Titlurile zilei

Bugetul Iașului pe 2021. Lista completă a investițiilor din tot orașul! Cum arată proiectele pentru traficul din municipiu?

Publicat: 19 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Bugetul Iașului pe 2021. Lista completă a investițiilor din tot orașul Cum arată proiectele pentru traficul din municipiu
Bugetul Iașului pe 2021 va fi analizat în cursul acestei săptămâni de către plenul Consiliului Local, în cadrul unei ședințe extraordinare

Bugetul Iașului pe 2021 a fost bătut în cuie de către executivul municipalității. Lista investițiilor va fi actualizată după ședința Consiliului Local din această săptămână. Proiectul de buget cuprinde cheluieli de 1,2 miliarde de lei (240 de milioane de euro), conform documentației. Iată și cum arată principalele cheltuieli prognozate de Primăria Iași prin proiectul de buget pe anul 2021

Cel mai important document pentru locuitorii municipiului Iași pe anul 2021 va fi luat în calcul în cursul acestei săptămâni. Aleșii Consiliului Local vor avea în mape proiectul de buget pe anul 2021, acesta urmând a fi discutat și avizat în cursul zilei de joi, 22 aprilie, cu începere de la ora 12:00. Primăria Iași a stabilit la secțiunea de dezvoltare o listă de investiții din activitatea proprie. Lista de investiții cuprinde și obiective care țin de modernizarea traficului din municipiul Iași. Un exemplu în acest sens este legat de proiectare, expertize, actualizare proiecte modernizare străzi, trotuare, alei pietonale, poduri asistență tehnică, taxe și avize. Vizate sunt zona Copou – Țicău și cartierele Păcurari și Canta. Pentru acest lucru se vor aloca 290 de mii de lei.

Lista completă a investițiilor din trafic în Iași

Primăria Iași va aloca din bugetul pe 2021 circa 540 de mii de lei pentru proiectarea legată de modernizarea unor străzi. În aceste caz este vorba despre străzile Eugen Stătescu, Fermei, Camil Ressu, Ștefan Dimitrescu, Prof. Nicolae Bucur, Șipoțel, Fd. Olari, Ion Roată, Islaz sau Fântânilor. În calcul mai intră și străzile Movila Păcureț, str. și std. Rediu, Păcureț, Fd Păcureț, strada Ursulea, str. Prof. Petru Cujbă, strada și stradela Ciric, Spital Pașcanu, Strada Cazaban, Str. Valea Adâncă, Aurel Vlaicu, str. Ciurchi etc. Municipalitatea a inclus în buget și un studiu de fezabilitate pentru soluții alternative în transportul public aerian/subteran și un studiu pentru axa de circulație protejată pentru biciclete, respectiv 60 de mii de lei. Primăria Iași a prezentat încă de acum câteva săptămâni proiectul de buget, acesta fiind amendat însă abia acum.

Noi pasaje subterane în municipiul Iași

În bugetul Iașului pe 2021 va fi inclusă și suma de 59 de mii de lei pentru poiectarea la faza de proiect tehnic pentru pasajul pietonal subteran Frumoasa. În plus va intra și proiectarea pentru construirea unei benzi suplimentare de circulație pentru direcția Arcu – Păcurari, adiacent Pasajului Octav Băncilă. În acest caz se vor aloca 55 de mii de lei. Municipalitatea va mai aloca și 33 de mii de lei pentru proiectare, taxe, avize de reparații capitale și supralărgire Pasaj Superior Socola și alți 41 de mii de lei pentru aceleași aspecte la Pasajul Superior Alexandru cel Bun. Pentru elaborarea documentației privind finanțarea nerambursabilă la parcarea supraterană din strada Mușatini, nr. 57, din cartierul Alexandru cel Bun, se vor aloca 250 de mii de lei. Primele discuții pe buget au avut loc încă de la finalul anului trecut.

Lista completă a investițiilor din bugetul 2021 în Iași

În bugetul pe 2021, Primăria va aloca 159 de mii de lei pentru proiectarea unor terenuri sport la 21 de unități de învățământ. Ulterior, se vor aloca 3 milioane de lei pentru demararea lucrărilor. Printre acestea apar Colegiul Agricol „Vasile Adamachi”, Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” sau Colegiul Tehnic de Electronică și Telecomunicații „Gheorghe Mârzescu”. În bugetul pe 2021 apare și o machetă digitală 3D a municipiului Iași, pentru care se vor aloca 200 de mii de lei. Pentru proiectarea și avizele de la noua grădiniță din zona Codrescu se vor aloca 147 de mii de lei. Pentru excecuția lucrărilor, Primăria Iași va aloca 1 milion de lei.

Lista proiectelor propuse de municipiul Iași

În bugetul pe 2021 apare și alocarea a 159 de mii de lei pentru proiectare, studii, taxe pentru căi de acces și utilități la Spitalul Regional de Urgență Iași. Pentru consolidarea și refuncționalizarea Palatului „Braunstein” din Piața Unirii, municipalitatea va aloca 2,1 milioane de lei, proiectul fiind în curs de execuție. Pentru proiectare și execuție lucrări a locuințelor din zona Grădinari, Primăria Iași va aloca 1 milion de lei. De asemenea, pentru extinderea rețelelor electrice în municipiul Iași, zona Galata, se vor aloca 2 milioane de lei. Un alt milion de lei se va aloca pentru lucrări pentru asigurare utilități și sistematizare verticală la locuințele specialiștilor din sănătate în strada Grădinari. Primăria va aloca și 55 de mii de lei pentru finalizarea achiziției apartamentelor din blocul-fantomă M2 din zona Cantemir.

Proiect pentru modernizarea zonei Piața Unirii din Iași. Pasarelă pietonală în Păcurari

Primăria va mai aloca și fonduri pentru proiectarea lucrărilor la Cimitirul „Sf. Treime”, dar și circa 116 mii de lei pentru documentația privind reabilitarea și modernizarea zonei Piața Unirii. Pentru planul urbanistic general al Iașului se va aloca 1 milion de lei. De asemenea, 100 de mii de lei sunt destinați pentru expertiză, proiectare, taxe, avize, reabilitare terasă circulabilă din zona spațiilor comerciale Anastasie Panu. Municipalitatea va aloca 100 de mii de lei și pentru întocmirea documentației pentru fonduri nerambursabile care stau la baza consolidării versantului Țicău. În lista de investiții apare și alocarea a 150 de mii de lei pentru lucrări de cultură și refacerea pădurii în zona Moara de Vânt și Cârlig. În proiect apare și alocarea a 61 de mii de lei pentru demararea documentației pentru o pasarelă pietonală peste DE58 Șoseaua Păcurari, nr.138, zona Ideo.

Adauga un comentariu