Plante medicinale

Florile sunt benefice sanatatii. De ce e bine sa ai in casa un buchet de flori

Publicat: 22 oct. 2019

Florile sunt benefice sanatatii, spun cercetatorii care au efectuat un studiu pentru a vedea daca plantele au efecte terapeutice asupra persoanelor care au trecut printr-o interventie chirurgicala.

Atunci cand vii cu flori in vizita la cineva internat in spital provoci mai mult decat un zambet pe fata bolnavului.  Trimiterea unui buchet de flori catre prietenul tau bolnav sau trist ar putea fi un cadou universal, dar acest gest pe care-l faci cu toata dragostea este de fapt mai util decat crezi. Pote fi surprinzator, dar florile sunt mai mult decat miros si o imagine placuta. Florile sunt benefice sanatatii; ele pot avea efecte pozitive profunde asupra organismului nostru.

Societatea Americana pentru stiinta Horticulturii a efectuat un studiu care a evaluat daca plantele au influente terapeutice asupra pacientilor chirurgicali, iar rezultatele au fost surprinzatoare. 90 de pacienti au fost impartiti in camere fie cu plante, fie fara plante.

Florile sunt benefice sanatatii

Conform studiului, cei expusi la flori au avut tensiune arteriala si ritm cardiac mai scazut. Tot acestia au obtinut scoruri mai mici la evaluarea nivelului de durere, anxietate si oboseala. De asemenea, au avut si sentimente mai pozitive si un grad de satisfactie mai mare in ceea ce priveste camerele lor decat pacientii care au stat in camere fara plante. Rezultatele acestei cercetari sugereaza de fapt ca florile ar trebui sa fie „medicament complementar” pentru recuperarea pacientilor.

Buchetele de flori ne pot face, de asemenea, sa ne simtim mai putin stresati. Asta reiese dintr-un studiu publicat in Terapiile complementare in medicina. In cadrul cercetarii, studentele au primit o vaza cu un buchet proaspat de trandafiri si au fost rugate sa il puna in camerele lor de camin. Rezultatele au aratat ca subiectii s-au simtit mai relaxati si fara stres.

Reduc stresul si imbunatatesc starea de spirit

Oamenii simt zilnic stresul, iar femeile sunt in special afectate. Potrivit unui sondaj, una din patru femei sustine ca se simte stresata de mai multe ori pe zi. Intr-un studiu care a durat doua luni, 170 de femei cu varste  intre 18 si 65 de ani au completat niste chestionare de stres. Ele trebuia sa evalueze nivelul de stres perceput la inceputul si la sfarsitul studiului. Chestionarul a inclus 30 de declaratii precum „te simti epuizat mental”, „problemele tale par sa se aglomereze”, „te simti descurajat” si „ai probleme sa te relaxezi”. Pentru fiecare exista o scara in patru puncte, care variau de la „de obicei” pana la „aproape niciodata”.

Dupa cinci zile, unele femei au fost rasplatite cu o lumanare de lux. Altele au primit flori proaspat tăiate, iar altele nimic. S-a constatat ca florile au avut cel mai mare impact de reducere a stresului. Femeile care le-au primit au avut o reducere de 5,5 puncte a stresului pe baza chestionarului, spre deosebire de doar 2 puncte din celelalte grupuri.

De asemenea, potrivit studiului, femeile care au primit flori au raportat ca si-au imbunatati simtitor starea de spirit. Cercetatorii considera ca acest lucru se datoreaza faptului ca „florile ofera posibilitatea contactului cu natura”.loading...

Adauga un comentariu