National

Anunț pentru românii cu credite. Iată ce s-a întâmplat cu indicele ROBOR

Publicat: 02 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Anunț pentru românii cu credite. Iată ce s-a întâmplat cu indicele ROBOR
Indicele la şase luni a stagnat la 6,07%

Indicele ROBOR joi, 2 mai. Banca Națională a României (BNR) a publicat recent valoarea indicelui bancar. Cifra respectivă este utilizată pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei.

Indicele ROBOR joi, 2 mai

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a stagnat toată luna aprilie la 6,05%. Totodată, a deschis luna mai la aceeaşi valoare, conform cifrelor publicate de BNR.

Indicele era de 3,02% la începutul anului 2023. În martie, indicele era cotat la 4,25%.

Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%. La debutul lui 2021, acesta se situa la 1,98%.

Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie. La momentul respectiv, Rusia de declarat război Ucrainei.

Acela a ost momentul în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.

Indicele la şase luni a stagnat la 6,07%

De asemenea, indicele ROBOR la şase luni a stagnat la 6,07%. Această cifră este utilizată la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, este şi el în stagnare la 6,07%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.

Evoluția indicelui este influenţată de mai mulţi factori

Amintim că evoluţia indicelui este influenţată de mai mulţi factori. Cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă. Este vorba despre IRCC, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor, care a înlocuit ROBOR.

Indicele de Referință Trimestrial pentru Creditele de Consum (IRCC) este un indicator financiar utilizat în România pentru ajustarea dobânzilor la creditele de consum. A fost introdus ca urmare a implementării Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.

Calculul IRCC se realizează trimestrial și reflectă media ponderată a ratelor medii ale dobânzilor la creditele în lei acordate populației de către instituțiile de credit. Sunt luate în considerare perioada de rambursare și volumul creditului.

Adauga un comentariu