Eveniment-Social

Grădina Botanică din Iași, punct de atracție din natură! Sunt expuse specii şi soiuri exotice – FOTO

Publicat: 23 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Grădina Botanică din Iași punct de atracție din natură Sunt expuse specii şi soiuri exotice - FOTO
Până la finalul acestei săptămâni, Grădina Botanică din Iași organizează expoziția de plante exotice. Cu acest prilej vor fi expuse specii şi soiuri cunoscute sau mai puţin cunoscute de azalee şi camelii, precum şi numeroase exemplare de plante originare din zone subtropicale şi tropicale ale Asiei

Punct de atracție din natură în Grădina Botanică din Iași. Sunt expuse specii şi soiuri cunoscute sau mai puţin cunoscute de azalee şi camelii, precum şi numeroase exemplare de plante originare din zone subtropicale şi tropicale ale Asiei. Un element de noutate este reprezentat de o zonă-elogiu adus simplităţii, dedicată unei grădini ce decorează o locuinţă specifică Asiei orientale, din care nu lipsesc plantele-simbol, veranda cu uşi glisante sau lanternele

Grădina Botanică ”Anastasie Fătu” din Iași, punct de atracție din natură! Instituția Universității ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) organizează, până la finalul acestei săptămâni (duminică, 27 februarie 2022), expoziția de plante exotice. Cu această ocazie vor fi expuse specii şi soiuri cunoscute sau mai puţin cunoscute de azalee şi camelii, precum şi numeroase exemplare de plante originare din zone subtropicale şi tropicale ale Asiei. Programul de vizitare este zilnic, între orele 9:00 și 16:00. Prețul unui bilet este de 10 lei, atât pentru vizitarea standurilor expoziționale, cât şi a secţiilor exterioare. Fotografiatul este liber.

Atracții din natură în Grădina Botanică din Iași: sunt expuse plante exotice

În prim-planul evenimentului se află colecția de azalee și camelii, care reuneşte cele mai reprezentative exemplare cultivate într-o grădină botanică din țară, acestea fiind remarcabile prin vârstă și dimensiuni. Pentru a pune în valoare calitățile decorative ale acestor plante, angajații complexului de sere acordă o atenţie deosebită îngrijirii acestora și creează amenajări peisagistice inspirate de grădinile asiatice.

Un element de noutate este reprezentat de o zonă-elogiu adus simplităţii, dedicată unei grădini ce decorează o locuinţă specifică Asiei orientale, din care nu lipsesc plantele-simbol, veranda cu uşi glisante sau lanternele. În cadrul acestor amenajări, un loc special este destinat pereților vegetali verticali, realizați din specii exotice decorative prin frunze, utilizate pentru reprezentarea unor simboluri vegetale şi animale specifice spațiului est-asiatic: orhideea, arborele pagodelor, ursul panda şi păunul.

Speciile și varietățile horticole prezentate completează diversitatea vegetală din celelalte spații ale Complexului de Sere

În compartimentele cu umiditate ridicată sunt cultivate plante din zone tropicale și subtropicale, cum sunt ficușii, crotonii, palmierii, dracenele, ferigile, begoniile, fucsiile, peperomiile, bromeliile, orhideele sau specii mai puțin cunoscute din genurile Aeschynanthus, Anthurium, Asparagus, Cordyline, Dyckia, Justicia, Pachystachys, Pentas etc. În spațiile cu valori scăzute ale umidității se găsesc colecții cu specii care provin din regiuni aride, cum sunt cactușii și plantele suculente din genurile Crassula, Euphorbia, Agave, Aloe, Sedum, Sansevieria, Gasteria, Jatropha, Orbea, Stapelia, Plectranthus, Kalanchoe, Monanthes, Pelargonium etc.

Într-un compartiment special sunt menținute condiții din medii de viață extreme pentru colecția de plante cu nutriție mixtă sau carnivore, așa cum mai sunt cunoscute. Numeroasele exemplare ce rețin atenția, mai ales prin capcanele specifice cu care capturează insectele, se găsesc alături de alte specii de plante cu care împart și în condiții naturale același habitat. În dioramele deosebit amenajate se găsesc exemplare de Drosera sau ”roua cerului”, Pinguicula sau ”foaie grasă”, Nepenthes sau ”cupa maimuței”, Dionaea-”capcana Zeiței Venus” sau ”capcana de oțel”, respectiv Sarracenia sau ”planta ulcior”. În plus, sunt prezentate elemente de decor fixate pe panouri de inspiraţie asiatică, pentru realizarea cărora, angajații au utilizat preponderent deșeuri vegetale, înnobilate cu aranjamente florale.

Astfel, Grădina Botanică din Iași este un important punct de atracție din natură, înainte de începerea primăverii.

Adauga un comentariu