Prima pagină » Titlurile zilei » Fotografii de colecție cu Iașul din anul 1965! Imagini de arhivă cu apariția coloșilor industriali ai orașului – GALERIE FOTO

Fotografii de colecție cu Iașul din anul 1965! Imagini de arhivă cu apariția coloșilor industriali ai orașului – GALERIE FOTO

16 mai 2022, 02:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

O serie de fotografii de colecție cu orașul Iași de la 1965 au fost scoase recent la iveală. Imaginile prezintă cartierele din oraș, construcția unor blocuri de locuințe, dar și coloșii industriali ai orașului. Volumul apărut în urmă cu aproape șase decenii prezintă detalii despre dezvoltarea orașului în perioada regimului comunist

O prezentare a municipiului Iași din 1965 a scos la iveală mai multe detalii neștiute despre cum a evoluat orașul după al Doilea Război Mondial. Volumul din urmă cu aproape șase decenii scris de Aurel Leon prezintă și o serie de imagini de arhivă cu municipiul Iași și cum a evoluat acesta în perioada respectivă. În document apar atât fabricile ridicate de regimul comunist, cât și cartierele de locuințe, precum și spațiile de relaxare construite la marginea municipiului. La vremea respectivă, urbea era condusă de Gheorghe Filip, președinte al Consiliului Popular al municipiului Iași.

Fotografii de colecție cu orașul Iași în 1965

Cartea editată în 1965 prezintă realizările industriale din orașul Iași și apariția noilor fabrici din municipiu. O prezentare aparte a fost făcută Fabricii de Antibiotice, aflată la marginea orașului.

„Astăzi, la Iași se vorbește tot mai insistent de zona industrială. În 1953 a intrat în producție, la marginea de sud, Fabrica de industrializare a lemnului Ciurea, unde se prelucrează bogăția forestieră. În 1955 a ieșit prima șarjă de la Fabrica de antibiotice, întreprindere ce a crescut apoi de la an la an, formând astăzi un adevărat palat al sănătății. De aici pornesc zeci de sortimente de medicamente, cu larg circuit internațional, mereu mai perfecționate, toate puse în slujba omului”, se arată în cartea respectivă.

În acea perioadă au fost dezvoltate și marile cartiere din oraș.

Prezentare detaliată a industriei Iașului

În volum se vorbește despre apariția Fabricii Nicolina, a Fabricii de Mase Plastice, a Fabricii de Ulei și nu numai.

„Mai apoi, la bariera Nicolinei, a intrat în producție noua fabrică de mobilă, astăzi întreprinderea având o capacitate de 12.000 garnituri anual. Alături de acoperișurile ei, a crescut în culori pastelate fabrica de mase plastice, noua fabrică de tricotaje cu o capacitate care reprezintă 35 la sută din producția de tricotaje în 1963. Această nouă unitate completează potențialul industrial al fabricii Moldova, din cartierul Păcurari și e soră bună cu marea fabrică Țesătura”, se mai arată în volumul respectiv.

La vremea respectivă, s-au cheltuit echivalentul a 6 miliarde de euro pentru construcția fabricilor din Iași.

Iașul a fost sistematizat complet după Al Doilea Război Mondial

Autorul Aurel Leon arată și cum s-a dezvoltat municipiul Iași în perioada anilor ’60.

„În trecut, Iașul avea o urbanistică concentrată în jurul Pieței Unirii. Așa zisa viață citadină se mărginea la câteva străzi centrale, restul fiind cartiere suburbane sau rurale. Cum această situație a fost înrăutățită de nepăsarea regimurilor trecute și de ravagiile războiului, Iașul avea în privința regimului locativ, o moștenire cum nu se poate închipui mai grea. Iată de ce, odată întrat în refacere, orașul acesta a devenit un imens șantier”, se specifică în volumul apărut în anul 1965.

Cum au apărut marile cartiere ale Iașului în anii regimului comunist?

Comuniștii s-au lăudat și cu construcția a mii de apartamente în municipiu, dar și a unor școli și licee, pe lângă fabricile din zona industrială.

„În perioada 1951-1964 au fost date în folosință circa 12.000 de apartamente și 3.770 săli de clasă. Mereu intră în producție noi secții industriale și se toarnă ale fundații de blocuri, se proiectează viitoarele cartiere, se amenajează complexul de la Ciric, pitoresc șirag de lacuri pentru recreere și sport. Horticultorii aduc în noile cartiere, zîmbetul florilor și poezia copacilor. Iașul nou a început să aibă microraioane oarecum independente, cu personalitate urbanistică proprie. Se vorbește astăzi în Iași despre zona Dimitrie Cantemir- Nicolina, Țuțora, mal drept și stâng al Bahluiului, Tudor Vladimirescu, Codrescu – Tg. Copou, Păcurari – Mohănescu și altele. Acestea necesită noi autostrăzi pentru autobuze, cabluri și centrale telefonice, rețele electrice și de gaze, instalații la care se lucrează zi și noapte”, se mai arată în cartea ce prezintă fotografii de colecție cu orașul Iași în 1965.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`