Titlurile zilei

Iașul sub zăpezi! Accidente rutiere pe bandă rulantă și drumuri închise în județ. Se intervine pentru deblocarea străzilor acoperite de prima zăpadă!

Publicat: 30 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Iașul sub zăpezi Accidente rutiere pe bandă rulantă și drumuri închise în județ. Se intervine pentru deblocarea străzilor acoperite de prima zăpadă

Iașul se află sub o atenționare meteorologică Cod Galben de intensificări ale vântului și ninsoare timp de mai multe zile. Numeroase drumuri din județ au fost blocate în urma viscolului puternic, iar mai multe accidente rutiere s-au petrecut din cauza neadaptării la condițiile meteo. Pe marginea drumurilor sunt văzute numeroase autoturisme răsturnate sau blocate în șanțuri. Echipele de permanență ale Primăriei Iași au fost scoase la stradă cu efective mărite, în vreme ce echipajele DRDP Iași au intervenit în zone precum Sirețel, Fântânele, Strunga, Moțca sau Ruginoasa pentru deblocarea drumurilor. Șoferii au la dispoziție o aplicație prin care pot urmări în timp real traseele urmate de utilajele de deszăpezire.

Atât pe raza municipiului, cât și a județului Iași, se circulă în condiții extrem de dificile din cauza precipitațiilor abundente din această perioadă. Județul Iași s-a aflat sub avertizare de cod galben până duminică, la ora 22:00, însă este foarte posibil ca meteorologii să extindă alerta și în următoarele zile, având în vedere prognozele. Prima zăpadă a anului a provocat o serie de probleme pe drumurile din județ, fiind afectate localități precum Strunga, Moțca, Ruginoasa, dar și drumurile din sudul județului.

„Drumarii au acționat toată noaptea atât pe drumurile naționale, cât și pe cele județene, iar zonele care au pus probleme au fost cele cu viscol puternic și unde relieful favorizează adunarea zăpezii pe șosele: Strunga, Moțca, Ruginoasa și cea dinspre limita cu județul Vaslui. Din cauza viscolului, drumul comunal DC 140 Chișcăreni – Fântânele a fost închis. Lungimea sectorului de drum afectat este de aproximativ 6 km. Utilajele de deszăpezire vor interveni imediat ce intensitatea vântului se va diminua. Atenționarea cod galben durează până în această seară (29 decembrie – n.r.), la ora 22:00”, a precizat Marian Grigoraș, prefect al Județului Iași.

Accidente rutiere pe bandă rulantă la Iași

Pe raza județului au fost înregistrate mai multe accidente rutiere din cauza neadaptării la condițiile meteo. Pe marginea drumurilor sunt văzute numeroase autoturisme răsturnate sau blocate în șanțuri. Din fericire, nu a fost înregistrat niciun accident mortal, însă numeroase victime au fost transportate la spital cu răni ușoare. Cel mai grav accident a avut loc duminică dimineața, aproape de Răducăneni, implicat fiind un microbuz înmatriculat în Republica Moldova.

„Cei 9 pasageri sunt în afara oricărui pericol, doar 3 dintre aceștia fiind răniți ușor. Cauza accidentului este neadaptarea vitezei la condițiile carosabilului umed”, au precizat reprezentanții Prefecturii Iași.

Un alt accident a avut loc pe DN 28, Strunga, județul Iași, cu două autoturisme implicate. Accidentul s-a soldat cu două persoane rănite, cauza fiind neadaptarea vitezei la condițiile de drum și intrarea pe contrasens.

Alte accidente au fost înregistrate în zona localității Poieni, acolo unde o femeie rănită a fost transportată la spital după ce mașina în care se afla s-a răsturnat. Totodată, un incident similar a avut loc în apropiere de Târgu Frumos, acolo unde a avut loc un accident soldat cu două victime.

Mașini blocate pe drumurile naționale și județene

Unele drumuri au fost blocate din cauza defecțiunilor întâlnite la mașini. Pe DN 24, județul Iași, la km 162+800, pe raza localității Satu Nou (comuna Schitu Duca), un TIR a rămas imobilizat în trafic, din cauza unei probleme la motor. Circulația a fost îngreunată pe sensul de venire spre Iași.

„Echipele DRDP Iași acționează pentru asigurarea viabilității stării carosabile, în condiții de ninsori mărunte și carosabil acoperit cu zăpadă frământată (tratată cu antiderapant), în strat de 0-1 cm. Carosabilul este umed cu sectoare de zăpadă framântată în strat de maximum 2 cm, în majoritatea județelor regiunii. Ninge mărunt și viscolit în toate județele din aria de administrare, excepție făcând județul Galați, unde se înregistrează lapoviță. În prezent, pe raza DRDP Iași sunt în acțiune 136 de autoutilaje”, au explicat reprezentanțiI DRDP Iași.

Salubris, Servicii Publice și Citadin au scos echipele la stradă

Conducerea Primăriei Iași a dispus tuturor direcțiilor și societăților din subordine să se mobilizeze pentru ca municipiul să fie afectat cât mai puțin de vremea severă de iarnă. Citadin SA, Servicii Publice SA, Salubris SA și Compania de Transport Public SA au la dispoziție, în total, 188 de utilaje și autovehicule, cu 36 mai multe ca în sezonul trecut. În tura din noaptea de sâmbătă spre duminică, 28 spre 29 decembrie, între orele 20:00 și 8:00, Citadin SA a intervenit pe toate traseele cu nouă autocamioane, 10 sărărițe, 17 tractoare cu lamă, un încărcător frontal și 32 de angajați.

Salubris SA a folosit patru utilaje și 225 de kilograme de clorură de sodiu în activitatea de deszăpezire a căilor pietonale. Compania dispune de 25 de utilaje, anume opt sărărițe cu lamă, 10 utilaje de deszăpezire a trotuarelor (motocultoare cu lamă și turbină), trei încărcătoare cu lamă și patru autobasculante. Totodată, pentru materialul antiderapant sunt utilizate 150 de lăzi stradale noi.

Unde poți apela pentru a cere ajutor în această perioadă

Problemele legate de starea drumurilor din municipiu pot fi sesizate la numărul de telefon al Citadin SA 0232.236.000.
Pentru eventualele probleme apărute pe trotuare sau zone pietonale este disponibil numărul de telefon 0232.270.223 al Salubris SA. Eventualele probleme legate de circulația mijloacelor de transport public pot fi sesizate la numerele de telefon ale SC Compania de Transport Public SA 0232.267.772 și 0800.110.427.
De asemenea, echipele DRDP Iași vor fi la datorie în această perioadă. Numerele de contact importante pentru probleme pe drumurile naționale – 0232.213.168 (Direcția Regională Drumuri și Poduri Iași) sau 0332.411.845 (Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor). Dispeceratul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență poate fi apelat la numărul unic 112.

Adauga un comentariu