Editorial

Ia foc obrazul clasei politice?

Publicat: 10 mart. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ia foc obrazul clasei politice
Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu

A explodat o bombă cu ceas. Epilogul primului act al uriașului scandal Roșia Montană. Când aproape nimeni nu se mai aștepta, România a câștigat un proces care putea să ne coste 7 miliarde de dolari. Dacă pierdeam în plin an electoral, urma să aibă loc un scandal politic fără precedent. Dar acum, că am câștigat? Se pune batista pe țambal?

Sub nicio formă! Tămbălăul ar putea să fie chiar și mai mare. Și într-o ipoteză, și-n cealaltă, aveam și avem obligația să stabilim, cu nume și prenume, lista completă a celor care au încercat să arunce în aer România și în ciuda victoriei noastre la mustață, au și reușit în bună parte. Voi dezbate această temă, dar nu înainte de a-i mulțumi în numele meu dar și în numele românilor dacă am asentimentul acestora doamnei Crenguța Leaua, o excepțională specialistă în arbitraj, profesor la facultatea de drept administrativ de la ASE, care s-a zbătut ca o leoaică în tăcere împreună cu întreaga sa echipă până când a reușit să facă praf și pulbere la Washington întreaga făcătură Gold Corporation.

Să nu fi știut autoritățile de la București că aveam șanse reale de a câștiga acest proces? De ce ni s-a spus, în ultima vreme, că vom pierde și că statul român va trebui să facă fel de fel de exchibiții pentru a reuși să-și plătească penalizările?

Motivul, deși de înțeles, este de neașteptat. În plin război electoral, trebuia anatemizat și ars de pe fața pământului tot ce a mai rămas din fostul partid USR în frunte cu Dacian Cioloș. Ca și când toți românii suferă de orbul găinii. Ca și când noi nu am ști că din patrimoniul UNESCO, pentru care Cioloș a pus semnătura, nu face parte întregul perimetru aurifer. Ci doar o zonă care, exploatată fiind cândva de către romani, a devenit istorică. Dar Cioloș și tot ce mai este legat de domnia sa trebuia lovit în moalele capului. La pachet cu Cătălin Drulă, actualul șef USR. Care a cotizat la o societate de brokeraj. Aceasta, în numele lui, cumpără și vinde acțiuni pe diverse burse. Între altele și pe bursa de la Toronto. Unde, ce să vezi? În ultimele câteva săptămâni, de când s-au reaprins spiritele generate de scandalul Roșia Montană, prețul acestora a crescut de patru ori. Numai că, atenție, suma totală tranzacționată este relativ modestă. Astfel încât saltul pentru toți investitorii nu a fost, de această dată, decât de câteva milioane de dolari. O nimica toată! Dacă ne raportăm la perioada de glorie a bursei de aur de la Toronto, când jongleriile verbale ale unui Băsescu și ale unui Ponta au generat câștiguri colosale pentru cei care cunoșteau cu o zi înainte conținutul declarațiilor care urmau să fie făcute de la cel mai înalt nivel. Am fost primul în acea perioadă care a publicat grafice concludente despre fluctuațiile generate în mod intenționat de cei doi pe bursa de la Toronto, i-am acuzat de premeditare și de complicitate și de atunci și până azi, nici Băsescu și nici Ponta nu au reacționat. Acelea au fost marile tunuri pe bursa din Toronto și nu câștigul modest, dacă el există cu adevărat, al lui Cătălin Drulă. La fel, nici Cătălin Drulă nu are dreptate și este tot rău intenționat atunci când îl atacă pe Marcel Ciolacu, afirmând că acesta ar fi manipulat bursa de la Toronto în interes personal. Argumentele în apărarea acestuia sunt aceleași.

Totuși, deznodământul acestui proces internațional, cu o miză uriașă, abia urmează să se producă. Marcel Ciolacu are de dat o singură socoteală. Trebuie să ne explice cum se face că s-a înșelat. Nu cumva a fost dezinformat chiar de către consilierul lui onorific, Victor Viorel Ponta, care a fost și este implicat până în gât în afacerea Roșia Montană? Dacă răspunsul este afirmativ, atunci trebuie să își asume această uriașă prostie. Dar mai trebuie să-și asume ceva. Să-și onoreze angajamentul pe care și l-a luat de curând și asupra căruia a revenit chiar ieri, de a pune la dispoziția opiniei publice și, firește, la dispoziția organelor de urmărire penală, întregul dosar Roșia Montană. Să-l desecretizeze! Dar și să ne explice de ce, în definitiv, a fost secretizat.

Dosarul Roșia Montană este o cutie a pandorei care va exploda literalmente în obrazul clasei politice. Se va vedea câți funcționari publici, mai înalți sau mai puțin înalți au fost complicii acestei făcături, montate de Gold Corporation, o societate care, de fapt, nu a avut nicio intenție de a exploata aurul de la Roșia Montană și nici nu are vreo competență în acest sens sau vreo expertiză, și nici măcar nu a deplasat în teren, măcar pentru a face o simulare, utilaje în scopul deplasării. Cine sunt acești complici români și cu ce s-au ales ei. Tocmai ne-a trecut pe la ureche un glonț dum dum. Vrem să știm cine l-a tras.

Vrem să știm care este răspunderea tuturor guvernelor de la Victor Ponta încoace pentru pericolul uriaș care a amenințat România. Deci, domnule Marcel Ciolacu, puneți dosarul pe masă. Chiar dacă colegi de-ai dumneavoastră vor fi ciuruiți.

Adauga un comentariu