Titlurile zilei

Ghicitoarea la care a apelat toată România nu are gram de talent! Cărțile de tarot nu au anunțat-o că „mascații” vin peste ea! A fost pusă pe burtă după ce a folosit mercur la descântece!

Publicat: 29 oct. 2020
Judecătorii ieșeni trebuie să decidă ce se va întâmpla în continuare cu femeia din Bârlad acuzată de procurori de trafic cu substanțe toxice
Dinarca Brătianu, femeia acuzată că a făcut trafic cu mercur

O cunoscută ghicitoare din Bârlad este judecată la Iași pentru trafic cu substanțe toxice. Dinarca Brătianu a fost achitată la prima instanță, dar procurorii au făcut apel, astfel că dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel Iași. Practicanta magiei albe a susținut că mercurul descoperit în casa ei de anchetatori rămăsese de la tatăl său, care făcea ceaune

O cunoscută practicantă a magiei albe, din Bârlad, a ajuns în fața judecătorilor din cadrul Curții de Apel Iași. Dinarca Brătianu (61 de ani) este acuzată de procurori de trafic cu substanțe toxice. Inițial, Judecătoria Bârlad a achitat-o pe ghicitoare, dar procurorii au formulat apel la sentința emisă pe 9 iulie 2020. Acum, urmează ca magistrații ieșeni să stabilească ce se va întâmpla în continuare cu aceasta. Primul termen al procesului penal a avut loc ieri, dar cauza a fost amânată.

De unde a pornit scandalul în care a fost implicată Dinarca Brătianu

Dinarca Bratianu, sora bulibașei din Bârlad, a ajuns în vizorul polițiștilor de la Serviciul Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase Vaslui în urma unei percheziții ce viza o altă cauză penală. La descinderi, în locuința femeii, polițiștii au descoperit un recipient cu 1,6 kilograme de mercur, substanță foarte toxică, a cărei deținere este interzisă prin lege.
Percheziția a avut loc pe 18 mai 2018, iar, în casa femeii, a fost găsită, într-o dependință, o sticlă din plastic care conținea o substanță argintie cu masă densă. Ulterior, s-a constatat că substanța respectivă era mercur. La audieri, femeia a susținut că știa că este mercur în acea sticlă.

„Îl foloseam la descântece pentru copii și oameni apropiați. Foloseam mercurul într-un ritual, în care topeam într-un polonic cositor, iar, peste acesta, turnam de trei ori mercurul”, a afirmat Dinarca Brătianu la audieri.

„Mercurul era folosit la confecționarea cazanelor”

Anchetatorii au susținut, însă, că mercurul se află pe lista substanțelor toxice, fiind încadrat în clasa de pericol „toxicitate acută”. Conform Legii 360/2003, privind regimul substanțelor și preparatelor chimice periculoase, și Regulamentului European nr. 1272/2008, privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și a amestecurilor, deținătorii și utilizatorii de mercur trebuie să notifice deținerea și utilizarea acestuia. Din adresa de pe 9 octombrie 2018 a ITM Vaslui, rezultă faptul că Dinarca Brătianu nu figurează în evidențele Inspectoratului Teritorial de Muncă cu vreo notificare de deținere și utilizare a substanțelor chimice periculoase.
Pe de altă parte, cunoscuta ghicitoare din Bârlad a afirmat că nu este vinovată de săvârșirea vreunei infracțiuni.

„Eu nu știam că este interzis să ai mercur în casă. Mercurul a rămas de pe vremea când trăia tatăl meu. Mercurul era folosit la confecționarea cazanelor”, a mai spus Dinarca Brătianu.

Ce au spus judecătorii cu privire la acuzația de trafic cu substanțe toxice

Magistrații din cadrul primei instanțe au menționat că o condamnare se dispune doar când există convingerea că acuzația a fost dovedită dincolo de orice îndoială rezonabilă.

„Din analiza actelor și lucrărilor dosarului, din ambele faze ale procesului penal, instanța constată că se impune achitarea inculpatei, deoarece există o cauză de neimputabilitate, respectiv cea prevăzută de art. 30 din Codul penal: eroarea. Nu constituie infracțiune fapta prevăzută de legea penală săvârșită de persoana care, în momentul comiterii acesteia, nu cunoștea existența unei stări, situații ori împrejurări de care depinde caracterul penal al faptei.

În speța de față, inculpata ar fi trebuit să cunoască aspectul că mercurul deținut în locuința sa, prin moștenire de la părinți, și cunoscând că acea substanță era folosită la fabricarea cazanelor, ar avea un caracter special, fiind interzisă de lege deținerea acestei substanțe și săvârșește astfel infracțiunea de contrabandă. Dar inculpata a arătat împrejurarea că nu cunoștea faptul că era interzisă deținerea acestei substanțe, cu atât mai mult cu cât ea o avea în locuință de foarte mulți ani, fiind rămasă moștenire de la tatăl său. Mai mult decât atât, inculpata știa de foarte mult timp că acest mercur se folosea la fabricatul cazanelor, îndeletnicire pe care o avea tatăl său și o au, în general, cei din etnia romă”, au precizat judecătorii.
Adauga un comentariu