Local

Imagini unice din Casa Pătrată! Consilierii județeni, puși la distanță de coronavirus. S-au autoizolat în clădire ore îndelungate – FOTO

Publicat: 19 mart. 2020

Aleșii județului Iași au fost convocați ieri în cadrul unei ședințe ordinare a instituției, în condiții cu totul speciale. Plenul județului a ajuns să discute cele mai importante hotărâri de plen în plină pandemie de COVID-19. Consilierii nu au ratat prilejul să se ia la harță nici măcar acum

Ședință acerbă la vârful Consiliului Județean Iași. În plină pandemie provocată de virusul COVID-19, consilierii județeni au fost convocați la Casa Patrată pentru a discuta câteva zeci de proiecte de hotărâre trecute pe ordinea de zi. Aleșii au fost însă puși să respecte regulile instituite de autorități și au purtat măști de protecție, mănuși și au păstrat distanța unul față de celălalt. Asta nu i-a împiedicat însă să continuie disputele politice.

Ședința s-a derulat pe repede înainte, asta pentru că aleșii nu au vrut să stea prea mult timp în aceeași sală, în condițiile respective. Consilierii județeni au avut însă de împărțit polițe legate de drumurile județene, de situația unor investiții derulate prin Euroregiunea Siret- Prut – Nistru și nu numai. Proiectele de hotărâre nici măcar nu au mai fost citite integral, ci Executivul a preferat să prezinte doar numărul acestora pentru a câștiga timp. Cum o adunare de câteva zeci de persoane nu poate depăși două ore în condiții speciale, aleșii județului au fost puși să voteze mai repede proiectele.
Un alt proiect care a provocat dispute a ținut de inițierea unui program de intership la Consiliul Județean Iași. Liberalii din CJ nu au fost de acord cu modul privind programul pe o perioadă de șase luni, considerând că se pregătește angajarea unor persoane în beneficiul Executivului CJ. Cu toate acestea, proiectul a trecut cu majoritate de voturi.

Scandal pe final de ședință

Cu toate acestea, au fost și momente mai tensionate. O dispută între consilierii PSD și cei ai PNL au dus la solicitări extreme. Totul a plecat de la prelungirea duratei de valabilitate a contractelor de închiriere privind suprafețele locative cu destinația de locuințe. Liberalii nu au fost de acord cu propunerea avansată în proiectul de hotărâre, considerând că era în dezavantajul chiriașilor. Între Petru Avram și Cristian Stanciu s-a iscat o dispută verbală la sânge, aplanată în cele din urmă de restul aleșilor. Cu toate acestea, consilierii au continuat să ceară lămuriri legate de spațiile din zona Copou, pe care CJ le-a închiriat unor persoane. În aceste condiții, liberalii s-au abținut de la vot nemulțumiți de răspunsul primit de la Executivul instituției județene.

UNPR a stat degeaba într-un spațiu central

Un proiect apărut pe ordinea de zi a ținut de alocarea unui spațiu din zona Bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt pentru Partidul Verde. Este vorba despre un spațiu de care s-a folosit și filiala UNPR Iași.

„Spațiul din B-dul Ștefan cel Mare și Sfânt nr.13, proprietate publică a județului Iași, compus din două încăperi ce totalizează suprafața de 47 mp, este utilizat de Partidul Uniunea Națională pentru Progresul României din anul 2011 în baza Hotărârilor Consiliului Județean Iași nr.94/25.03.2011 și 175/30.05.2014. Contractul de închiriere privind spațiul mai sus menționat a încetat prin ajungerea la termen la data de 19.05.2016. De la acea dată utilizează spațiul fără forme legale, plătind daune lipsă folosință în conformitate cu hotărârile Consiliului Județean Iași privind tarifele de închiriere a bunurilor din proprietatea județului Iași. Din punct de vedere juridic, spațiul este liber și poate fi reintrodus în circuitul civil”, se arată în proiectul de hotărâre.

Cu toate că UNPR s-a folosit de spațiu în ultimii patru ani fără a avea toate drepturile, la ședința de ieri s-a propus ca din cele două încăperi una să rămână la acest partid, iar cealaltă să ajungă la Partidul Verde.

Comentarii
Adauga un comentariu