Economic Local

Firmele din Iași, amendate de Garda de Mediu pentru poluare. Plângere penală pentru lucrări ilegale

Publicat: 11 feb. 2023
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Firmele din Iași amendate de Garda de Mediu pentru poluare. Plângere penală pentru lucrări ilegale
Comisarii de mediu au aplicat amenzi pentru poluare

Firmele din Iași au fost amendate de comisarii Gărzii de Mediu pentru că nu au respectat legislația și au poluat mediul. În luna ianuarie 2023 au fost efectuate 39 de controale în urma cărora au fost aplicate amenzi în valoare de 31.500 de lei. O sancțiune contravențională complementară a fost de desființare a lucrărilor, fiind formulată o sesizare penală

Comisarii Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Iași au verificat mai multe firme din diverse domenii de activitate. În luna ianuarie 2023 au fost efectuate 39 de controale în urma cărora au fost aplicate amenzi în valoare de 31.500 de lei.

Ca urmare a acestor controale s-au constatat neconformități constând în lipsa actelor de reglementare pentru proiecte sau activități, nerespectarea prevederilor privind protecția aerului înconjurător, neîntocmirea evidenței privind gestiunea deșeurilor, nedepunerea declarației privind obligațiile la Fondul pentru Mediu, lipsa formularelor privind transportul deșeurilor, continuarea activității după încetarea acesteia. Pentru aceste neconformități s-au aplicat 8 sancțiuni contravenționale. O sancțiune contravențională complementară a fost de desființare a lucrărilor și s-a formulat o sesizare penală care a fost transmisă organelor de cercetare penală.

Firmele din Iași au fost amendate de comisarii de mediu

Ieșenii au depus 28 de reclamații la Garda de Mediu, în anul 2023, cu privire la gunoaiele din zona metropolitană și poluarea din oraș. Specialiștii de mediu le-au verificat, iar o parte dintre acestea s-au confirmat. Potrivit specialiștilor, a crescut cuantumul amenzilor pentru incendierea sau îngroparea gunoaielor.

„Cei care încalcă legea sunt drastic sancționați. Nu mai poți incendia sau îngropa gunoaiele pentru că riști să faci închisoare. Din păcate, nu s-a rezolvat problema gunoaielor, iar oamenii nu înțeleg că aceste fapte sunt sancționate. În continuare vom verifica primăriile și reclamațiile primite de la cetățeni”, susține Gheorghe Bacușcă, comisar șef al Gărzii de Mediu Iași.

Incendierea sau îngroparea deșeurilor constituie infracțiuni și se vor pedepsi cu închisoare de la 3 la 5 ani. În plus, a fost definită în lege acțiunea de abandonare a deșeurilor pentru care există o sancțiune contravențională atât pentru persoane fizice, cât și pentru cele juridice (amendă de la 10.000 la 20.000 lei pentru persoane fizice și de la 50.000 la 70.000 pentru persoanele juridice).

Primarii din Iași au fost amendați de Garda de Mediu

În anul precedent, comisarii din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Iași au verificat cele 98 de primării din județ, unde au descoperit 126 de depozite ilegale de deșeuri.

Pentru aceste nereguli au fost formulate 13 sesizări penale care au fost transmise Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi. Controalele au fost făcute cu scopul de a verifica stadiul de realizare a măsurilor prioritare de guvernanță, privind gestionarea deșeurilor municipale și a stării de salubrizare a localităților la data controlului. Potrivit specialiștilor de mediu, a crescut numărul sesizărilor penale în anul 2022, comparativ cu anul 2021.

Astfel, firmele din Iași au fost amendate pentru că au încălcat legislația de mediu, iar comisarii au făcut plângeri penale împotriva administratorilor firmelor.

Comentarii
  • Milițian pensionar pus politic și folosit după nevoile fiecăruia. Oare nu le este rușine? Și aghiotanta lui, ca na ” Nici o nunta fără smulta”, ce face? Un control psihologic, mai bine psihiatric, pe când?

  • Da in Visan pe aia care au mutat dealurile cu totul si au carat sute de camioane de pamant, ;e cand ii aduceti la dreptate?! sau au ce trebuie?! Cine stie ce hardughii ne mai construiesc aia pein fata pe aici….

Adauga un comentariu