Titlurile zilei

Idee de afacere în plină criză de coronavirus. O ieșeancă produce măști din bumbac. „Cererea este foarte mare. Vindem 300 de măști pe zi, dar sunt mai multe solicitări” – FOTO, VIDEO

Publicat: 01 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

O tânără antreprenoare din Iași a avut o idee inedită. Pentru că nu a mai găsit măști la farmacii și clienții îi solicitau să le producă în atelierul său, aceasta s-a pus pe treabă. A început să le confecționeze în spațiul unde deja confecționa produse pentru gravide și bebeluși, iar de o săptămână cererile curg. „Cererea este foarte mare. Recomand ca toți cei care au un atelier de producție, care au o linie de producție, să facă așa ceva pentru că necesitatea există și solicitări sunt. Toată lumea poate să le facă și recomand să le facă. Solicitări sunt pentru toată piața”, spune Iuliana Șoșu.

Ieșeanca susține că s-a consultat cu specialiști din domeniul medical pentru ca măștile produse să fie utilizate.

„Am discutat cu mai multe cadre medicale, cu asistente din mai multe spitale din Iași sau cu posesori de lanțuri de farmacii care se confruntă și ei cu aceeași criză”, povestește Iuliana Șoșu, fondatoarea Meșterul de Perne SRL.

Aceasta mai spune că era întrebată de ce nu face măști.

„Ni s-a solicitat să facem măști. Ne-au întrebat clienții «nu faceți măști?», pentru că nu se mai găsesc în farmacii. Eu însămi am căutat în vreo 5 farmacii și nu am găsit să cumpăr. Am zis că, totuși, trebuie să găsim o soluție. Fac de vreo săptămână măștile acestea. Sunt măști cu un strat sau două de bumbac. Cele cu două straturi sunt mai bune. Momentam producem 300 de măști pe zi. Cererea este mai mare”, mai spune Iuliana Șoșu.

Măștile, protecție primară

Aceasta susține că, așa cum au specificat și specialiștii din domeniul medical, măștile sunt pentru protecția primară.

„Vreau să atrag atenția asupra unui aspect. Măștile cu dublu strat de bumbac pe care noi le facem sunt sterile, dar ele trebuie purtate coroborat cu alte reguli de igienă. Spălat mâini, dezinfectat și păstrat distanța față de persoanele în jurul cărora te afli. Deci, dacă porți masca, nu înseamnă că ești protejat împotriva unui virus. Desigur că e o protecție primară. Măștile acestea filtrează particulele de praf, lichidele nevolatile. E o protecție primară”, explică ieșeanca.

Cum pot fi sterilizate?

Măștile pot fi dezinfectate și acasă.

„Ele se folosesc maxim două-trei ore. Se pot dezinfecta acasă. Ce înseamnă sterilizare? Manualul de sterilizare spune că acest lucru se petrece la peste 25 de grade, minimum trei minute. Noi recomandăm să fie sterilizate, ținute într-un mediu. Cuptorul electric e foarte bun. Măcar 5 minute la 150 de grade. Sau călcate la o temperatură foarte mare, cu aburi, e foarte bine. Călcate mai zdravăn, mai intens. Nu cum călcăm lenjeriile, ci mai apăsat. Cărțile spun că se pot folosi de maximum 4 ori, în funcție de cum le sterilizați, cum rezistă. Cele albe pot fi băgate și în clor, care e grozav. Se pot dezinfecta și în spirt. Acum depinde din ce sursă obținem informațiile referitoare la spirt și dacă credem că e ok. Unii spun că da, unii spun că nu e bun spirtul. Acesta oferă, într-adevăr, o dezinfecție primară. Clorul e cel mai bun, din ce știu eu”, mai explică Iuliana Șoșu.

Cât costă măștile?

Un set de 10 măști cu un singur strat de bumbac costă 80 de lei, iar unul cu 10 măști, cu două straturi de bumbac, costă 120 de lei. Pentru că de aproximativ 5 ani societatea înființată de Iuliana Șoșu produce materiale textile pentru gravide și bebeluși, i-a fost simplu să găsească materia primă. Ieșeanca are 5 angajate care o ajută să producă măștile în atelier. De asemenea, antreprenoarea a obținut fonduri prin programul Start-Up Nation.

„Am obținut fonduri prin intermediul acestui program. Materia primă e de la furnizorul nostru clasic de bumbac satinat de unde le luăm și le folosim și pentru celelalte, huse, lenjerii. Suntem primii din țară care am început să facem perne pentru gravide, pentru hemoroizi. Suntem înregistrați la nivel european, brevetați pe bany- nest-uri. Profilul meu de activitate este dedicat gravidelor și bebelușilor”, mai spune ieșeanca.

 

 

Adauga un comentariu