Eveniment-Social

Fostul sediul al Institutului de Arheologie din Iași, cumpărat de Șerban Dimitrie Sturdza! Monumentul istoric va fi restaurat şi reabilitat – GALERIE FOTO EXCLUSIV

Publicat: 22 apr. 2021
Clădirea fostului sediul al Institutului de Arheologie din Iaşi a fost cumpărată recent de Șerban Dimitrie Sturdza care o va restaura folosind și planurile din dosarul de imobil de la Arhivele Naţionale Iaşi!

Clădirea fostului sediul al Institutului de Arheologie din Iaşi a fost cumpărată recent de Șerban Dimitrie Sturdza care o va restaura folosind și planurile din dosarul de imobil de la Arhivele Naţionale Iaşi!

Este vorba de fostul sediu al Institutului de Arheologie din strada Lascăr Catargi.

Institutul de Arheologie, desfiinţat de mafia imobiliară

Interesele imobiliare şi financiare, pasivitatea unor instituţii au degradat multe simboluri valoroase ale Iaşului. Cel mai important Institut de Arheologie din ţară, unde se afla obiecte de o valoare istorică inestimabilă, a devenit din anul 2021 o simplă amintire. În urma unui proces de revendicare, ce a durat peste zece ani, un proprietar pe care nimeni nu-l cunoaşte a obţinut, prin decizia definitivă şi irevocabilă a Curţii Supreme, clădirea. Cercetătorii de la Institut considerau că totul se petrece din cauza intereselor mafiei imobiliare. Obiecte istorice remarcabile şi artefacte vechi de mii de ani au fost mutate tocmai în zona industrială a oraşului.

Institutul de Arheologie a ajuns o ruină

Chiar dacă a fost una dintre clădirile şi instituţiile simbol ale Iaşului, Institutul de Arheologie, situat în centru, se degradează pe zi ce trece şi a ajuns o ruină.

Cu toate că Iaşul e considerat capitala culturală a României, marile monumente şi clădiri simbol riscă să devină o banală amintire. Astfel, imobilul Institutului de Arheologie, situat chiar în centrul oraşului, pe strada Lascar Catargi, arată că după bombardament sau ca un imobil părăsit. Deşi are aproximativ un secol de când a fost construită, clădirea unde marii cercetători şi istorici ai ţării, precum Vasile Pârvan, Orest Tafrali, Ion Nestor, Vladimir Dumitrescu sau Mircea Petrescu-Dimbovita, au activat, se degradează şi riscă să se dărâme.

Pereţi cojiţi, acoperiş căzut, o întreagă structură şubrezita, geamuri crăpate, lemn putrezit şi buruieni la tot pasul. Asta, în pofida faptului că, zilnic, zeci de cercetători sau profesori, studenţi şi doctoranzi au lucrat sau studiat acolo.

Adauga un comentariu