Actualitate

Florin Cîțu a vorbit despre eşalonarea măririi pensiilor! Pensionarii, motiv de loterie pentru Guvern

Publicat: 30 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Florin Cîțu a vorbit despre eşalonarea măririi pensiilor Pensionarii motiv de loterie pentru Guvern
Florin Cîțu

Florin Cîțu, ministrul de Finanţe a vorbit despre posibilitatea eşalonării măririi pensiilor. Prin această modalitate, pensionarii vor avea mărite, cu 40%, pensiile, probabil, în 2022. Guvernul PNL considera decizia Curţii Constituţionale ca fiind una facultativă, asta în condiţiile în care Constituţia României spune clar că deciziile curţii sunt general obligatorii, cu alte cuvinte, trebuiesc puse în aplicare.

Florin Cîțu a vorbit despre eşalonarea măririi pensiilor

Ministrul de Finanţe din Guvernul Orban a vorbit, în cursul serii de miercuri, 29 iulie 2020, la un post de televiziune faptul că se ia în calcul o mărire a pensiilor cu 10%, de la 1 septembrie. Totuşi, acesta a afirmat că pensiilor vor putea fi mărite eşalonat până se va ajunge la 40%. Mărirea eşalonată s-ar putea întinde pe mai mulţi ani.

Vom prezenta, pentru că aici legea pensiilor introduce și alte elemente. Începând cu 1 ianuarie va trebui să modificăm mai multe lucruri, dar, da, vom avea și acolo o eșalonare. Nu cred că mai există vreun guvern în lume care să crească cheltuielile permanente. Da, bineînțeles, au făcut lucrurile pe care le-am făcut și noi: au dat ajutor de șomaj tehnic, ajutoare temporare, dar aici e vorba despre o creștere de cheltuieli permanente, care se va vedea în bugetele viitoare. Nu cred că există astăzi vreun guvern – sau nu știu eu – în lume care să crească cheltuielile permanente”, a mai opinat Florin Cîțu.

Klaus Iohannis nu vede posibilă o majorare a pensiilor

În altă ordine de idei, Klaus Iohannis a susţinut, într-o conferinţă de presă, faptul că Guvernul PNL ar vrea mărite pensiile şi dublarea alocaţiilor, dar acest lucru nu este posibil. Totuşi, preşedintele a mai declarat că majorările vor fi făcute… pas cu pas de către Guvernul Orban

” Este evident că o creștere de 40% nu este posibilă. Pur și simplu nu sunt bani. Pe de altă parte este rezonabil să ne gândim la o creștere a pensiilor. Nu putem să lăsăm categoria cea mai vulnerabilă să plătească integral costul recesiunii. Dar și aici, justa măsură este importantă. Pot să vă spun că pensiile vor crește, punct și clar. Cât va fi această creștere va calcula Guvernul și vor veni cu măsurile de rigoare”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii, Guvernul nu le respectă

Curtea Constituţională a decis, în urmă cu câteva săptămâni, faptul că alocaţiile copiilor trebuiesc dublate. Legea dublării alocaţiilor a fost votată de Parlament, dar a fost atacată la CCR de Guvernul PNL. Aceştia invocau situaţia economică a ţării, dar şi mai multe aspecte de neconstituţionalitate ale legii. Totuşi, CCR a constatat faptul că legea este una care respecta criteriile şi că aceasta trebuie promulgată de Klaus Iohannis.

Deşi deciziile Curţii Constituţionale a României sunt obligatorii şi trebuiesc respectate de guvernanţi, acest lucru nu s-a întâmplat. În acest sens, Guvernul PNL a venit cu o eşalonare a măririi alocaţiilor care se întinde pe mai mulţi ani

„Calendarul pe care îl propun pentru a avea suportul necesar în bugetul pe anul acesta și cel pentru anii viitori ar fi următorul: o creștere de 20% de la 1 septembrie anul acesta, iar următoarele creșteri să fie făcute etapizat, de două ori pe an, anul viitor la 1 ianuarie și 1 iulie, cu câte 20%, și la fel în 2022”, a declarat ministrul Muncii.

Adauga un comentariu