Local

Iată ce au votat ieșenii! USR și PSD au făcut alianţă, atât în Consiliul Județean cât și în Consiliul Local Iași

Publicat: 22 apr. 2021
Colaj cu Cosette Chichirău, Maricel Popa și Marius Bodea
Cosette Chichirău, Maricel Popa și Marius Bodea au o alianță în Consiliul Local Iași și Consiliul Județean. USR și PSD votează cot la cot

Noi lucruri ies la iveală despre cea mai nouă alianţă politică la nivel de judeţ Iași. Vorbim despre faptul că USR Iași a votat, cot la cot, împotriva bugetului Judeţului Iași, cu PSD. La nivel de Consiliu Local situaţia este la fel. În cursul zilei de ieri, 21 aprilie 2021, cei din USR și PSD au votat la fel în comisiile din CL.

Cu toate că în spaţiul public par a fi două partide cu o ideologie diferită, iar cei de la USR și-au făcut o imagine de dușmani de moarte ai PSD-ului (de altfel, o mare parte a electoratului lor au votat cu ei datorită poziţionării împotriva PSD), la nivel de înţelegeri în culise, cele două partide sunt mai degrabă prietene decât adversare.

La Consiliul Judeţean Iași, PSD și USR au votat împotriva bugetului

Deși anunţat un buget record pentru judeţul Iași, PSD și USR au votat împotriva acestuia. Motivele pentru care au votat contra sunt ambiguee dacă e să ţinem cont de faptul că în schimb nu au venit cu ceva concret. De altfel și consilierul judeţean PNL, Romeo Vatră, lider al grupului liberal din CJ oferă date concrete din buget:

„Pentru prima dată după 2014, sunt prevăzute în buget alocări pentru absolut toate drumurile judeţene din Masterplanul de Transport Judeţean, adică peste 300 de km de drum judeţean, aici includ Axa 1 Iasi-Suceava, unde avem 120 miliiane lei, drumurile aflate în curs de finalizare care au fost şi în bugetele din anii anteriori, dar şi drumuri noi din masterplan, cum ar fi Dolhesti-Ciortesti, Răchiteni, Plugari – Borosoaia, Bivolari-Traian-Spineni, Hermeziu Vladomira. Avem 12 milioane pentru DJ249A Holboca – Bosia şi între Manzatesti- Ungheni, drum care va fi realizat pe program transfrontalier. De asemenea, avem prins şi proiectul de şosea ocolitoare a municipiului Iaşi, cca 60km, aflat în faza de realizare a documentaţiilor”, spune Romeo Vatră într-o postare publicată pe o rețea de socializare.

USR și PSD au spus NU sănătății ieșenilor

În continuarea postării, Romeo Vatră explica faptul că este de neînţeles gestul celor două partide mai ales că în bugetul judeţului Iași au fost prinse proiecte extrem de importante și investiţii mari în sănătatea ieșenilor:

„În sănătate USR şi PSD au dat cu piciorul la investiţii de peste 57 milioane lei, dintre care amintesc reabilitarea unui pavilion la Spitalul de Boli Infecţioase, 25 miliioane costa numai echipamentul Gama Knife pentru Spitalul de Neurochirurgie, dar avem şi proiecte noi, ambiţioase privind realizarea documentaţiilor pentru viitorul Institut Regional de Boli Cardiovasculare de la Miroslava, Centrul Regional de Tratament al Infertilităţii de la Elena Doamnă,, sau Spitalul Clinic Integrat de Boli Respiratorii în Bucium. Mai avem investiţia în curs de finalizare a reabilitării Spitalului de copii Sf. Maria.

Pentru prima dată avem şansa de a începe construcţia efectivă a parcului industrial, deoarece este alocată suma de 8 milioane lei pentru acest obiectiv, iar mutarea stâlpilor de curent de pe acel teren de la Leţcani se va finaliza într-o săptămână. Pentru prima dată, s-au alocat bani pentru demararea celui de-al doilea parc industrial al CJ la Holboca.
Pentru prima dată avem 1 milion lei pentru finanţarea nerambursabilă a proiectelor societăţii civile. Este acesta un buget al stagnării?”

USR și PSD vor reforme… dar doar din declaraţii

De altfel, este cunoscut cum USR-ul, în special, declarativ se arată un luptător pentru reforme și se vrea a fi un partid altfel. Totuşi, pe amendamendele la Bugetul Judeţului Iași aceștia au arătat faptul că reformele sunt doar declarații în gol, fără fundament real. Acest lucru sunt dovedite cu cifre, nicidecum cu supoziţii. De altfel, Romeo Vatră explică ce amendamente au avut cei din PSD și USR

Ce a propus PSD la bugetul judeţului Iași: două proiecte și multă speranță!

Conform liderului PNL din CJ, PSD a depus două amendamente proprii, doar două! prin care se dorea alocarea a unor burse pentru fotbal dar și suma de 15.000 ca premii:

„Să vedem ce au propus aceste partide pentru dezvoltarea Iaşului. Cu ce viziune vin acestea în contrapartidă la viziunea PNL şi USR. PsD a avut două amendamente proprii, unul de acordare de burse pentru fotbal în valoare de 400.000 lei şi altul de acordare premii în valoare de 15.000 lei. Deşi conducerea CJ şi-a luat angajamentul să identifice soluţii legale şi a promis că se va găsi o cale de a le concretiza, PSD Iaşi a votat împotriva bugetului, cu toate că în buget erau mai multe investiţii promovate şi asumate de ei în bugetele din anii anteriori. Au votat împotriva propriilor lor proiecte. Bănuiesc că le va fi greu să explice aceasta sucire în faţa propriului electorat şi în fata primarilor lor, acolo pe unde trec drumuri judeţene aflate în curs de modernizare.

Au propus la mişto amendamente mai vechi ale PNL la bugetul din anul 2018, luând în derâdere cel mai important proiect al judeţului Iaşi. Miştocăreala ieftină, lipsa de seriozitate şi de interes”, scrie acesta.

USR campion la amendamente de 10.000 de lei

Pe de altă parte, partidul USR, cel care țipă cât e ziua de mare că celelalte partide sunt lipsite de viziune, a venit la buget cu 20 de amendamente, amendamente extrem de mici ca nivel de investiţii şi sume alocate. Vorbim despre bugetul celui de-al doilea judeţ ca mărime din România și primul care a depășit 1 milion de locuitori, iar USR este limitat în propuneri:

„USR a depus 20 de amendamente, renunţând ei înşişi la unele dintre ele, dându-şi seama că nu sunt fezabile. Multe dintre aceste amendamente propuneau sume modice cuprinse între 10.000 lei şi 50.000 lei. Atunci când critici lipsa de viziune, trebuie să oferi în contrapartidă o ofertă alternativă serioasă care să reflecte propria viziune. Nu dezvolţi judeţul cu 10.000 lei. Ce nu au înţeles ei este că nu poţi aloca sume în buget pentru studii de fezabilitate sau pentru realizarea unor obiective sau programe care nu există. Pasul 1 este să aprobi obiectivul de investiţii prin hotărâre de CJ, după care se pot face alocări bugetare. E o regulă administrativă elementară dacă îţi propui să salvezi România, în speţă judeţul Iaşi.

Mai mult, nu poţi să propui din burta investiţii la Spitalul Sf. Maria fără a avea o minimă consultare cu managerul acestuia. Nu intra în atribuţiile Consiliului Judeţean să construiască staţii de hidrogen, mai ales când nu sunt maşini cu hidrogen în România, sau să construiești abatoare în judeţ, când nu intra în atribuţiile CJ investiţiile de acest tip. Am remarcat aceeaşi preocupare ca şi PNL în privinţa trenului metropolitan, reţea de creşe şi grădiniţa în zona metropolitană sau realizarea unei autogări în Iaşi, dar cu o abordare puerilă, un fel de wishful thinking. În practică administrativă nu se pot demara astfel de investiţii complexe doar prin amendamente la buget.

Se pune căruța înaintea cailor

Se pune căruţa înaintea cailor. De altfel, PNL a iniţiat şi înregistrat anul trecut un proiect de înfiinţare a unei ADI- Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitara de Infrastructură Educaţionala în zona metropolitană care ar avea ca obiect crearea unei reţele metropolitane de creşe şi grădiniţe în jurul Iaşului. Tot anul trecut PNL a iniţiat un proiect de parteneriat intre Primăria Iaşi şi CJ Iaşi pentru construirea unei autogări. O cu totul altă abordare, cea corectă. Dar misiunea lor politică va fi să se victimizeze cum au fost împiedicați să dezvolte Iaşul cu 10.000 lei. arată consilierul”, menționează Romeo Vatră

La Consiliul Local, aceeași Mărie dar cu altă pălărie

Nici la Consiliul Local Iași lucrurile nu stau altfel. Vorbim despre faptul că USR și PSD au la rându-le o alianță de zile mari. Nu mai mult, nu mai puţin, cele două partide au votat cot la cot în în comisiile de specialitate împotriva Bugetului municipiului Iași.

De altfel, situaţia unei alianţe neconvenţionale şi subterane nu este una care să mire cetăţenii. Vă aducem aminte faptul că în campania electorală pentru alegerile locale din septembrie 2020, atât Maricel Popa cât și Cosette Chichirău  și Marius Bodea au făcut un non-combat. Cele două personaje, preşedinţii partidelor PSD și USR,  dar și traseistul Marius Bodea, au decis să nu se atace în campania electorală, mimând o așa spusă relație conflictuală.

Vom reveni!

Comentarii
 • Sa fim seriosi, cine-l mai gusta pe Chirica ? Ieri la PSD, azi la PNL.
  Chirica nu mai este gustat de nimeni si asta se vede.
  Culmea, in mandatul trecut, consilierii PSD erau pro Chirica, azi anti Chirica.
  Apropo, se vorbeste despre buget, dar noi inca nu avem vice-primari.

 • Ala era buget al Iesenilor??? Era al lui Chirica si gloata de nasi, cumatrii si imobiliari!!
  Unde erau parcarile din cartiere??? Unde is pistele pentru biciclete, unde is STATIILE pentru masini electrice, unde is BENZILE pentru transport in comun si masini electrice (hibride)??..
  #Chirica cred ca inca dormi TREZIREA, bea o cafea si stergete la nas ca e inca alb de la sauna!

 • Conform isteriei lui kwj impotriva psd.ului, astia nu aveau cum sa il sustina pe chirica. Fostul lor tovaras. Deci era previzibil votul psd.
  In schimb, aliatii, partenerii de guvernare fav singurul lucru pe care stiu sa il faca. Pentru un partid a carei ideologie este ” cine nu sare nu vrea schimbare” nu e nimic regretabil. Numai vitele si handicapatii generatiei Y care au votat asemenea enormitate nula din toate punctele de vedere se pot declara multumiti. Multumiti ca ne trag inapoi prin orice mijloc.
  Chiar, ce si-a luat-o bulai aseara !!! Statuia vie !!! Complet incompetent, demonstrat ! Mai vrem !
  Daca nu avem buget, macar circ sa fie.
  PS. Care vreti pungi de gunoi, ca m-am intors vaccinat la birou.

 • Prost calcul, cozet !
  Daca nu era tarasenia cu Vladut, mai mergea.
  Asa, v-ati luat-o in freza de v-a vazut toata tara si v-au pus penelistii cu botul pe labe.
  Si nici clotild nu se simte prea bine. Se aud niste chestii…

 • In mandatul trecut, Chirica era neinsurat.
  Acu’ a devenit mire, iar nevasta se pretinde fata mare. Dar consilierii stiu cum e treaba cu cearsaful.

 • Asta spune PNL. Ce spun USR si PSD – nu stim. Probabil ceva diametral opus.

  Politicienii mint, rastalmacesc si trec sub tacere tot ce nu le convine. Nu poti avea incredere in ce spun. Poti sa-ti faci totusi o idee daca cerni minciunile spuse de toate partidele implicate.

 • Chirica se joacă și cu angajații CTP da pomene la toată lumea dar uita să deconteze spre exemplu luna aceasta din cauza domnului a întârziat salariile cu șase zile, bonurile de masă de pe 20 trebuiau să intre și nici până la ora astea nu sunt băgate, dați banii la oameni ordinarilor și așa muncim pe 2 lei acum muncim și pe datorie.

 • Dnule Penny Hill, destituiti putorile alea de la GIs Cadstru care isi bat joc de cetatenii acestui oras incepand cu dsoara frustrata Paula! Fara nepotisme in primarie si e un inceput bun,mergeti pe criterii de performanta nu pe ….!

 • Apropo de bugetari. Faceti ceva cu gloanțele alea imputitei de la Registrul Comertului. Este jegoasa aia de Ciobanu cu un neg puruios în frunte, curve aia blonda care stătea la Monitorul Oficial acum cîțiva ani, mustacioasa de Gina. Niste inutili!

 • Animalele marxiste și cele neomarxiste vor ca Iașul să rămână înapoiat. Popa, Bodea, Chichirău sunt dușmanii Iașului ! HOOO !

Adauga un comentariu