Sanatate

Iată cum puteți trăi mai mult cu ajutorul acestor alimente și obiceiuri zilnice

Publicat: 05 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Iată cum puteți trăi mai mult cu ajutorul acestor alimente și obiceiuri zilnice
Alimentele şi obiceiurile zilnice care pot duce la prelungirea vieţii

Mâncarea ar putea să fie sursa mai multor probleme decât se ştia până acum. Oamenii de ştiinţă care studiază bacteriile şi microbii care trăiesc în interiorul corpului nostru spun că dezechilibrele produse aici din cauza alimentaţiei sunt majore.

Studiile sugerează că ar putea fi asociate cu afecțiuni precum anxietatea, depresia și tulburările de spectru autist. Înţelegerea modului în care funcţionează poate duce chiar şi la soluţii pentru prelungirea vieţii. Sunt concluziile prezentate de Senatul Ştiinţific al Fundaţiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României într-o dezbatere recentă.

Alimentele şi obiceiurile zilnice care pot duce la prelungirea vieţii

Un microbiom sănătos este esențial pentru prelungirea vieții și menținerea stării de sănătate. Studiile au arătat că adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o dietă echilibrată, exerciții fizice regulate și limitarea stresului, poate contribui la menținerea unui microbiom divers și echilibrat.

„Ştiinţa care vine din spate este epigenetică, adică stilul de viață unde nutriția joacă un rol foarte important. În acest context, felul în care putem să ținem în control, să modulăm sau să optimizăm activitatea unor microorganisme prin alimentația de zi cu zi. Toate aceste mecanisme pot să ducă la un control și o gestiune mai bună, pornind de la controlul greutății, de la tot ce înseamnă psiho-emoțional”, a declarat Mădălina Oprişan, nutriţionist.

„Să mâncăm în cunoștință de cauză, adică atunci când mâncăm să avem capacitatea de a discerne ce este bun și ce este rău, să avem capacitatea de a citi eticheta, să avem capacitatea de a ne gândi de unde provine alimentul, care este filiera pe care el a ajuns la consumator”, a explicat Gabriela Bahrim, decan Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor.

De asemenea, probioticele și prebioticele au devenit populare pentru capacitatea lor de a promova o floră intestinală sănătoasă. În acest sens se vorbeşte şi despre nutraceutice, care acționează prin influențarea compoziției și funcționalității microbiomului intestinal.

Speranța este că în viitor, înțelegerea profundă a microbiomului ar putea duce la dezvoltarea unor intervenții personalizate care să îmbunătățească sănătatea umană și să prelungească viața în mod semnificativ.

„Cele mai importante suplimente care țin de longevitate sunt Omega 3, care au și studii medicale în spate și sunt dovedite a fi eficiente. Alături de Omega 3 avem vitamina D3, care trebuie luată în asociere cu vitamina K”, a mai explicat Raluca Prodan.

Studiile despre microbiom pot deschide noi perspective pentru prevenirea și tratamentul unor boli cronice și degenerative, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții și prelungirea acesteia pentru milioane de oameni din întreaga lume.

Informaţiile au fost prezentate de specialişti în cadrul unui eveniment internaţional dedicat alimentaţiei, organizat de Institutul de Cercetări Alimentare R&D şi Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, prin Senatul Ştiinţific.

Adauga un comentariu