocmite greșit. Aeroportul Internațional Iași a lăsat orașul fără suma respectivă, după ce a contestat plata impozitului pe clădirile pe care le administrează.

Lovitură pentru Primăria Iași! O instituție din municipiul Iași a scăpat de plata unei sume destul de mari ca taxe și impozite la bugetul general al orașului.

O dispută între regia aeroportuară și municipalitatea ieșeană s-a încheiat în favoarea aerogării, în timp ce Primăria a pierdut aproape 750.000 de lei (160.000 de euro) la bugetul orașului. Aeroportul Iași le-a cerut magistraților de la Tribunal anularea unei decizii de plată, regia nefiind plătitoare de impozite.

Finanțele din Primăria Iași au pierdut 160.000 de euro de la Aeroportul Internațional

Direcția Generală Economică și Finanțe Publice Locale le-a impus o plată de 160.000 de euro celor de la Aeroportul Iași, ca taxe și impozite locale. Totuși, cei de la regia aeroportuară au cerut anularea plății în instanță, în baza unor prevederi ale Codului Fiscal.

„Admite acțiunea formulată de reclamanta RA Aeroportul Iași, în contradictoriu cu pârâții UAT Municipiul Iași, prin Direcția Generală Economică și Finanțe Publice Locale, Municipiul Iași și Primarul Municipiului Iași. Anulează Dispoziția nr. 426/17 mai 2021, privind soluționarea contestației depuse de RA Aeroportul Iași împotriva Deciziei de impunere nr. 1/17 februarie 2021 emisă de pârâta UAT Municipiul Iași, prin Direcția Generală Economică și Finanțe Publice Locale. Anulează Decizia de impunere nr. 1/17 februarie 2021, cu consecința exonerării RA Aeroportul Iași de la plata sumei de 784.416 lei”, se arată în decizia instanței.

În urmă cu câteva săptămâni a fost stabilită și noua componență a Consiliului de Administrație de la Aeroportul Iași.

Scandal stins în instanță între Primărie și Aeroportul Iași

Cei de la Finanțele Locale au impus încă din februarie 2021 o decizie de plată către cei de la Aeroportul Iași, decizie care a fost contestată de aerogară. În cele din urmă, RA Aeroportul Iași a avut câștig de cauză, iar Primăria a rămas fără cei 160.000 de euro.

„Obligă pârâții la recalcularea obligațiilor fiscale aferente anului 2021, cu înlăturarea obligațiilor fiscale menționate, ținând cont de prevederile art. 455 alin. 2 și urm. Cod Fiscal și emiterea unei noi decizii de impunere. Obligă pârâții la plata către reclamantă a sumei de 100 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată”, se mai arată în decizia magistraților de la Tribunalul Iași.

Recent, Aeroportul Iași a semnat contractul pentru finanțarea din fonduri europene a construcției noului terminal T4.

Aeroportul Iași nu va plăti impozite pe clădirile și terenurile pe care le administrează

Conducerea Aeroportul Iași a arătat că și la Cluj a fost o situație similară, unde Aeroportul Internațional „Avram Iancu” a fost scutit de plata taxelor locale.

„A fost depusă o acțiune prin care s-a solicitat anularea acelei decizii de plată. Aeroportul Iași nu plătește impozit pe clădiri, iar decizia magistraților a arătat acest lucru. În țară a mai fost o speță similară, la Cluj, unde aeroportul de acolo s-a încadrat în acele prevederi ale Codului Fiscal”, a spus Romeo Vatră, directorul de la Aeroportul Iași.

Totuși, Finanțele de la Primăria Iași vor avea posibilitatea de a depune recurs pentru a putea recupera cei 160.000 de euro.

Adauga un comentariu