Prima pagină » Informații utile » Fructe și legume de toamnă pe care să le adaugi în alimentația ta! Acestea îți întăresc imunitatea!

Fructe și legume de toamnă pe care să le adaugi în alimentația ta! Acestea îți întăresc imunitatea!

18 sept. 2024, 11:24,
în Informații utile

Fructele și legumele de toamnă abundă în substanțe nutritive care ajută organismul să lupte împotriva răcelilor și virozelor de sezon și să facă, în același timp, față altor afecțiuni care se pot agrava în acest anotimp din cauza unui sistem imunitar slăbit.

Din septembrie și până în noiembrie, recoltele din acest anotimp scot la iveală o varietate de fructe și legume de toamnă, sănătoase și delicioase, pe care e bine să le incluzi des în alimentația de zi cu zi, începând de la dovleac și până la mere sau pere.

De ce să mănânci fructe și legume de toamnă

În zeci de culori, parfumuri și arome, toamna umple piețele de o mare varietate de fructe și legume. Acestea oferă nutrienți prețioși pentru sănătate, care au rolul de a întări sistemul imunitar pentru a face față vremii reci aflate nu foarte departe. Și pentru a răspunde și la întrebare, ei bine, în sezon fructele și legumele au cea mai mare cantitate de vitamine și minerale.

Fructele și legumele de sezon au o cantitate redusă de chimicale, pentru că soarele și ploile plus pământul fertil le oferă tot ce e nevoie pentru dezvoltare. În plus, ciclul natural de apariție al acestora se adaptează perfect necesităților organismului uman.

Astfel, după ce iarna am dus lipsă de verdețuri, primăvara vine cu o abundență de plante bogate în clorofilă, adică verdeața plantelor. Vara ne oferă fructe și legume delicioase și răcoritoare din care putem face fel și fel de rețete, după cum este cheesecake, iar toamna este anotimpul strugurilor, prunelor și a dovleacului, al cătinei, verzei și rădăcinoaselor, adică acele alimente care ne pregătesc organismul să înfrunte temperaturile scăzute ale iernii.

Care sunt cele mai sănătoase roade ale acestui anotimp

Pentru a vă menține sănătatea organismului și pentru a vă întări imunitatea este necesar să consumați mere, pentru că după cum se spune, un măr pe zi ține doctorul departe. Acestea sunt disponibile tot anul, însă toamna este singurul moment când le putem consuma proaspăt culese și ne putem bucura cu adevărat de gustul lor autentic.

Merele dulci și zemoase sunt pline de antioxidanți, care întăresc sistemul imunitar și ne ajută să ne ferim de afecțiunile specifice toamnei. Și perele sunt printre cele mai gustoase fructe de toamnă, acestea sunt bogate în vitamine și antioxidanți, care întăresc sistemul imunitar și ameliorează febra și durerile în gât specifice răcelilor de sezon.

Unele dintre cele mai îndrăgite roade ale toamnei, de care ne putem bucura până în decembrie, sunt strugurii. Strugurii, în special cei negri, conțin fitonutrienți și flavoide, care reduc nivelul colesterolului și îmbunătațesc funcțiile cognitive.

Gutuile nu doar că ne feresc de răceli, ci previn anemia și stimulează pofta de mâncare. Gutuile nu conțin grăsimi, sunt foarte sărace în sodiu și conțin o cantitate semnificativă de vitamina C, întărind astfel imunitatea.

În ceea ce privește dovleacul, ei bine, acesta este bogat în betacaroten și are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante. Deși are puține calorii după cum sunt și buletele acelea de cartofi, dovleacul abundă în gibre, minerale și vitamine, fiind recomandat în alimentația pentru controlul colesterolului și controlul greutății corporale.

Semințele de dovleac sunt, de asemena, o adevărată mină de aur pentru sănătate, fiind bogate în acizi grași Omega – 3, care asigură o bună funcționare a inimii, zinc, fier și vitaminele B2, B6 și E, la fel ca multe alte fructe și legume de toamnă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 octombrie 2024
11 octombrie 2024