Actualitate

Iașul, pe locul doi în țară la număr de cazuri de gripă! Trei persoane au decedat, iar alte zeci sunt internate în spital!

Publicat: 17 feb. 2020

Un tip de virus gripal a plasat Iașul pe locul doi în țară ca număr de cazuri. Zeci de ieșeni au fost diagnosticați cu gripă numai în ultimele două săptămâni. Medicii sunt în alertă!

Iașul se află pe locul doi în țară ca număr de cazuri de gripă. De la începutul lunii și până în prezent, au fost înregistrate 63 de cazuri de gripă și trei decese. Reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică susțin faptul că activitatea gripală a avut un trend crescător, menținându-se în continuare peste nivelul așteptat și cu extindere națională. În România au fost raportate în ultimele două săptămâni 7.577 cazuri de gripă clinică, răspândită pe întreg teritoriul țării. Se observă o creștere semnificativă față de 7.022 cazuri raportate în săptămâna precedentă și de trei ori mai multe comparativ cu cele raportate în aceeași săptămână a anului precedent, unde au fost înregistrate 2.489 cazuri.

Iașul, pe locul doi în țară

Conform statisticii actualizate de către Institutul Național de Sănătate Publică, Iașul se află pe locul doi în țară ca număr de cazuri de gripă A, subtip H1. În perioada 03.02.2020 – 09.02.2020 au fost raportate 63 de cazuri și trei decese. Bucureștiul se află pe primul loc, cu 383 cazuri totale de gripă. Până în prezent, în România au fost raportate 16 decese nou-confirmate cu virus gripal. De la începutul sezonului 2019-2020 au fost înregistrate 34 decese confirmate cu virus gripal, din care 25 tip A, subtip (H1)pdm09, 5 tip A, subtip H3, 2 tip B, o coinfecție de AH3+B și una tip A.

Cazuri de două ori mai multe decât anul trecut

Conform datelor furnizate de către Institutul Național de Sănătate Publică, anul trecut, exact în aceeași perioadă, au fost înregistrate 122 de decese, de 3,8 ori mai multe decât în acest an. La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute, gripă clinică și pneumonii a fost de 165.598, cu 59.2% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent, când au fost 103.996 cazuri și cu 3.2% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară, când au fost înregistrate 171.081 cazuri.
Până la data de 09.02.2020 au fost vaccinate antigripal 1.493.404 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit de Ministerul Sănătății.

Cum evitați răspândirea virusului gripal?

Specialiștii recomandă să consultați medicul de familie pentru simptome care sugerează gripa, inclusiv pentru a stabili o eventuală indicație de spitalizare. Totodată, bolnavul trebuie izolat la domiciliu. Cei care strănută sau tușesc trebuie să utilizeze batiste de unică folosință și trebuie să aibă o igienă adecvată a mâinilor, în vederea prevenirii răspândirii virusului. În această perioadă, se recomandă evitarea aglomerațiilor și să se facă triaj epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie.

Comentarii
 • in primul rand deosebirea intre raceala si gripa. gripa este caracterizata de>

  Fever – febra
  Aches – dureri musculare difuze
  Chills – frisoane
  Tiredness – oboseala
  Sudden onset – debut brusc

Adauga un comentariu