Titlurile zilei

Iașul a intrat de astăzi în scenariul roșu! Iată toate interdicțiile care se vor aplica în următoarele două săptămâni. Barurile și restaurantele își vor suspenda activitatea la interior. Oamenii de afaceri sunt disperați: ”Suntem ruinați” – DOCUMENTE

Publicat: 20 mart. 2021
Imagine generală din municipiul Iași
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi a transmis astăzi, 24 martie 2021, ratele de incidenta a localităţilor din judeţul Iaşi. Astfel, Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Iaşi a transmis incidenta cumulată a cazurilor pe 14 zile în cele 98 de localităţi ieşene

De astăzi, 20 martie 2021, municipiul Iași intră în scenariul roșu după creșterea numărului de cazuri COVID-19. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a emis o hotărâre prin care municipiul va intra în acest scenariu pentru următoarele două săptămâni. Și mai multe comune din jurul municipiului Iași vor intra în scenariul roșu. Doi dintre cei mai importanți oameni de afaceri ieșeni, Mihai Zaharescu (patronul restaurantului Fire Ribs) și Vasile Pușcașu (patronul hotelului Traian) nu sunt de acord cu deciziile luate de Comitetul Județean pentru Situaţii de Urgenţă (C.J.S.U.)

Surpriză neplăcută pentru afaceriștii din industria HoReCa din municipiul Iași. De astăzi, 20 martie 2021, orașul a intrat oficial pentru următoarele două săptămâni în scenariul roșu al cazurilor de COVID-19. Municipiul a atins o incidență de 3,12 la mia de locuitori, ceea ce a făcut ca autoritățile să impună o serie de restricții. Astfel, în perioada 20 martie – 2 aprilie 2021, barurile, restaurantele, sălile de cinema, cele de spectacole, precum și sălile de jocuri de noroc își vor suspenda activitatea la interior. Decizia autorităților ieșene va cuprinde și comunele Tomești (3.06), Aroneanu (3,19), care de asemenea vor intra de astăzi în scenariul roșu. Pe lângă aceste localități, în scenariul roșu mai sunt și comunele Miroslava (4,4 la mia de locuitori) și Valea Lupului (3,48). Comuna Roșcani are o incidență de 5,11 cazuri la mia de locuitori, însă această localitate se află în carantină deja pentru două săptămâni.

Scenariu roșu de Covid în municipiul Iași

CJSU a decis încă de ieri ca municipiul să intre în scenariul roșu al cazurilor de COVID-19. Incidența de 3,12 a fost calculată la numărul de locuitori ai orașului. Ieri s-au înregistrat 91 de cazuri noi, numărul total de cazuri în municipiul Iași fiind de câteva mii de bolnavi.

Odată cu intrarea în scenariul roșu, în municipiul Iași, activitățile ce presupun prezența oamenilor în interior se suspendă. De exemplu, restaurantele și cafenelele vor putea să își desfășoare activitatea doar la exterior. Sălile de jocuri de noroc, cu excepția Loteriei Naționale, cele de spectacole sau cinematografele își vor suspenda activitatea până pe 2 aprilie 2021, chiar dacă incidența va scădea sub cifra de 3 la mia de locuitori. Conform deciziei, este permisă prepararea și comercializarea hranei care nu se consumă în spațiile respective. Scenariul roșu mai presupune și faptul că nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci. Decizia legată de scenariul roșu era plauzibilă încă de acum câteva zile.

Restricții peste restricții în municipiul Iași

Pe lâgă restricțiile din industria HoReCa, CJSU a arătat că și activitățile de organizare și desfășurare în aer liber a spectacolelor de tipul drive-in, spectacolele, concertele, festivalurile publice și private sau alte activități și evenimente culturale sunt interzise.

„Se interzice organizarea de evenimente private, respectiv nunți, botezuri, mese festive etc., atât în spații deschise, cât și închise. Sunt interzise și desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private pe întreaga perioadă a stării de alertă pe teritoriul României”, se arată în decizia CJSU Iași.

Elevii vor veni la școală

Decizia CJSU a vizat și instituțiile de învățământ. Elevii vor veni în continuare la cursuri, cu excepția elevilor din ani terminali. O parte din cei de clasele a VIII-a și a XII-a vor veni la ore în format fizic, dar vor activa și în sistem online. Prefectul Marian Grigoraș a explicat și în ce constă decizia.

„Privitor la instituțiile de învățământ, grădinițele și clasele primare continuă să funcționeze. Scenariul roșu din municipiu va modifica doar activitatea claselor a VIII-a și a XII-a, care vor activa în sistem hibrid, jumătate prezenți fizic, jumătate online”, a spus Marian Grigoraș, prefectul județului Iași.

Doi dintre cei mai importanți oameni de afaceri ieșeni, Mihai Zaharescu (patronul restaurantului Fire Ribs) și Vasile Pușcașu (patronul hotelului Traian) nu sunt de acord cu deciziile luate de C.J.S.U.

”Este o situație destul de critică, foarte grea. Mai ales că iarăși nu știm ce să facem cu angajații în aceste două săptamâni. Nu pot trăi cu acești bani. HoReCa a mers prost în această perioadă. Chiar dacă am deschis, lumea este foarte panicată. Eu cred că este o realitate cu acest virus. Trebuie să ne păzim. Totuși, nu cred că restaurantele sunt cele care îmbolnăvesc lumea. Se putea gândi altfel la nivel național. Trebuie să respectăm aceste reguli. Nu avem încotro. Nu putem face altfel decât e ordinul dat. Așteptăm acele granturi despre care nimeni nu mai spune nimic. S-au amânat datoriile către stat, către furnizori. Eu, din fericire, nu am amânat nimic. Sunt la zi și cu furnizorii. A trebuit să intrăm în liniile de credit pentru a plăti furnizorii, statul. Sunt alții care au fost afectați”, a declarat Mihai Zaharescu, patronul restaurantului Fire Ribs.

De aceeași părere a fost și Vasile Pușcașu:

„Este de neconceput ce se întâmplă. Am spus-o şi în alte rânduri. Nu cred că cei care au restaurante sunt vinovaţi de ce se întâmplă la noi în ţară şi în Iaşi. Supermarketurile, de exemplu de ce nu se închid dacă mergem pe acelaşi principiu? Care e diferenţa între un supermarket şi un restaurant unde se respectă distanța, oamenii respectă regulile. Înţeleg, sunt nişte reguli care ar trebui aplicate pentru toţi. Cei cu restaurante, hoteluri trag de fiecare dată. Suntem deja ruinaţi. Ce putem spune mai mult. Ne aşteaptă falimentul. Alea mai mici au închis. Noi la fel.

O să închidem. Dacă trimitem oamenii acasă, dacă nu avem clienţi. Cu ce să supravieţuim? Sprijin din partea statului nu am primit. Au primit unii. Probabil pentru capitalul de lucru. Eu nu am primit nimic. Odată ce nu îmi pot desfăşura activitatea mi se pare normal să se vină cu măsuri de sprijin. Impozite plătim. Taxe plătim. Primăria nu a venit să ne spună că ne scutesc de taxe şi impozite pe anul acesta. Nimeni nu a venit cu astfel de propuneri. Toţi ne cer bani şi ne închid! Nu se poate aşa ceva!”, a declarat Vasile Pușcașu, patronul hotelului Traian.

 

 

 

 

Comentarii
 • Puscasu un hot cotrabandis cu autobuze (Chirica stie), Zaharescu un evazionist care vinde, vinde si nu mai dă bon fiscal. Asa a fost sfatuit de bunii sai prieteni de la Take&Eat care au fost evacuati de la parterul finantelor

 • Importanți oameni de afaceri ? 😂😂😂😂😂 cu ce contribuie un restaurant de care nu am auzit la veniturile orașului ? Toți sunt evazioniștii . Mereu se plânge de mila restaurantelor . Nu ele sunt importante . Importante sunt școlile . Importantă este educația . Domnii , patroni de restaurante , nu văd ce se intamplă in țările din UE ? Acolo sunt restricții mai mari decât la noi . Tari întregi sunt in carantina ,

 • IT istii, videochatistii si multinationalele nu fac evaziune fiscala?
  Pe astia nu i vedeti?Ca lucreaza si la vreme de pandemie la demolarea economiei.

 • Barurile si restaurantele inchise ? nui nimic !, se bea ilegal in continuare in draci peste tot , toate magazinele de prin comune si sate sunt de fapt crasme iliegale cu ceva scaune , mese ”intamplator” la intrare, toate ”Cramele” vinzatoare de vinuri vand in draci la pahar !, sunt 1000000 de exemple !, vreti doua ANAFule ?, crama din statia din Podu Ros are in fiecare zi la prima ora dimineata banca din fata plina cu betivi care beau zilnic acolo, crasma ilegala adica ”magazinul alimentar” din Lunca Cetatuii de la drumul judetean in intersectie cu centura orasului are ilegal si camera separata de magazin pentru betzivi !, dar nu numai ei sunt asa ci toti peste tot !, hai cu controalele ca se pot face bani la buget cu milioanele lenesilor, adormitilor si inputitilor !

 • Așa e Vasile! In Dacia lângă parcul nou amenajat ,langa biserică e o cloaca,wc de crama unde vin toti alcolistii din cartier…isi fac nevoile pe florile si gazonul lui Chirica! Rușine…Sau facut sesizari,a venit poliția locala,au dat la pace si e la fel! Si asta zi de zi de la ora 7 la ora 22😡

 • Pun imediat doliu la matura pentru amandoi.
  Vedeti ca pe la Barlad nu e scenariu rosu. Poate mergeti acolo sa faceti „afaceri” asa cum le-ati facut aici. Nu va mai vaicariti, scoateti de la tescherea tot ce ati dosit atatia ani (ala cu nedatul de bon fiscal stie ce zic, ori, mai prost, l-or fi defosat proprii chelneri !!!) si rugati-va pentru vremuri mai bune.

 • Vi-i usor sa inchideti horeca, din scaunele voastre de bugetari, dar in acest sector mai castiga niste salarii si multi alti angajati, nu numai patronii huliti de voi, comunistii !! Spuneti ca asa fac si vesticii, dar acolo ajutoarele promise , au si fost acordate!!!…nu toti avem PCR sa ne angajam la marele si nepasatorul Stat, sa incasam salarii pe nemunca, acele slugi de partide, care sper sa se simta !!!..la vreme de necaz, ar trebui sa facem sacrificii cu totii, nu numai unii, exp horeca si altii, care nu au nici o tangenta cu anticovidul, huzur!

 • Este foarte proasta strategia, daca se poate numi asa, a celor ce decid intrarea in aceste scenarii. Pai daca ai vazut ca a trecut deja de cifra legala, nu mai stai sa urce cu inca vreo 2-3 procente, gen Roscani si altele. Este normal sa creasca cifrele si in celelalte localitati, oamenii circula. Pentru acesti factori de decizie trebuie deschise dosare penale de zadarnicire a combaterii bolilor.Si o alta anomalie este cea cu focarele cumulate.

 • prosti cei de deschid afaceri ca sa plateasca unor retardati salarii si dupa sunt huiduiti . Dobitocilor in horeca sunt atati angajati..radeti cand auziti ca merge prost unui patron dar pe langa el raman fara activitate si ceilalti. Dar ce sa ceri celor ingusti la minte . Va doresc nici dracu sa nu va tina angajati

 • Ăștia de sunteți afaceriști, de va durea așa tare, azi erați toți strânși la un loc și le dădeați foc și ălora de tot dau legi de astea și la legile lor, dar așa dacă nu luați măsuri sa va faceți vocile auzite, mai bine nu va mai afișați numele și frustrările in public pt ca sunteți la fel ca testul, așteptați sa vedeți ce fac alții care la rândul lor nici ei nu fac nimic.
  Leproșii ăștia de dau legi, li se pregătește ceva, exilul ar fi ceva modern și elegant, poate luați foc cu tot cu consiliul vostru sau poate va mai bubuie câte o vila…oricum adevarul despre prostia cu pandemia va ieși la suprafața și abia atunci se va mai schimba lumea, când se va dovedi ca ați fost partizanii unei conspiratii mondiale…și ca sa le fie bine ar fi bine sa li se confiște și averile atunci când va veni vremea!
  Părerea mea! Ieșiți in strada și cereți-vă drepturile nu prin presa milogeala și smiorcaială

 • Foarte bine. Imi vine greu sa cred ca au ramas crasmarii fara lovele sa-si conserve afacerile. Nu ei vindeau o apa la jumate’ cu 8 lei?? Sanatatea inainte de toate. Se poate si fara restaurante. Mancam acasa. Mare rahat ca se inchid dughenele. La munca patroneilor. Aveti unde. In celelalte sectoare. Spor la treaba.

 • Se poate manca si bea acasa. Nu este nenorocire. Doar ca nu mai au unii unde sa-si etaleze beshinile la masa. Mare partz. Sa le inchida de tot. Vai draga doamne acum le pasa patronilor de angajati…ca ce fac cu ei. Tocmai am varsat o lacrima. De parca s-ar inchide fabrici cu sute de angajati. Reprofilare si patronii la munca. Na ca s-a intors roata. Sanatatea primeaza !!! Nu crasmele si bodegile evazioniste

 • Se poate manca si bea acasa. Nu este nenorocire. Doar ca nu mai au unii unde sa-si etaleze beshinile la masa. Mare partz. Sa le inchida de tot. Vai draga doamne acum le pasa patronilor de angajati…ca ce fac cu ei. Tocmai am varsat o lacrima. De parca s-ar inchide fabrici cu sute de angajati. Reprofilare si patronii la munca. Na ca s-a intors roata. Sanatatea primeaza !!! Nu crasmele si bodegile evazioniste

 • Ca la noi la nimeni, Bucurestiul are 4,8%la mie si nu e in scenariu rosu, Iasul are 3,2%la mie si e in scenariu rosu, moldoveni sunt t mai prosti, rusine la cei din conducerea prefecturi Iasi

 • Mi-e mila de aia putinii cu afaceri mici si cinstite da de restul care fura la greu, n-are de ce sa-mi fie mila. Vorba alora, mancam acasa, e si mai sanatos si mai ieftin.
  Nu pot sa nu intreb da mall-urile, supermarketurile si alte magazine unde vanzatorii nici nu se obosesc sa tina masca corect pe fata sau sa-si dezinfecteze mainile cand umbla cu marfa, si unde nu vezi niciodata pe cineva ca dezinfecteaza suprafetele cum se face in strainatate, alea de ce nu se inchid?
  Ori patronii lor au spate politic mai mare si dau spaga mai grasa?!!
  Da in mijloacele de transport de ce se permite sa se stea ca sardelele, multi din calatori cu masca sub barbie, tusind si stranutand?
  Mai lasati revolutia. Romanul pe langa ca e murdar mai e si comod cu mofturi si pretentii nejustificate.

 • Anunt locuri de munca: Angajez patroni de crasme proaspat falimentari la diferite munci in curte. Gradinarit, maturat alei, tuns gazon..etc. Sa se inchida crasmele si restaurantele. Adevarate focare de covid si mai ales de evaziune. Se poate si fara. Nu moare nimeni fara crasme.

 • Prostii astia cu iesitul in strada… mai bine iesiti la munca. Pentru ce sa iesiti in strada?? Ca se inchid barurile? Ca nu puteti orbecai noaptea prin crasme in timp ce lumea zdravana la cap, doarme ? Daca va uzati gurile cu iesitul in strada si vedeti ca nu iese nimeni, chiar nu va da de gandit lucrul asta?? Nu intelegeti ca ganditi minoritar?? Sau mai pe romaneste…sunteti tampi. Ca sa iasa lumea in strada trebuie convinsa cu argumente de oameni normali si nu cu idioteniile voastre fantasmagorice. Mergeti la somn ca se apropie ora zece si poate de luni va loveste totusi si mersul la munca.

 • Cel mai nasol e pentru Horeca…și nu mă refer strict la restaurante..mă refer de la cei care asigură materia primă și o data de Horeca e închisă pauza…și mă refer la producători locali,nu hipermarketuri și până la angajați.Sunt mii de ospătari,chelneri etc care au rămas sau rămân pe dinafară,cât timp alte locuri de munca nu sunt …cu ce trăiesc acei oameni?cu ce își plătesc rate,chirii etc?Nu e faza ca putem manca acasă e faza de ce fac ei…patronii daca au un ban pus deoparte închid și au din ce trăi ce fac angajații?Ce fac de asemenea românii care aveau nunti anul trecut și le au amânat pe anul asta și s ar putea ca.nici.anul.asta sa nu le.faca și bani au dat?Școala online nu face decât să crească numărul analfabeților funcționali.Stiu un caz lucrează la un restaurant din Iași de 6 luni trăiește cu 400 lei pe lună și își caută de munca dar nu găsește.Haideti sa nu asociem Horeca = patroni / mâncat acasă și atât și privim mai în ansamblu.

 • Nu ue handicapatule. Stai in pula mea in casa ca oaia asa cum ai fost invatat. Catelus cuminte ce esti. Lasa i pe astia de la conducere sa ne omoare. Chiar asa prosti sunteti nu vedeti ce se intampla. Ne baga in groapa idiotilor. Sunt atatia oameni ramasi fara locuri de munca, pe tine te doare in pula ca probabil stai in apartament cu ma ta la 50 de ani cat ai si traiti din pensia ei. Nu toti is asa norocosi ca tine.

 • Dă-i dreq pe patronii lui pește!
  Escroci îmbogățiți pe spinarea altora!
  Crama aia din stație din Pd Roș era full în seara asta,stăteau machitorii afară cu paharele în mână,poliția e unsă…

 • Sa se deschida cand voi spune eu. Mare rahat ca se inchid dughenele tinerilor frumosi si liberi. Marsh la munca leprelor. Noapta somn si ziua la serviciu. Mare cacat ca nu se mai circula noaptea. Ratatii orbecaiau noaptea pe strazi. O masura foarte buna. I-auzi..plm..se simt inchisi.. inchisi la cap ca nu v-a baricadat nimeni in casa. Dar de..ei nu mai pot curvasari si betivani noaptea… Iar pentru patroneii ingrijorati de ospatari, indruma-tii catre AJOFM. Azi erau peste 3000 de locuri de munca disponibile.

 • Sotului meu tocmai i-a curs o lacrima din mataranga pentru patronii astia de se duc la vale. Sa mearga la munca ca nu a murit nimeni din asta.

 • Copii voi fiti cuminti… la ati e plin .. nu.. upu e dat peste cap … si voi stati in casa ca oile si faceti’va un 2…3 vaccine si sigur nu se va sti de la ce se moare … si nu va mai ganditi la marunt

 • Pușcariu sa nu se plânga.sa nu uite cand platea salarii la unistil pe 2 state de plata iar dna elena si mocanu furau din tichetele de masa ale șoferilor.evaziune la greu.

 • Nemernicilor , magazinele alimentare sunt arhipline, la fel și cele de bricolaj . Și voi închideți afacerile mici. Nenorociților

 • Mai nonorocitilor. Hai sa va spun ceva. Sunt prea smecher prea frumos prea asea, toate calitatile de baietas le am. Stiu ca sunteti invidiati. Futuva rasa n gura de nonorociti

 • la roscani cati vaccinati aveti sa purtat masca cati au tlf si cati stiu de programare ??????? da adeverinte?????va bateti joc de ei.ta ti gasit pe cei mai fraieri din judet si primitivi/

 • ce vreti politist la usa cramelor.sa nu mai stea betivii de cartier adica parinti si bunicii vostri.probabil sau dat amenzi/nu poti fugari un om atata timp cat va cacati pe voi cu dreptul omului cu libera circulatie cu libertatea pe domeniul public si altele.luati va tati si bunici acasa.sa bea acasa .sunt crame cu cod caen vin varsat si cu amanuntul ca orice bar/

 • ce vreti politist la usa cramelor.sa nu mai stea betivii de cartier adica parinti si bunicii vostri.probabil sau dat amenzi/nu poti fugari un om atata timp cat va cacati pe voi cu dreptul omului cu libera circulatie cu libertatea pe domeniul public si altele.luati va tati si bunici acasa.sa bea acasa .sunt crame cu cod caen vin varsat si cu amanuntul ca orice bar/

Adauga un comentariu