Titlurile zilei

Iașul a intrat de astăzi în scenariul roșu! Iată toate interdicțiile care se vor aplica în următoarele două săptămâni. Barurile și restaurantele își vor suspenda activitatea la interior. Oamenii de afaceri sunt disperați: ”Suntem ruinați” – DOCUMENTE

Publicat: 20 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Iașul a intrat de astăzi în scenariul roșu Iată toate interdicțiile care se vor aplica în următoarele două săptămâni. Barurile și restaurantele își vor suspenda activitatea la interior. Oamenii de afaceri sunt disperați Suntem ruinați - DOCUMENTE
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi a transmis ratele de incidenta a localităţilor din judeţul Iaşi

De astăzi, 20 martie 2021, municipiul Iași intră în scenariul roșu după creșterea numărului de cazuri COVID-19. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a emis o hotărâre prin care municipiul va intra în acest scenariu pentru următoarele două săptămâni. Și mai multe comune din jurul municipiului Iași vor intra în scenariul roșu. Doi dintre cei mai importanți oameni de afaceri ieșeni, Mihai Zaharescu (patronul restaurantului Fire Ribs) și Vasile Pușcașu (patronul hotelului Traian) nu sunt de acord cu deciziile luate de Comitetul Județean pentru Situaţii de Urgenţă (C.J.S.U.)

Surpriză neplăcută pentru afaceriștii din industria HoReCa din municipiul Iași. De astăzi, 20 martie 2021, orașul a intrat oficial pentru următoarele două săptămâni în scenariul roșu al cazurilor de COVID-19. Municipiul a atins o incidență de 3,12 la mia de locuitori, ceea ce a făcut ca autoritățile să impună o serie de restricții. Astfel, în perioada 20 martie – 2 aprilie 2021, barurile, restaurantele, sălile de cinema, cele de spectacole, precum și sălile de jocuri de noroc își vor suspenda activitatea la interior. Decizia autorităților ieșene va cuprinde și comunele Tomești (3.06), Aroneanu (3,19), care de asemenea vor intra de astăzi în scenariul roșu. Pe lângă aceste localități, în scenariul roșu mai sunt și comunele Miroslava (4,4 la mia de locuitori) și Valea Lupului (3,48). Comuna Roșcani are o incidență de 5,11 cazuri la mia de locuitori, însă această localitate se află în carantină deja pentru două săptămâni.

Scenariu roșu de Covid în municipiul Iași

CJSU a decis încă de ieri ca municipiul să intre în scenariul roșu al cazurilor de COVID-19. Incidența de 3,12 a fost calculată la numărul de locuitori ai orașului. Ieri s-au înregistrat 91 de cazuri noi, numărul total de cazuri în municipiul Iași fiind de câteva mii de bolnavi.

Odată cu intrarea în scenariul roșu, în municipiul Iași, activitățile ce presupun prezența oamenilor în interior se suspendă. De exemplu, restaurantele și cafenelele vor putea să își desfășoare activitatea doar la exterior. Sălile de jocuri de noroc, cu excepția Loteriei Naționale, cele de spectacole sau cinematografele își vor suspenda activitatea până pe 2 aprilie 2021, chiar dacă incidența va scădea sub cifra de 3 la mia de locuitori. Conform deciziei, este permisă prepararea și comercializarea hranei care nu se consumă în spațiile respective. Scenariul roșu mai presupune și faptul că nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci. Decizia legată de scenariul roșu era plauzibilă încă de acum câteva zile.

Restricții peste restricții în municipiul Iași

Pe lâgă restricțiile din industria HoReCa, CJSU a arătat că și activitățile de organizare și desfășurare în aer liber a spectacolelor de tipul drive-in, spectacolele, concertele, festivalurile publice și private sau alte activități și evenimente culturale sunt interzise.

„Se interzice organizarea de evenimente private, respectiv nunți, botezuri, mese festive etc., atât în spații deschise, cât și închise. Sunt interzise și desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private pe întreaga perioadă a stării de alertă pe teritoriul României”, se arată în decizia CJSU Iași.

Elevii vor veni la școală

Decizia CJSU a vizat și instituțiile de învățământ. Elevii vor veni în continuare la cursuri, cu excepția elevilor din ani terminali. O parte din cei de clasele a VIII-a și a XII-a vor veni la ore în format fizic, dar vor activa și în sistem online. Prefectul Marian Grigoraș a explicat și în ce constă decizia.

„Privitor la instituțiile de învățământ, grădinițele și clasele primare continuă să funcționeze. Scenariul roșu din municipiu va modifica doar activitatea claselor a VIII-a și a XII-a, care vor activa în sistem hibrid, jumătate prezenți fizic, jumătate online”, a spus Marian Grigoraș, prefectul județului Iași.

Doi dintre cei mai importanți oameni de afaceri ieșeni, Mihai Zaharescu (patronul restaurantului Fire Ribs) și Vasile Pușcașu (patronul hotelului Traian) nu sunt de acord cu deciziile luate de C.J.S.U.

”Este o situație destul de critică, foarte grea. Mai ales că iarăși nu știm ce să facem cu angajații în aceste două săptamâni. Nu pot trăi cu acești bani. HoReCa a mers prost în această perioadă. Chiar dacă am deschis, lumea este foarte panicată. Eu cred că este o realitate cu acest virus. Trebuie să ne păzim. Totuși, nu cred că restaurantele sunt cele care îmbolnăvesc lumea. Se putea gândi altfel la nivel național. Trebuie să respectăm aceste reguli. Nu avem încotro. Nu putem face altfel decât e ordinul dat. Așteptăm acele granturi despre care nimeni nu mai spune nimic. S-au amânat datoriile către stat, către furnizori. Eu, din fericire, nu am amânat nimic. Sunt la zi și cu furnizorii. A trebuit să intrăm în liniile de credit pentru a plăti furnizorii, statul. Sunt alții care au fost afectați”, a declarat Mihai Zaharescu, patronul restaurantului Fire Ribs.

De aceeași părere a fost și Vasile Pușcașu:

„Este de neconceput ce se întâmplă. Am spus-o şi în alte rânduri. Nu cred că cei care au restaurante sunt vinovaţi de ce se întâmplă la noi în ţară şi în Iaşi. Supermarketurile, de exemplu de ce nu se închid dacă mergem pe acelaşi principiu? Care e diferenţa între un supermarket şi un restaurant unde se respectă distanța, oamenii respectă regulile. Înţeleg, sunt nişte reguli care ar trebui aplicate pentru toţi. Cei cu restaurante, hoteluri trag de fiecare dată. Suntem deja ruinaţi. Ce putem spune mai mult. Ne aşteaptă falimentul. Alea mai mici au închis. Noi la fel.

O să închidem. Dacă trimitem oamenii acasă, dacă nu avem clienţi. Cu ce să supravieţuim? Sprijin din partea statului nu am primit. Au primit unii. Probabil pentru capitalul de lucru. Eu nu am primit nimic. Odată ce nu îmi pot desfăşura activitatea mi se pare normal să se vină cu măsuri de sprijin. Impozite plătim. Taxe plătim. Primăria nu a venit să ne spună că ne scutesc de taxe şi impozite pe anul acesta. Nimeni nu a venit cu astfel de propuneri. Toţi ne cer bani şi ne închid! Nu se poate aşa ceva!”, a declarat Vasile Pușcașu, patronul hotelului Traian.

 

 

 

 

Adauga un comentariu