Sport

Ideea venită din Italia pentru protejarea jucătorilor în contextul reluării fotbalului: pașaportul COVID-19. Cum funcționează

Publicat: 28 apr. 2020

Serie A s-ar putea relua la finalul lunii mai, după ce echipele vor primi undă verde să se antreneze conform protocolului stabilit după data de 4 mai.
Marea controversă este provocată de unul din scenariile care pot apărea în timpul desfășurării campionatului. Este vorba despre posibilitatea ca un jucător să fie depistat pozitiv cu COVID-19. Deocamdată, regulile prevăd izolarea fotbalistului și teste intensive pentru staff și restul echipei, și nu carantină totală.
Însă asemenea cazuri ar putea crea diverse probleme legale, iar responsabilitatea ar putea cădea doar pe umerii doctorilor. Majoritatea medicilor de la cluburile din Serie A și-au manifestat opoziția față de acest protocol. Și cluburile ar putea fi puse sub acuzare pentru orice încălcare a regulilor din vestiar sau de pe teren.

Ideea unui avocat italian: pașaportul COVID-19

De aceea, un celebru avocat italian a găsit o soluție: crearea unui pașaport COVID-19. Conform unei legi din 1982, Ministerul ar putea elibera un document de sănătate în care sunt înregistrate orice simptome, analize, reacții și acțiuni care sunt utile pentru combaterea epidemiei, a anunțat Mattia Grassani, în Gazzetta dello Sport.

„Conform acestui pașaport COVID-19, în cazul în care are loc un incident, adică cineva este contaminat, orice instanță poate face evaluarea tuturor părților responsabile și poate stabili cine nu a respectat regulile”, a explicat avocatul.

Cele mai mari controverse le-a provocat ceea ce se recomandă în cazul în care un jucător sau un membru al staffului este depistat pozitiv cu COVID-19. Asta pentru că Federația Medicilor ar dori două săptămâni de carantină generală, în timp ce oficialii din fotbal cer doar teste pentru toată lumea, fără întreruperea campionatului.
Un alt subiect de discuție este frecvența efectuării testelor – cluburile ar prefera din 7 în 7 zile, însă autoritățile medicale sunt îngrijorate de structurile private care vor superviza aceste teste.

Adauga un comentariu