Una dintre cele mai mari probleme din Piața Alexandru Cel Bun din Iași este lipsa unui sistem de pază. Comercianții din piețe se confruntă de ani de zile cu furturi și vandalizări ale tarabelor. Zilele trecute, în Piața Alexandru Cel Bun, au fost sparte tonomatele de cafea și cel de lapte.
Sistemul de pază din Alexandru cel Bun lipsește cu desăvârșire, iar comercianții și-au asigurat singuri protecția tarabelor
Piața Alexandru Cel Bun este una dintre cele mai frecventate piețe agroalimentare din Iași în care nu există un sistem de pază. Din această cauză, unii dintre comercianți sunt nevoiți să pună bani, mână de la mână, câte 10 lei pe zi, pentru a-și asigura tarabele și produsele care sunt lăsate peste noapte în ele.
Vasile Strugar este un comerciant din Suceava care, din anul 1992, vinde în Piața din Alexandru Cel Bun. De 33 de ani, acesta nu a observat schimbări majore în ceea ce privește piața. Bărbatul consideră că un sistem de pază ar fi extrem de necesar, fiind și el, în trecut, victima unor furturi.
„Voiau să scumpească și taxele, au întrerupt curentul, au spus că nu este rentabil. Fiecare vrea bani. Ei vor să scumpească, noi vrem să fie cât mai ieftin. Până la urmă, a rămas așa, că nu mai scumpesc nimic. Am 33 de ani de vechime în piața aceasta. În 1992 am venit, sunt din Suceava eu. De 30 de ani, piața nu prea a evoluat. Eu, când am venit, nici nu era piața asta, era piața veche. Noi, ca țărani români, ar trebui să fim susținuți, nu tot să ne taxeze, să ne urmărească să vadă ce facem. Au mai fost episoade cu hoți pe aici. Sunt și oameni care n-au loc de muncă și seara au nevoie de bani de băut și fumat țigări, și n-au de unde să ia bani, așa că sparg una, alta. Mi-au furat niște țigani trei bidoane goale, acum mai mult timp. L-a văzut cineva, am anunțat la poliție și mi-au luat înapoi trei bidoane noi. Odată, mi s-a furat un sac de cartof și m-am întâlnit cu hoțul pe stradă, i-am dat 10 lei să-mi dea sacul cu cartofi înapoi. Alaltăseară (n.r. – luni, 17 februarie 2025) au spart toate aparatele, cele de cafea și de lapte. Ar trebui o pază. Gândiți-vă că sunt șantiere dezactivate, unde nu se lucrează, și tot au pază. Dar aici, în piață, de bine, de rău, în fiecare zi se produce ceva. Eu am spus: piața este a primăriei, a județului, trebuie ținută în spate, indiferent de cât produce. Directorul Tiron vine des în piață. A venit chiar ieri (n.r. – marți, 18 februarie 2025) cu fetele de la taxare. Taxa este de 37 de lei pe lună și cine are tarabă plătește o rezervare care este aproximativ 200 de lei pe lună. Anul acesta am produs cam 12 tone de varză și mai am cam trei din ele”, a spus Vasile Strugar.
Comercianții din piețe plătesc o taxă de 37 de lei pe zi, iar cei care au tarabe rezervate plătesc o taxă în plus de 200 de lei pe lună. Pe lângă spargerea tonomatelor de zilele trecute, acum aproximativ două săptămâni, mașina unui comerciant a fost la un pas să fie spartă de hoți. Aceștia vizau cantitatea generoasă de mere care se afla în mașină, dar nu au reușit decât să forțeze portierele.
„Au încercat să o spargă, dar n-au reușit, erau portierele tari, era plină cu mere mașina, s-a ocupat poliția de ei. Foarte des se sparg mașini aici, de când sunt eu, de 20 de ani în piață”, a spus proprietarul mașinii.
Unii comercianți din Piața Alexandru Cel Bun și-au instalat singuri camere de supraveghere
Pentru a-și asigura singuri paza, pe lângă suma de bani pe care o strâng mână de la mână, unii comercianți și-au instalat singuri camere de supraveghere, pentru că cele montate în piață nu sunt suficient de eficiente și nu surprind clar toate suprafețele. R.M. este o comerciantă din Piața Alexandru Cel Bun căreia, acum aproximativ o săptămână, i-au fost sparte tarabele. Femeia a povestit că acel incident s-a întâmplat într-una din zilele în care nu a avut cu cine să strângă bani pentru pază, fiind doar trei oameni în piață în ziua respectivă.
„În ziua respectivă, când mi-au spart taraba, erau doar trei oameni în piață și n-am avut cu cine să strâng ca să pun pază. Mi-au spart taraba, dar nu mi-au furat nimica, aveam doar murături. A fost poliția. Mi-au spart la început de an și acum o săptămână. Ei căutau bani, dar noi avem bani să îi lăsăm la tarabă? Este ora 11:00 (n.r. – miercuri, 19 februarie) și eu am vândut o pungă de fasole, imediat vin să ceară taxa. Ar trebui pază neapărat. Noi suntem aici câțiva care punem mână de la mână, câte 10 lei, și plătim doi oameni să stea de pază, unul într-o seară și altul în alta. Eu am văzut pe cameră pe cei care au spart taraba, dar ce poți să le faci? Îți dau în cap după. Am aproximativ 20 de ani de când sunt în piața aceasta. Nu-i bine, este din ce în ce mai rău, bine nu o să mai fie. Cine vrea pune cu noi, strângem cam 200 de lei pe zi pentru pază. În fiecare zi îl văd pe domnul Tiron, care vine și ne stinge luminile”, a spus R.M., o comerciantă din Piața Alexandru Cel Bun.
Vânzătorii din piață s-au obișnuit cu furturile și sunt atenți să nu își lase banii în tarabe peste noapte. Comercianții din piețe s-au revoltat, în data de 6 februarie 2025, în fața directorului Vasile Tiron. Primăria Municipiului Iași nu a investit, de ani, niciun ban în modernizarea piețelor din Iași, deși promisiunile din partea conducerii au fost multe.
„Au fost mai de mult hoții la cineva și i-au luat 300 de lei din tarabă. Da, domnul Tiron, la întâlnirea din 6 februarie 2025, a spus că rezolvă, atât cât erau televiziunile și-l filmau, și după, gata, nu a rezolvat nimic. Câte s-au furat din piață, cu ani în urmă, cu cărucioarele. Anul trecut, la fel, s-a furat foarte mult. Noi ne-am pus fiecare camere de supravegheat. În piață sunt, dar ce credeți că se vede? Se vede alb-negru, și de la distanță nu se înțelege nimic. Dacă ar fi vânzări, nu ar fi problemă, dar nu sunt”, a adăugat R.M..
Reporterii BZI au încercat să îl contacteze pe directorul EcoPiața, Vasile Tiron, dar acesta nu a răspuns apelurilor.
Comercianții din piețele din Iași, mai ales cei din Alexandru Cel Bun, rămân, în continuare, fără un sistem de pază, până când directorul Vasile Tiron se va gândi la ei și va lua o decizie.
Comercianții din piață să învețe să meargă la toaleta din piață,nu să-și facă nevoile la gardul CFR,ori printre mașini!!Aviz celor care cumpără de la tarabe marfă de la moldoveni, toată marfa este ținută prin dube de către șaurii comercianți!! Cît despre cei de la locală, noapte îi găsești la somn în parcarea de sub pod,ori la țigarete…
Dupa mintea unor ieseni, comerciantii din piata – cei mai multi din judetele limitrofe – ar trebui sa nu mai calce prin Iasi, ori sa platesca o taxa de intrare in oras. Ca ii incurca pe ieseni, in trafic.
Realizati cat de prostalai sunt iesenii?
Tiganii, cine sa fie. S-au intors valorile in tara?
Balaoacheșii te fură la tarabă, in complicitate cu administrația. Pirandele din zona tarabelor alocate tradițional basarabenilor se apelează intre ele cu numele „Natasha” deși le vezi ca-s „de etnie” chiar și de pe Stația Spațială Internațională.
NU MAI CUMPARATI OILOR NIMIC DAR NIMIC DE LA CIORILE BISNITATE SI SPECULANTE DIN PIATA ALEXANDRU !!!
In toate pietele din Iasi nu apuca sa vanda nici un taran sadea asa cum se spune, vand doar firme, firmulite, combinatii, etc ce iau marfa toata de la en-gros si o revand in piete.
Poate or fi chiar clientii nemultumiti ca au fost jefuiti la cintar si la pret si se intorc noaptea sa recupereze daunele
bravo anonimus
Asta e .. au xis ca nu i bun Starica ?? Tiron e bun ca este pensionar si sef aduna asta e.. E ca la biserica aduna ?? In piete e dezastru oamenii stau si ingheata ? Cu ce i ajuta Dl Tiron??
speculatii ce vand mere pun pe taraba in fata.. mere frumoase si tie in plasa iti pune mere mici stricate ,vacile batrane de la magazinu de carne de langa hala de asa zisa lactate oua vand carne stricata ce miroase pune in fata carne proaspat spalata si curatata dar ea e veche si plina de oase …cine sa le faca control ??
sunt de vina homeless care dorm prin canale, cauta prin tomberoane si bantuie noaptea.
Care comercianti acolo?! Poate vreti sa spuneti niste ciori care nu stiu cum sa iti mai bage mana in buzunar si sa te fure! Cat despre cel mai de sus care e suparat ca nustiu care a spus ca cei care vin dinafara orasului si ar trebui sa plateasca sa intre in Iasi, da, asa este! prea multi giugiumeti si gogaldai, tot felul de combinatori aciuati prin orasul asta care ne supra aglomereaza si polueaza cu toate gunoaiele de rable trecute cu 100 de lei ITP-ul.