Culinar

Gogoșari opăriți la borcan. Pașii pentru a obține o conservă colorată și parfumată

Publicat: 20 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Gogoșari opăriți la borcan. Pașii pentru a obține o conservă colorată și parfumată
Această rețetă de ardei dulci murați pentru iarnă nu implică sterilizarea borcanelor

Iubitorii de aperitive reci condimentate vor fi înnebuniți după rețeta bunicii pentru gogoșari opăriți la borcan. Bucățile de ardei gras multicolor suculent într-o marinată picantă și parfumată se dovedesc a fi puțin crocante, păstrându-și perfect forma și intensitatea culorii. Acest fel de mâncare este destul de autosuficient, poate fi consumat și doar cu pâine. Deși, multe gospodine potrivesc conserva cu carne și cereale.

Această rețetă de ardei dulci murați pentru iarnă nu implică sterilizarea borcanelor. Astfel pot fi folosite și borcane păstrate remarcabil într-un apartament de oraș, spre exemplu într-un dulap sau la un loc întunecat. Din cantitatea indicată de ingrediente folosite se obțin exact 3 litri de conservă, adică aproximativ 6 borcane a câte 500 de mililitri fiecare. Astfel, pentru a pregăti deliciul pentru iarnă vei avea nevoie de 3 kilograme de ardei dulci, 1 l de apă, 300 de grame de zahăr, 200 ml de ulei de floarea soarelui și 130 ml de oțet de 9%. Pentru o aromă îmbătătoare a murăturii poți folosi 2 linguri de bicarbonat de sodiu, 10 boabe de piper negru și 3 frunze de dafin, sare și mazăre ienibahar.

doua borcane cu gogosari la borcan pe un suport din lemn langa gogosari proaspeti si condimente
Astfel, pentru a pregăti deliciul pentru iarnă vei avea nevoie de 3 kilograme de ardei dulci

Cum să pregătești borcanele pentru conservă. Sterilizarea la bloc

Primul pas pentru a pregăti deliciul pentru iarnă este să pregătiți vasele pentru semifabricate, adică borcanele și capacele. Gospodinele care locuiesc la bloc pot steriliza borcanele la cuptorul cu microunde, iar pe aragaz fierb capacele noi. Pentru o sterilizare corectă trebuie să ții capacele la foc 5 minute.

Majoritatea gospodinelor folosesc borcane de sticlă cu un volum de 500 de mililitri pentru a pune în cămară conserva. Acestea se spală într-o soluție cu bicarbonat de sodiu, se clătesc și se toarnă aproximativ 100 de mililitri de apă rece în fiecare.

După care borcanele trebuie puse în cuptorul cu microunde la cea mai mare putere 9-10 minute. După aceea, trebuie să pregătești cu grijă legumele. Pentru această rețetă, este indicat să luați ardei dulci de diferite culori. Mai mult, cu cât pereții fructelor sunt mai groși, cu atât gustarea finită va fi mai gustoasă și mai suculentă.

Ardeiul trebuie tăiat în bucăți destul de mari de formă arbitrară. Astfel, pregătește 3 kilograme de ardei, câte un kilogram din fiecare culoare. Greutatea este indicată în forma deja tocată. Dacă aveți mai puține legume, folosiți câte aveți.

doua borcane cu gogosari dulci pe o masa
Din cantitatea indicată de ingrediente folosite se obțin exact 3 litri de conservă

Gogoșari opăriți la borcan. Cât timp se țin legumele la fiert

Pentru a pregăti conserva pentru iarnă turnați 1 litru de apă, 130 de mililitri de oțet de masă și 200 de mililitri de ulei vegetal inodor într-o tigaie cu un volum adecvat. Apoi puneți 300 de grame de zahăr granulat obișnuit, 2 lingurițe de sare de masă neiodată. După care adaugă 3 foi de dafin și 10 bucăți de ienibahar.

Dacă doriți, puteți aroma ușor marinata cu condimentele preferate. Bunica, de exemplu, folosea cuișoare sau coriandru. Însă, aceste condimente sunt folosite mai mult atunci când pregătești ardei în sucul lor. Puneți tigaia la foc mare și, amestecând, aduceți la fierbere. Puneți câteva bucăți de ardei dulce în marinata care clocotește.

3 kilograme nu pot fi pregătite împreună, așa că pentru comoditate puteți pregăti ardeiul în 3 ture. La fel poți proceda și atunci când pregătești ardei iute la borcan. Este important să ții preparatele la foc mediu și să aștepți să fiarbă marinata din nou. De îndată ce vedeți că legumele fierb viguros, reduceți focul la mediu și fierbeți ardeiul timp de încă aproximativ 3-4 minute. Această regulă nu se aplică atunci când pregătești legume la butoi.

În funcție de moliciunea dorită a ardeiului, timpul de gătire poate varia semnificativ. De exemplu, după 4 minute de fierbere moderată, bucățile vor fi doar puțin moi, iar cea mai mare parte a crocantului va rămâne. Dacă gătiți ardeiul timp de 5-6 minute, gustarea finită se va dovedi moale, în timp ce un tratament termic și mai lung al legumelor va duce la înmuierea lor completă și chiar la pierderea formei.

un borcan cu ardei opariti langa mai multe condimente, usturoi si gogosar proaspat pe o masa
Acest fel de mâncare este destul de autosuficient, poate fi consumat și doar cu pâine

Când se adaugă marinata. Câți litri de conservă vei obține la final

Din moment ce legumele au fiert puneți feliile de ardei dulce în borcane. Însă, trebuie să încerci să nu adaugi marinata. Imediat acoperim borcanele umplute cu capace sterile. 1 kilogram de ardei proaspăt tocat după gătit se pune în două borcane de jumătate de litru. Trimitem al doilea și următorul lot de legume în marinata clocotită, gătim, apoi le punem în borcane în același mod și acoperim cu capace.

Când toți ardeii grași sunt în borcane, aducem marinata la fierbere activ după care o turnăm peste spațiile libere din borcan până acestea se acoperă.  Este important sa turnați chiar de-a lungul marginii, pentru ca mai târziu excesul de aer care se ascunde între feliile de piper sa ocupe acest loc de sus. La fel se procedează și atunci când pui la murat și legumele asortate.

Ulterior închidem băncile cu gogoșari opăriți la borcan cu capace și le răsucim cu un aparat predestinat pentru conserve. Ulterior, borcanele se întorc cu fundul în sus și sunt lăsate până se răcească complet. După care conserva trebuie transferată la subsol. Conform rețetei la final vei obține exact 3 litri de gogoșari.

un borcan deschis cu gogosari si o furculita in el langa mai multe condimente
Bucățile de ardei gras multicolor suculent într-o marinată picantă și parfumată se dovedesc a fi puțin crocante

 

Adauga un comentariu